Hyppää sisältöön

Nuoret vapaaehtoisina Sylvassa

Haastattelussa Elisabet Hallikainen, Sylvan Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Mikä Sylva on ja minkälaista vapaaehtoistyötä teillä on tarjolla nuorille?

Sylva ry on syöpäsairaiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä valtakunnallinen yhdistys. Sylva tukee sairastunutta ja tämän lähipiiriä tarjoamalla tietoa ja tukea. Lisäksi Sylva tiedottaa verkossa ja painetuissa julkaisuissa, kouluttaa ja tekee valtakunnallista vaikuttamistyötä.

Nuoret opiskelijat ovat järjestäneet hyväntekeväisyystapahtumia ja tehneet Fuck Cancer- ja VOIMA-rannekkeita. Nuoret toimivat SylvaSomettajina, vertaistukihenkilöinä (yli 18-vuotiaat), Fuck Cancer- ja VOIMA-rannekkeiden tekijöinä, Sylvan tapahtumissa eri tehtävissä, rannekepajojen ohjaajina sekä FC-Luovassa nuorten aikuisten toiminnan kehittäjinä (yli 18-vuotiaat).

Miten olette saaneet nuoria mukaan toimintaan?

Nuoret ovat joko itse ottaneet meihin yhteyttä ja sitten olemme yhdessä miettineet sopivaa vapaaehtoistehtävää, tai he ovat ilmoittautuneet suoraan johonkin haussa olleeseen vapaaehtoistehtävään. Emme ole erikseen kohdentaneet mainontaa juuri nuorille, paitsi FC-Luovan toiminnassa, mutta jatkossa varmaan mietimme ja toteutamme mainontaa kohdennetusti eri kohderyhmille.

Mitä onnistumisia olette saaneet?

On hienoa, että nuoret löytävät itselleen sopivia vapaaehtoistehtäviä ja sitoutuvat omien voimavarojensa mukaan toimintaan. Nuorten aikuisten tarjoama vertaistuki on todella tärkeää syöpään sairastuneille. Rannekepajat ovat olleet suosittua matalankynnyksen vapaaehtoistoimintaa, joihin on ollut helppo osallistua ja on voinut konkreettisesti auttaa muita omalla tekemisellään ilman erityistaitoja tai hyvää suomen kielen osaamista.

Entä mitä haasteita olette kohdanneet ja oletteko löytäneet hyviä ratkaisuja niihin?

Haasteena nuorten kanssa toimiessa on muuttuvat elämäntilanteet, kuten muutto toiselle paikkakunnalle opiskelun takia tai työpaikan vaihtuminen ja lyhytjänteisyys. Siinä tarvitaan joustoa ja aikojen sovittelemista, tarvittaessa nuori voi olla tauolla vapaaehtoistehtävästä tai vaihtaa tehtävää.

Mitä asioita on mielestäsi tärkeä huomioida, kun toimitaan nuorten vapaaehtoisten kanssa?

Arvostava kohtaaminen ja nuorten toiveiden huomioiminen vapaaehtoistehtävää mietittäessä on tärkeää. Mukaan toimintaan ja vapaaehtoisten yhteisöön pitää olla helppo tulla. Nuoret voivat oppia uusia taitoja vapaaehtoistehtävissä, mutta mekin voimme oppia heiltä.

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää muille toimijoille, jotka haluaisivat nuoria mukaan toimintaan?

Nuorille on tarjottava sellaisia vapaaehtoistehtäviä, jotka houkuttelevat heitä mukaan toimintaan, ja mitä he itse haluavat tehdä omien taitojensa ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan