TIETOA TOIMINNASTA

Luotsitoiminta mahdollistaa kulttuuriosallistumista vapaaehtoisen tuen avulla. Kulttuuria tuodaan lähemmäs henkilöitä, jotka eivät erilaisten esteiden vuoksi käy kulttuuri- ja taidetapahtumissa. Toisinaan kulttuuriluotsi pyydetään mukaan, koska kaivataan seuraa, eikä yksin tule lähdettyä kulttuurin pariin. Myös ensimmäinen vierailu kulttuurikohteessa voi tuntua helpommalta luotsin seurassa. Joskus taas vapaaehtoista tarvitaan erityisesti liikkumisen tukemisessa.

Kulttuuritoimijat myöntävät usein luotsin seurassa liikkuvalle alennusta pääsylipuista tai kokonaan ilmaisen sisäänpääsyn, ja lisäksi luotsille lähes aina maksuttoman sisäänpääsyn. Näin toiminta madaltaa omalta osaltaan myös pääsylippujen hintojen muodostamaa estettä.

Kulttuuriluotsitoiminta syntyi Jyväskylässä vuonna 2006. Toiminnan ideoi Jyväskylän taidemuseon museolehtori Sirpa Turpeinen, joka osallistui vertaisliikunnanohjaajakurssille ja päätti kehittää samanlaisen mallin myös kulttuuriin. Palvelun nimitykseksi valikoitui Jyväskylässä luotsi – henkilö, joka ohjaa laivoja läpi vaarallisten vesien. Se symboloi kulttuuriluotsin tehtävää vertaisohjaajana ja -opastajana.

Kulttuuriluotsitoiminnasta on tuotettu tietokortit, joiden avulla pääset alkuun toiminnan suunnittelussa.

Tietoa luotsitoiminnasta löytyy myös Innokylän sivuilta.

Taikusydän -sivuilta lisätietoa taiteen ja hyvinvoinnin yhteyksistä.

”Luotsien kanssa tulee liikuttua säännöllisesti ja keskustelua kaikenlaisista asioista. Luotsin
kanssa olen käynyt näyttelyissä ja museoissa, tuskin ilman heidän suostuttelua olisi tullut käytyä.”

Luotsi, luotsattava ja avustaja Tampereen taidemuseossa. Kuva: Jari Kuusenaho.