Päätoimittajan tervehdys

Mikään ei ole maailmassa varmaa – paitsi muutos

 

 

Juttujen editointi: Katja Reinikainen

 Ajankohtaista

Liikuta minua -logo uusi_1  Liikuta minua − kohtaamisia Kukan päivänä 13.5.2016

Kansalaisareena on yhteistyökumppaneineen haastanut kaikenikäisiä osallistumaan keväiseen vapaaehtoisen ja omaehtoisen toiminnan teemapäivään. Valtakunnallista Liikuta minua -kampanjapäivää vietetään tänä vuonna ainakin Espoossa, Helsingissä, Kemissä, Seinäjoella, Punkaharjussa, Järvenpäässä, Kotkassa, Raumalla ja Oulussa.

 

AK-vertaistuki-logo-MAvita Kaveria -hankkeen kuulumisia

Kansalaisareenan hallinnoima Avita Kaveria -hanke (2014−2016) on ottanut vuoden alussa käyttöön verkko-oppimisalusta Moodlen (AreenaMoodle).

 

Valikko-logoVapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden valikkotoiminta kehittyy

 Vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden niin kutsuttuja valikkoverkostoja on perustettu eri puolille Suomea vuosien kuluessa. Valikkoverkostossa on mahdollisuus pohtia oman työn kehittämistä muiden samaa ammattiryhmää edustavien kanssa.

 

MessukeskusVapaaehtoistoiminnan elävä kirjasto marraskuussa Messukeskuksessa

Haluaisitko tulla esittelemään vertaistoiminnan hyvää käytäntöä?

 

 

ARTTU”Kuntalaisten usko suorien osallistumistapojen vaikuttavuuteen vahvistunut”

Vaaliosallistumisen rinnalla käytetään myös muita osallistumisen ja vaikuttamisen kanavia. Kahdeksan kymmenestä kuntalaisesta on käyttänyt vähintään yhtä suoraa vaikuttamistapaa.

Suomen EV LUT kirkkoVapaaehtoistoiminnan hyvien käytäntöjen seminaari 2.5.2016

Vapaaehtoistoiminnan arvostus on nousussa suomalaisessa yhteiskunnassa. Vapaaehtoistoiminta on myös yksi kirkkohallituksen toiminnallisen osaston painopistealueista.

 

Onnistu_muutoksessa_250px_webOnnistu muutoksessa. Järjestöjohtajan ja -kehittäjän käsikirja

 

 

 

elokolo_kasikirja_1Elokolo – kohtaamispaikkatoiminnan käsikirja julkaistu

EHYT ry on julkaissut ELOKOLO − kohtaamispaikkatoiminnan käsikirjan, joka kuvaa Elokolojen ja ehkäisevän päihdetyön kohtaamispaikkatoiminnan keskeisimpiä muotoja

 

Suomalaisia maailmalla

Pakko vei Portugaliin – eivät verot

Matti (69) on elänyt pian kaksi vuotta Portugalissa. Hän lastasi välttämättömät tavaransa vanhaan autonromuun, ja pitkä ajomatka Euroopan halki alkoi.

 

Aasia antoi hyvyyden ja  auttamisen ilon

Kuvareportaasi Kambodzasta. Reino Pikkarainen (49) pettyi jo nuorena yrittäjänä sopimusten laiminlyönteihin. Nyt hän on saanut luottamuksen takaisin Kaakkois-Aasiassa.

 

 

Kiinnostavaa toimintaa

Villa Ullas väylänä nuorille työelämään

Villa Ullaksessa nuoret saavat monipuolista työkokemusta kahvilatyöhön ja – maailmaan.

 

 

Kulttuuripajoilla vapaaehtoistoiminta vahvistaa

Kulttuuripaja tarjoaa 18−35-vuotiaalle mielenterveyskuntoutujalle vaihtoehdon perinteisten avokuntoutusmuotojen rinnalle. Toiminta ei sisällä hoitoa tai terapiaa, mutta on itsessään kuntouttavaa ja terapeuttista.

 

Moottorikelkkasafarilla Lapin maisemissa

Kun sisarukset Daria Suojala ja Katja Luukanen palaavat öiseltä revontulisafarilta, molempien katseet hehkuvat tulta. He kertovat tohkeissaan, että eivät ole kokeneet mitään vastaavaa koko elämänsä aikana.

 

IBF ry teki rasisminvastaisen videon

Integration and Business in Finland (IBF) on Tampereen seudulta kotoisin oleva kasvava yhdistys, joka tekee monipuolisin keinoin töitä niin maahanmuuttajien ja vieraskielisten, yrittäjien kuin työttömienkin hyväksi.

 

Kattava toimintamalli vapaaehtoiseen öljyntorjuntaan valmistui

Vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyöhön öljyntorjunnassa on luotu kattava toimintamalli.

 

Voiko lusikka muuttua kauhaksi ja kauha kaivinkoneeksi?

 NOSTE-hankkeessa rakennetaan kyläverkkoja Luoteis-Kuhmoon. Samalla kun me tuotamme tietoyhteiskunnan rakentamiseen tarvittavia hyvin toimivia valokuituverkkoja, syntyy piilovaikutuksena jotakin muuta: Elinolojaan kohentava paikallisyhteisö hitsautuu tehokkaasti yhdessä toimivaksi yksiköksi toteuttamaan ehkä muitakin kehittämistehtäviä.

 

Yhteiskunnallinen yritys: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toimintaa

Kädentaitopalvelu Näprä jakaa askartelumateriaaleja päiväkodeille maksutta

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Kädentaitopalvelu Näprä ottaa vastaan tarpeettomia materiaaleja ja tavaroita yrityksiltä ja yksityisiltä ja jakaa niitä lasten ja muiden tarvitsevien iloksi. Samalla säästyy luontoa ja tavara pysyy kierrossa.

Iloista ja ekologista askartelua

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa voi tehdä monenmoista vapaaehtoistyötä. Esimerkiksi kädentaitopalvelu Näprän verstaalla puuhastelu on mainio tapa olla avuksi tai vaikka tyhjentää omaa päätään.

 

Kierrätys ja yhteisöllisyys yhdistyvät kädentaitopajoissa

Espoon Nihtisillan kierrätystavaratalon pöydän ääressä istuu kahdeksan ihmistä keskittyneenä kukin omaan työhönsä. On lauantai 13.2., ja käynnissä on Kädentaitopalvelu Näprän punontapaja.

 

Askartele helppo kalapeli kierrätysmateriaaleista

Helppo ja hauska kierrätysaskarteluohje!

 

 

Nuoret yrittäjinä ja vapaaehtoisina

 

Jonne TiiliUusi tekijä esittelyssä: Jonne Tiili

”Olen 19-vuotias periksiantamaton nuori. Intohimoina yrittäjyys, vapaaehtoistoiminta ja urheilu. Unelmana Harvard Business Schoolin MBA-tutkinto.”

 

Nuorkauppakamari kannustaa aktiiviseen vapaaehtoistoimintaan

jci_kepu_rgb_smallNuorkauppakamari on kansainvälinen, alle 40-vuotiaiden jäsentensä kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto. Nuorkauppakamari rohkaisee ja tukee jäseniään kestävään johtajuuteen, yhteiskuntavastuun huomioimiseen ja kansainvälisen verkoston luomiseen.

 

Lasten-Festarit-2015_600Keskuspuiston Nuorkauppakamarin esimerkkiprojekteja ja tapoja vaikuttaa

Miten ja millä tavoin Nuorkauppakamarin jäsenet pääsevät vaikuttamaan positiivisesti yhteiskuntaan?

 

Uskalla yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) tavoitteena on vahvistaa ”nuorten yrittäjyysasennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa”. NY:n järjestämä Uskalla Yrittää! -tapahtuma 12.4. Kampin kauppakeskuksessa oli selvä osoitus tämän tavoitteen toteutumisesta.

 

Uutuuskirjoja

Ajatuksia teoksesta Vapaaehtoistyön työnohjauksen erityispiirteitä

Suomen Mielenterveysseura ry julkaisi uuden, vapaaehtoisten työnohjausta käsittelevän kirjan marraskuussa 2015. Vapaaehtoistyön työnohjauksen erityispiirteitä –kirjan ovat toimittaneet Suvi-Tuuli Porkka ja Tuomo Tenhunen.

Yuval Noah Harari: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia

Rohkea, laaja-alainen ja provokatiivinen teos haastaa kaiken sen, minkä luulimme tietävämme ihmisyydestä: ajatuksemme, tekomme, valtamme – ja tulevaisuutemme.

 

Talous kasvun jälkeen

Talous kasvun jälkeen kertoo, miten ja miksi kasvuajattelusta kannattaa siirtyä ekologisesti kestävään ja sosiaalisesti oikeudenmukaiseen talouteen.