Etusivu

Vapaaehtoistoiminnan aamukahvitilaisuus Eduskunnassa

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä ja Kansalaisareena kumppaneineen järjestivät Vapaaehtoistoiminnan aamukahvitilaisuuden Eduskunnan Kansalaisinfossa 8.6.2017 klo 8.15-10.00. Tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa vapaaehtoisten aterioiden, kiitosten ja muistamisten kohtelusta verotuksessa.

Tutustu tilaisuuden materiaaleihin

 


 

Pyöreän pöydän keskustelu vapaaehtoistyöhön ja kansalaistoimintaan liittyvästä sääntelystä

Oikeusministeriö järjesti 16.5.2017 pyöreän pöydän keskustelun kansalaisyhteiskuntaa ja vapaaehtoistyötä koskevien säädösten sujuvoittamisesta yhteistyössä Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän, Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan (KANE) sekä valtioneuvoston demokratiaverkoston.

Tilaisuuden ohjelma

Vapaaehtoistyö, talkootyö, naapuriapu – kaikki käy, Vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittäneen työryhmän loppuraportti (VM 39/2015)

Säädösten sujuvoittamisen toimeenpanoryhmä

Tietopaketti vapaaehtoistyöhön liittyvästä ohjeistuksesta (demokratia.fi)

Vapaaehtoistyön tekeminen työttömänä –opas (beta.suomi.fi)

 


Kansanedustajat ja eduskunnan henkilöstö haastettiin Vapaaehtoisten päivän kampanjaan

Tiedote haastekampanjasta löytyy täältä. 24.11.2016 päivitetty tiedote löytyy täältä.

Kiitos, olet tärkeä! -haastekampanja kansanedustajille 2016

Haaste löytyy täältä. Raportti haastekampanjasta löytyy täältä.

 

Haasteeseen osallistuneiden ajatuksia vapaaehtoisuudesta ja vapaaehtoistoiminnasta:

− Lähimmäisistä välittäminen tekee maailmasta paremman ja inhimillisemmän. Eeva-Johanna Eloranta (SDP)

− Vertaistuki on hyvä esimerkki äärimmäisen tärkeästä vapaaehtoistoiminnasta, jota annetaan lähimmäisenrakkaudesta tavallisen ihmisen tiedoin, taidoin ja kokemuksin. Arjessa selviytyminen ilman vertaistukea olisi monille ollut täysin mahdotonta. Satu Taavitsainen (SDP)

− Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan! Markku Rossi (Kesk.)

− Auttamalla ja osallistumalla voi sekä antaa että saada – ainakin hyvän mielen ja ystäviä. Niitä ei ole koskaan liikaa! Outi Mäkelä (Kok)

− Ilman vapaaehtoistyötä Suomi ei olisi sivistynyt yhteiskunta. Sivistykseen kuuluu lähimmäisistä huolehtiminen. Mervi Kukkonen (eduskunnan henkilöstö)

− Vapaaehtoistyöstä iloa, lämpöä ja yhteisöllisyyttä meille kaikille -kiitos sinulle vapaaehtoinen! Johanna Karimäki (Vihr.)

− Vapaaehtoistyössä yhdistyy hyöty ja ilo. Saa tehdä itselle mukavia juttuja ja joista hyötyvät muut! Kannustan kaikkia osallistumaan omalla tavallaan! Eeva Harjula (eduskunnan henkilöstö)

− Vapaaehtoistyö on mukava tapa tehdä hyvää ja samalla saada tietoa ihmisten arjen tärkeistä asioista päätöksen tekoa varten. Vapaaehtoistyössä tutustuu uusin ihmisiin ja se tuo voimaa ja iloa. Sari Sarkomaa (KOK)

− Välittäminen kantaa pitkälle. Antaa hyvää mieltä antajalle ja autettavalle. Sanna Lauslahti (KOK)

− Vapaaehtoistoiminta tekee hyvää niin tekijöilleen kuin osallistujille. Tukemalla vapaaehtoistyötä lisäämme kaikkien hyvinvointia. Suuri kiitos vapaaehtoisille, teette arvokasta työtä. Krista Mikkonen (Vihr.)

− Ilman vapaaehtoistoimintaa maailmamme olisi köyhempi ja onnettomampi. Kari Uotila (Vas.)

− Vapaaehtoistyöllä autat itseäsi samalla kuin muita. Konkreettinen työ yhteiseksi hyväksi muita auttamalla luo yhteenkuluvuutta ja solidaarisuutta, jota ei
maailmassa koskaan ole liikaa. Riitta Myller (SDP)

− Vapaaehtoistyö on lähimmäisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Jokainen on arvokas, jokainen tarvitsee joskus apua ja tukea. Päivi Räsänen (KD)

− Suomessa on satoja järjestöjä, joissa ihmiset tekevät vapaaehtoista työtä toisten ihmisten hyväksi. Nostan joka päivä heille hattua kiitoksena siitä, että auttavat lähimmäisiään. Yhteiskunnassamme on aivan liian vähän toinen toisistamme välittämistä. Suuri kiitos kuuluu jokaiselle, joka auttaa lähimmäisiään. Sirkka-Liisa Anttila (Kesk.)

− Meillä on aikaa auttaa, jos haluamme. Eeva-Maria Maijala (Kesk.)

− Vapaaehtoinen on notkea toimija, joka tarttuu tilaisuuteen ja auttaa lähimmäistä. Leila Vasama (SDP)

− Vapaaehtois- tai talkootyö on merkityksellistä ja palkitsevaa siihen osallistuville sekä hyvin tärkeä esim. lasten harrastusten järjestämiseksi. Sirpa Paatero (SDP)

− Ei se ole rikkain, joka on eniten säästänyt. Vaan se on rikkain, joka on eniten antanut. Anna Sinäkin oma panoksesi vapaaehtoistyön hyväksi! Johanna Ojala-Niemelä (SDP)

− Halu auttaa toista ihmistä on inhimillisyyttä. Juuri sitä tänään tarvitsemme. Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.)

−Puhumista maailmaan mahtuu, mutta onneksi joillakin on myös tekevät kädet. Kiitos, että olet niin monesti tarttunut kyselemättä toimeen! Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.)

− Vapaaehtoistyö rakentaa Suomea, kiitos vapaaehtoistyöntekijät! Ari Jalonen (PS)

− Inhimillisyys ja toisen huomioiminen pitäisi olla ihmisyyden peruspilareita. Tämä pitää sisällään ihmiset, eläimet, ympäristön. Pyyteetön vapaaehtoistyö … sen olemassaolo tarkoittaa että ihmiskunnalla on vielä toivoa. Kike Elomaa (PS)

− Kiitos kaikille vapaaehtoisille, jotka jaksatte työpäivien jälkeen liikuttaa lapsiamme sekä auttaa kanssaihmisiä lähellä ja kaukana. Sari Multala (KOK)

− Vapaaehtoiset tekevät monille ihmisille mahdolliseksi asioita, jotka ilman vapaaehtoisia olisivat vain unelmia. Aino-Kaisa Pekonen (Vas.)

− Olet tärkeä – minä välitän! Maria Tolppanen, SDP

− Ilman vapaaehtoisia – olisivatko poikani pelanneet jalkapalloa? Olisiko naapurin taloa tulelta pelastettu? Kuka huolehtisi nuoren turvaan, kun kunto loppuu juhlittuaan koulun loppumista? Jari Myllykoski, Vas.

− Uskon yhteisöjen voimaan. Vapaaehtoinen järjestötyö on konkreettinen esimerkki lähimmäisenrakkaudesta, jota on syytä edistää. Vapaaehtoistyö on paitsi tärkeää ja hyvin merkityksellistä työtä, se voi olla monelle myös tärkeä henkireikä. Yhdessä tekemisen iloa ja sydämellä tehtyä työtä onkin vaikea rahassa mitata. Arvostan suuresti. Antti Kurvinen, Kesk.

− Ilman vapaaehtoistyötä yhteiskuntamme olisi kovin erinäköinen! Vapaaehtoistyö on arvokasta molemmin puolin, antaessa aikaa tälle työlle, siitä yleensä saa itse paljon enemmän! Suosittelen lämpimästi! Siivousapu, yhteinen ulkoiluhetki rupattelun parissa, lastenhoitohetki, lehdenluku, joskus ihan vaan aito läsnäolo, hetkessä eläen. Sitähän se elämä on, me tarvitsemme toinen toisiamme, elääksemme. Katja Taimela, SDP

 


Norminpurku vapaaehtoistyön kannusteissa ja kulukorvauksissa

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä järjesti Eduskunnan kansalaisinfossa yhdessä Kansalaisareenan ja järjestöverkoston kanssa vapaaehtoistyön kannusteiden ja kulukorvausten norminpurkuun liittyvän seminaarin 1.6.2016. klo 13.15−15.30.

Tiedote seminaarista on luettavissa täällä.

Seminaarin esitykset voi lukea täällä.

 


Haastekampanja kansanedustajille 2015–2016

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä haastoi kansanedustajat osallistumaan vapaaehtoistyöhön ja kertomaan vapaaehtoistyöstä Facebookissa! Haaste oli osa Vapaaehtoisten päivän 3.12. kampanjaa.

Joulukuun kolmas päivä vapaaehtoiset ovat valokeilassa, kun Suomessa vietetään Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä haluaa juhlistaa vapaaehtoisia haastamalla kansanedustajat osallistumaan vapaaehtoistyöhön ja kertomaan vapaaehtoistyöstään tai vapaaehtoistyön ja kansalaistoiminnan merkityksestä yleensä.

Aikaa tarinoiden lähettämiseen on 3.11.2015–31.3.2016. Osallistumisesta pyydetään välittämään tieto Katja Reinikaiselle Kansalaisareenaan: katja.reinikainen(at)kansalaisareena.fi

Lue lisää haasteesta täältä.

 


Kansalaisareena avustaa tukiryhmää

Kansalaisareena ry on ainoa kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Kansalaisareena toimii eduskunnan tukiryhmän sihteerinä ja välittää tukiryhmälle:

•    Tietoa vapaaehtoistoiminnasta ja tarpeista vapaaehtoistoiminnan kentällä
•    Kokemusta vapaaehtoistoiminnasta, mahdollisuutta osallistua vapaaehtoistyöhön ja saada näkyvyyttä sen kautta
•    Tavallisen kansalaisen näkökulmaa päätöksentekoon
•    Materiaalia ja työkaluja kansanedustajien vaikuttamistyöhön
•    Sähköistä tiedotusta säännöllisin väliajoin
•    Konsultoivaa apua – tarjolla erilaisia vapaaehtoistoiminnan osaajia eri sektoreilta
•    Alueellisia näkökulmia vapaaehtoistoimintaan sekä alueellisia vapaaehtoistoiminnan verkostoja

Posted in Uncategorized | Kommentit poissa käytöstä