Hoppa till innehåll

Kulturella njutningar som frivillig på talko under Kärlek & Anarki -festivalen

Njutningen man får av ett kulturevenemang ökar då man själv som talko-arbetare möjliggör händelsen.
Jag har talkoskift på Kärlek & Anarki (fi. Rakkautta & Anarkiaa) -festivalens vidstående evenemang i Dubrovnik Loungen. På tisdag kväll är klubben fylld av människor. Komikern Saana Peltola presenterar stand-up gruppen All Female Panel:
– Då All Female Panel grundades frågade alla om gruppen har nån feministisk agenda. Nå fittan, det har den.
Efter det här marscherar den ena efter den andra häftiga komikern fram på scenen. Vitsarna för till livets dystra återvändsgränder och gräver i det kraftgivande ”me too” -materialet ur komikernas eget liv. Som Kärlek & Anarki -festivalens vidstående evenemang representerar All Female Panels uppträdande precis den attityd som man kan vänta sig från den här festivalen.
Jag gick med som talkoarbetare till Kärlek & Anarki -festivalen, eftersom jag tyckte att jag hade för få kulturnjutningar i mitt liv. Jag ville också uppleva en ny typ av frivilligverksamhet. Jag har också tidigare verkat som frivillig under många evenemang, men ofta i väldigt ansvarsfulla uppdrag. Nu kändes det behagligt avslappnande att få vara en av många små kuggar i en stor frivilligorganisations ömma omsorg.
På festivalen jobbar ca. 200 frivilliga och det finns mångsidiga uppgifter till buds: det finns frivilliga som bions vaktmästare, ”roudare”, chaufförer, dekoratörer, fotografer, some-aktiva, tidningsutdelare, marknadsförare och allmänhjälpare. Tack vare frivilligarbete kan den icke-vinstbringande festivalen erbjuda ett mångsidigt program samtidigt som biljettpriserna hålls förmånliga.
Mina första talkouppdrag gjorde jag i marknadsföringsteamet. Från festivalkontoret fick jag en t-shirt, personalens ”Staff”-pass, en katalog och en bunt tidningar att dela ut på gatan. Tidningarna fick ett relativt bra mottagande och många människor var verkligen glada då de hörde att festivalen igen är igång. Ett fyratimmars “promo” skift kändes ganska långt, så jag hörsammade festivalpersonalens råd och höll många pauser. De följande talkouppdragen gjorde jag vid festivalens vidstående evenemang, dit också All Female Panelens uppträdande hörde. Att byta från skiften utomhus till att jobba på klubben kändes speciellt trevligt då höststormarna svepte över Helsingfors.
Talkojobb vid Kärlek & Anarki lämpar sig för många slags människor, och det behövs inga specialfärdigheter. Om man vill, har man också möjlighet att utnyttja sina egna specialkunskaper. En talko-frivillig skall vara beredd på att vika en del av sin tid i kalendern före eller under festivalen, för var och en skall förbinda sig till minst fem skift på 4 – 6 timmar. Den som jobbar fem skift får ett Staff-pass. Med passet har man möjlighet att se på vilken film som helst, om det ännu finns platser fem minuter före föreställningen börjar. Dessutom utdelades det, till innehavarna av ett Staff-pass, biljetter till vissa föreställningar under festivalens gång.
Det är inte alltid lätt att ordna tid för kultur som en arbetande person med familj. Jag är verkligen en beundrare av Kärlek & Anarki -festivalen, men ofta inser jag för sent att festivalen är på gång, eller så vet jag inte vad jag skulle välja av det stora utbudet. Den här gången blev festivalens datum noga i mitt sinne och katalogen blev noggrant genomläst: eftersom vänner och de man mött på “promo”skiften frågat om tips, så visst måste man ju ha av dem.
Med stöd av farföräldrar kunde jag till slut ordna en helt ledig lördagseftermiddag för att se på filmer med min make, trevligt kombinerat med kvällens talkouppdrag under festivalens vidstående evenemang. Alltså, en hel dag av festivalmyller såväl som åskådare som arbetare! Det här är precis det fantastiska med att verka som frivillig vid ett kulturevenemang. Njutningen av händelsen ökar när man själv varit med om att möjliggöra evenemanget.
Den 31. Kärlek & Anarki -festivalen gick av stapeln den 20.–30.9.2018. Ansökan för talko-arbetare till festivalen 2019 börjar i juni 2019.
Text: Marjo Salmela

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan