Eläköön, mummojen kansallislaulu on vihdoin syntynyt!  Sen ihmeen on tehnyt rap-mummo Eila Mummo-räpillään, jota on netin ”juutuupissa” klikattu muutamassa kuukaudessa lähes 500 000 kertaa. Kaiken takana on nainen – Eila Nevanranta, 77 vuotta. Hän kiertää parhaillaan EHYT-järjestön Ihmisenvirka-kiertueella  eläkeläisjärjestöissä ja kansalaisten kohtaamispaikoissa.

Eila Nevanranta

Kuva: facebook, Eila-Nevanranta-Fanisivusto

Eila on monella tavalla aivan tuikitavallinen helsinkiläismummo. Poikkeava hän on esiintymisillään räppilaulajana. Suoranainen keräilyharvinaisuus hän on älyä aktivoivien ja mielenkiintoisesti kantaaottavien laulujensa ansiosta.

Rap-Mummo Eila Elokolossa

Kuinka kaikki alkoi? Helsingin Punavuoressa asuvana hänelle on ollut tärkeänä virkistyspaikkana läheinen puisto. Muutama vuosi sitten, erään kesäillan päätteeksi, hän tuskaantui ja turhaantui puistonsa roskaisuuteen. Hän kirjoitti puistonsa puolesta Roska-rapin, jossa Eila ihmettelee, ”mikä siinä mättää, ku ne roskat pitää jättää”.

Rap-Mummon esikoisalbumi Skolioosi sai alkunsa vuosi sitten, kun Eila tutustui Flashback-ohjelman kuvauksissa Pablo Filmsille äänitöitä tekevään Totte Rautiaiseen. Myös The Irrationals -yhtyeessä vaikuttava Rautiainen innostui Eilan musiikista ja päätti tuottaa tämän levyn.

– Eila on mahtava esimerkki ennakkoluulottomasta ihmisestä, joka uskaltaa hypätä uusiin haasteisiin vielä tuossakin iässä. Kunpa minulla olisi sama asenne hänen iässään, nuori Rautiainen sanoo.

Vuodenvaihteeksi ilmestyneessä levyssä Eila räppää muun muassa suvaitsevaisuudesta, yksinäisistä mummoista, asunnottomuudesta ja koulukiusaamisesta. Hänellä on yksinäisyyteen lääke: ”Anna halaus tänään / ota kädestä toista / ei ole terapiaa toista samanmoista”.

Netistä löytyy Mummo-räpistä tehty video, jossa Eila muistuttaa tärkeästä aiheesta suorasukaisesti: ”Mee tsiigaa mummoos ennen kun se delaa”. Tätä videota on siis klikattu netissä lähes puoli miljoonaa kertaa!

Ihmisenvirka-kiertueella eläkeläisjärjestöissä

Syksyllä saatoin avustaa em. Mummo-räpistä tehtyä supersuosittua nettivideota, kun siihen etsittiin ja löydettiin muista mummoista mainio rytmiryhmä.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Onks´uutta tietoo? -ikähankkeessa käsitellään monesti kiusalliseksi koettuja ja vaikeasti käsiteltäviä alkoholinkäyttöasioita. Vuosikymmenien aikana olen oppinut, ettei näissä asioissa voi edetä suoraan ”pullo edellä”.  Mutta ”mummo edellä” Ihmisenvirkaa hoitaen homma toimii. Sen osoitti jo Innostava vanhuus?-tilaisuutemme marraskuussa, jossa mummo pääsi esiintymään yli kolmisatapäiselle vanhustolle!

Tämän vuoden aikana olen ikähankkeemme ansioksi ja kuulijoiden sekä ja omaksi ilokseni voinut tehdä jo viitisentoista räppimummokeikkaa. Ne ovat olleet pääosin Helsingissä, jossa kaupungin kulttuuritoimi tukee tällaista sananlevitystä. Lisäksi on toki käyty muualla Suomessa, jossa suurin ikäyleisö – tuhansia – kohdataan juhannuksen jälkeen Oulussa Eläkeläiset ry:n kesäpäivillä.

Antti Honkonen
Onks´uutta tietoo? -ikähanke

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry