Hyppää sisältöön

Päijät-Hämeen valikkoryhmän kevätwebinaari: Tunteella ja taiteella – työhyvinvointia ja hengähdystaukoja vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreille

Aika:
27.05.2021
Paikka:
Verkossa
Järjestäjä:
Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan verkosto ja Kansalaisareena ry

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 12.5

12.00 Webinaarin avaus
12.05 Työpaja 1: Psykoterapeutti, tietokirjailija ja tunnekouluttaja Emilia Kujala: Tunteella töissä
13.35 Tauko 15 min
13.50 Työpaja 2: Taiteilija, taideterapeutti ja kouluttaja Taina De Carvalho: Taiteellinen tutkimustuokio
15.20 Loppusanat

TYÖPAJA 1:

TUNTEELLA TÖISSÄ

Tunnetaidot kuuluvat nykyään jo koulujen opetussuunnitelmaan. Tunteet ovat merkittävässä roolissa myös työelämässä – niitä kun ei voi kytkeä pois päältä työpäivän ajaksi. Mitä kuormittuneempia olemme, sen enemmän toimimme tunteella järjen sijasta. Parhaimmillaan tunteet ovat työyhteisön ja työhyvinvoinnin voimavara, pahimmillaan haaste. Siksi tunnetaitoja tarvitaan myös työelämässä.

Työpaja sisältää teoria ja -tutkimustietoa tunteista työelämässä sekä kokemuksellista työskentelyä tunnekokemusten parissa. Sen pitää psykoterapeutti, tietokirjailija ja tunnekouluttaja Emilia Kujala.

Emilia Kujala: Olen ensisijaisesti ihminen ja sitten vasta asiantuntija ja mielenterveysvaikuttaja. Ylläpidän Instagramissa suosittua @tunteellaemiliakujala -tiliä ja kirjoitan tietokirjoja sekä vakituista kolumnia Ylellä. Uskon, että maailma kaipaa rohkeita, itsensä likoon laittavia asiantuntijoita, jotka eivät piiloudu titteleiden, käsitteiden ja monimutkaisten teorioiden taakse. Lisää tietoa minusta löydät kotisivuiltani www.mielella.fi

TYÖPAJA 2:

TAITEELLINEN TUTKIMUSTUOKIO

Taideterapeuttinen työpaja on hengähdystauko arkipäivästä, jossa taiteen avulla tutkitaan omaa olemassaoloa ja harjoitellaan ottamaan yhteyttä elämän eri ilmiöihin avoimesti sekä luomaan dialogia niiden välille.

Kyseessä on luova, monitaiteinen ja -aistinen menetelmä. Fenomenologia on menetelmän lähestymistapa. Se lähestyy elämän ilmiöitä avoimesti, pyrkien menemään asioiden ytimeen. Taide luo dialogia itsen ja ilmiöiden välille. Prosessiin osallistuminen mahdollistaa uudenlaisen tiedon kumpuamisen kokemuksesta ja osallistujien sisimmästä, joka on vuorovaikutuksessa ilmiöiden kanssa. Työpajan pitää taiteilija, taideterapeutti ja kouluttaja Taina De Carvalho.

OHJEITA OSALLISTUJILLE:

Taiteellinen tutkimustuokio toteutetaan yksin sekä yhdessä: piirtäen, liikkuen ja sanataiteen avulla.

Mukaan tarvitset:

-kynttilän ja välineet sen sytyttämiseksi, jos mahdollista (mikä tahansa kynttilä käy)

-kynän

-vähintään 5 kpl paperia (tavallinen A4-kopiopaperi on ok)

-kamera ja mikrofoni, jotta voimme nähdä ja kuulla sinut

-sellaisia askartelutarvikkeita , mitä löytyy kotoa, jos löytyy (esim. sakset, teippi, vesivärit, liima). Ilmankin pärjää – ei tarvitsee hankkia mitään erikseen

Osallistumiseen ei tarvita aikaisempaa taiteellista kokemusta, vaan siihen osallistutaan matalalla kynnyksellä, herkkyyden tasolla ja muita kunnioittaen. Tule juuri sellaisena kuin olet. Ole valmis jakamaan kokemuksesi muiden osallistujien kanssa.

Taina De Carvalho:

Olen suomenranskalainen taiteilija, taideterapeutti ja kouluttaja. Työskentelen Painovoima ry:ssä kulttuurituottajana ja opetan taideterapiaa mm. Lahden kansanopistossa.

Kuvataiteilijana ja taideterapeuttina tutkin, mitkä ovat taiteen mahdollisuudet ja merkitykset yksilö- ja yhteiskunnallisella tasolla. Työssäni käytän monitaidetta eri yhteisöjen kanssa: tutkimusmenetelmänä, työkaluna sekä tapana herkistää ihmiset käsittelemään heidän omaa paikkaansa tässä maailmassa ja luomaan yhteyttä oman ympäristönsä kanssa.

Olen kehittänyt taidepohjaista ekososiaalista pedagogiaa, jota on tuotu eri tavoin koulumaailmaan vuodesta 2012 lähtien, yhteistyössä opettajien kanssa. Koulutan myös mm. opettajia tähän menetelmään esimerkiksi Veso-päivien aikana sekä osallistun aktiivisesti erilaisiin kansainvälisiin konferensseihin.

Olen toimittanut Elämän reseptikirjan, jonka reseptit ovat lasten kirjoittamia. Kirjasta löytyy reseptit mm. ystävyyteen, rakkauteen, maapallon huolenpitoon sekä uusperheeseen. Reseptit ovat syntyneet luovan prosessin läpikäymisen avulla jokaisen tekijän omasta kokemuksesta ja valitusta elämänaiheesta. Kirjassa on tekijöiden voimauttava kuvitus.

http://www.pienikarhu.fi/elaman_reseptikirja.html

Lisätietoa Elämän reseptikirja -hankkeesta Facebookissa.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan