Hyppää sisältöön

Vuoden vapaaehtoinen 2022 finalistit

Vuoden vapaaehtoinen kampanja keräsi yhteensä 3064 hyväksyttyä yleisöääntä. Kiitos kaikille äänestäjille! Tänä vuonna kaksi ehdokasta saivat saman verran yleisöääniä kymmenen eniten ääniä saaneiden joukossa ja näin ollen finalisteja on 11. Tässä Vuoden vapaaehtoinen 2022 finalistit sekalaisessa järjestyksessä:

Leena Juntunen, Iisalmi

Leena on toiminut vapaaehtoisena koko elämänsä ajan, ainakin 60 vuotta. Näin ollen olisikin helpompaa luetella, missä hän ei ole ollut mukana. Koko Iisalmi tietää, miten paljon hän käyttää aikaansa vapaaehtoishommiin viikottain ja tekee sen täydestä sydämestä! Näissä yhdistyksissä hän on toiminut ja toimii edelleen vapaaehtoisena: Iisalmen ja Sonkajärven yrittäjäyhdistykset, Martat, lotat, maanpuolustusnaiset, reumayhdistys, kilpirauhasyhdistys, syöpäyhdistys, sydänyhdistys, Sonkajärven Pahka, Kallsi, Klubi-36, Iina, SPR, Rönkön sukuseura, ensi- ja turvakoti, eukonkanto, Iisalmen latu, seurakunta, nuorisoseura. Osassa yhdistyksistä Leena on hallituksessa tai johtokunnassa. Nuorille hän on mm. kerännyt rahaa paistamalla lettuja ja lahjoittamalla kaikki rahat nuorten hyväksi. ”Mummolassa” hän on toiminut mummona lapsille. Hän on ulkoiluttanut vanhuksia viikottain. Lisäksi hän on järjestänyt tapahtumia naisten viikolla monen ikäisille Iisalmen torilla ja nyt on tulossa tonttupolku joulun alla lapsiperheille. Hän käy myös seurakunnalla auttamassa Jumalanpalveluksen järjestelyissä. Lisäksi monenlaista muuta, missä talkoolaisia tarvitaan: ruuan laittoa, kahvin keitto, liikenteen ohjausta jne.

Mustafa Bazu, Hämeenlinna

Mustafa is an immigrant who took refuge in Finland with his family in 2018, fleeing the repression of the regime in his country. He was a teacher who had made taking active part in democratic participation in his municipality of Hämeenlinna his goal while already advocating for other newcomers’ adaptation into Finland. As soon as he came to Finland, he began volunteering by becoming part of Finnish Intercultural Community. His main target is to build bridges between various communities and people. He is the representative of SKY in Hämeenlinna. His friendliness, courage, ability to act as a mediator in the environments he enters. Given the climate realities in Finland, he organized skiing for newcomers, mobilizing those locals who know skiing. While he has been developing his own Finnish, he has pioneered SKYs innovative projects e.g., the ‘Finnish with songs’ which people from 13 different nationalities had participated in and ‘Finnish book reading aloud’ to help those who want to improve their Finnish in Hämeenlinna. Mustafa aims to bring a socially unique approach to his region through the close relations he has established with the communities and the municipality of Hämeenlinna. “The apple project” which SKY started in Jyväskylä, Mustafa brought to his region where it got larger use e.g., distribution of 500 kilos of apples to 47 families. Donors and recipients of apples always get to know each other in a friendly atmosphere.

Päivi Pohjola, Pöytyä

Päivi on toiminut Auranmaan Latu ja Polku ry:n puheenjohtajana vuoden 2015 alusta lähtien, jolloin yhdistys heräteltiin henkiin yli kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen. Hän on aktiivinen yhdistysihminen sekä toimelias persoona. Päivi soittaa yhdistyksen lukemattomat puhelut pyytääkseen vapaaehtoisia mukaan toimintaan ja tapahtumiin sekä hoitaa varainkeruun yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Päivi on ollut mukana ideoimassa ja järjestämässä tapahtumia monipuolisesti kaikenikäisille lajista riippumatta. Hän tuntee valtavasti ihmisiä ja osaa toiset huomioiden käyttää laajoja verkostojaan yhdistyksen hyväksi. Hän luo yhteistyötä muiden alueen paikallisyhdistysten kanssa, jonka myötä on järjestetty tapahtumia ja pitkäaikaisia kehitysprojekteja yhdessä. Päivi on yhdistyksen helposti lähestyttävä, innostuva, omalla toiminnallaan esimerkkiä näyttävä yhdistystoiminnan ”äiti”, joka samalla kannustaa yhdistyksen nuoria luottamushenkilöitä. Hän on paitsi luottamushenkilö, puheenjohtaja, talkoolainen ja tarvittaessa kirjanpitäjä, joka keittää kahvit ja syttyy uusille ideoille myös kaikin puolin luotettava henkilö, joka hoitaa homman kuin homman. Hän suhtautuu elämään rennosti huumorin kera. Päivi nauttii kaikenlaisesta tekemisestä metsän raivaamisesta aina hiihtoon ja kaikenlaiseen ulkoiluun.

Pirjo Raunio, Sastamala

Pirjo on “Sydämellä Sastamalasta” -toiminnan perustaja ja koordinoija. Sydämellä Sastamalasta perustettiin auttamaan Ukrainasta tulevia pakolaisia jo hyvin pian sodan alkamisen jälkeen. Tarkoitus on ollut koota kaikkien eri tahojen vapaaehtoiset toimijat yhteen saman brändin alle, jotta toiminta olisi koordinoitua ja vapaaehtoisten voimavarat tulisivat järkevästi ja parhaalla mahdollisella tavalla käytettyä yhteiseksi hyödyksi. Pirjo sai nopeasti koottua Sydämellä Sastamalasta -toimintaan eri seurakuntien, järjestöjen ja yhteisöjen innokkaat toimijat. Yhteistyötä on tehty myös Sastamalan kaupungin viranhaltijoiden ja vastaanottokeskuksen kanssa. Eri puolille Sastamalaa perustettiin keräyspisteet, joihin lahjoitustavaroita saa tuoda ja yksi pisteistä, Pirjon toimesta kaupungilta käyttöön saatu, toimii jakelupisteenä. Ukrainasta tulleet saavat hakea jakelupisteeltä kaikkea tarvitsemaansa. “Sydämellä Sastamalasta” tekee tiivistä yhteistyötä paikallisen vastaanottokeskuksen kanssa ja on siivonnut ja kalustanut tulijoille asunnot. Pirjo on organisoinut myös ruokajakelua ukrainalaisten auttamiseksi. Sydämellä Sastamalasta on omat Facebook sivut, joilla on yli 800 seuraajaa ja toiminnassa on aktiivisesti mukana kymmeniä vapaaehtoisia eri tahoilta. Kun mukaan laskee myös ne vapaaehtoiset, jotka ovat lahjoittaneet, ja lahjoittavat, tavaraa annettavaksi, mukana olevien kokonaismäärä nousee useampiin satoihin.

Venla Lankinen, Helsinki

Venla on 22-vuotias, ahkera ja oma-aloitteinen vapaaehtoinen, jolta onnistuu niin sosiaalisen median pyörittäminen kuin tapahtumien järjestäminenkin, tärkeää talkoilua unohtamatta. Venla on toiminut Klaukkalan Nuorisoseurassa vapaaehtoisena lähes koko elämänsä, mutta erityisesti viimeisen neljän vuoden aikana hän on ottanut suurempaa roolia vapaaehtoisena. Venlan erikoisalaa on kaikenlaiset sosiaaliseen mediaan liittyvät päivitykset ja julkaisut. Hän on ahkeralla vapaaehtoistoiminnalla saanut Klaukkalan Nuorisoseuran somen kukoistamaan niin Facebookissa, Instagramissa ja viimeisimpänä Tik Tokissa. Venlalta löytyy asiantuntevaa osaamista ja innostusta some-asioihin ja hän myös toimii Klaukkalan Nuorisoseuran tiedotustoimikunnan vetäjänä vapaaehtoispohjalta. Venla on myös kansantanssiaktiivi, joka omalla toiminnallaan innostaa myös muita vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Erityisesti lasten ilmaiset kansantanssileirit, joita Venla innostui organisoimaan ja järjestämään, ovat osoitus Venlan osaavasta vapaaehtoisuudesta. Venla toimii myös Klaukkalan Nuorisoseuran kansantanssivastaavana vapaaehtoispohjalta. Lisäksi hän on vapaaehtoisena Klaukkalan Nuorisoseuran johtokunnassa kehittämässä koko seuran toimintaa. Venla on aikaansaava vapaaehtoinen, jonka tekemä vapaaehtoistoiminta näkyy lasten hymyissä kivan leiripäivän jälkeen, kaiken ikäisten puheissa sosiaalisen median välityksellä sekä muiden vapaaehtoisten innostuksessa Venlan ideoiden aikaansaannoksena.

Salli Moilanen, Kirkkonummi

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n vapaaehtoinen Salli on toiminut yhdistyksessä muun muassa vertaisohjaajana, synnytysvalmennuksien kehittäjänä ja toteuttajana, hallituksen jäsenenä ja asiantuntijaluennoitsijana. Vapaaehtoisena vuonna 2019 aloittanut Salli on saanut muun muassa tällaista palautetta vertaisryhmätoimintaan osallistuneilta: “Salli on ihana, auttavainen, viisas ja sydämellinen ihminen, joka on aina valmis antamaan omaa aikaa ja ammattitaitoaan auttaakseen muita.” Hän on vertaisohjaajana mahdollistanut tahattomasti lapsettomien kohtaamisia kasvokkain ja verkon kautta valtakunnallisesti. Hän on muun muassa ideoinut ja toteuttanut vertaistoimintaa ensimmäistä lasta toivoville, raskaana oleville ja pienten lasten vanhemmille, joilla on tahattoman lapsettomuuden kokemus. Salli on toteuttanut terveysalan ammattitaitoa ja kokemusta hyödyntäen verkkovälitteisiä synnytysvalmennuksia Simpukan eri kohderyhmille. Ei-kaupallisena toimintana tämä on ainutlaatuista Suomessa. “Loistava valmennus ja tietoa tuli valtavasti! Tämä valmennus pienensi synnytyspelkoani ja oli todella turvallinen tunnelma! Kiitos Sallille!” kirjoitti synnytysvalmennukseen osallistunut henkilö. Sallin toiminta on vaikuttanut positiivisesti useiden tahattomasti lapsettomien kohdalla koetun hyvinvoinnin ja tiedon lisääntymisen suhteen.

Nina Pulli, Kotka

Kun Ukrainan sota alkoi, kotkalainen Nina otti asian raskaasti, niin kuin varmasti moni muukin. Näin ollen Nina päätti surkuttelun sijaan toimia ja lähti mukaan vapaaehtoistoimintaan ukrainalaisten hyväksi maaliskuun alussa. Ninalla on myös taustaa SPR:n toiminnan kautta vuosien takaa (esim. lipaskeräykset SPR:n tapahtumissa). Tänä vuonna Nina on toiminut myös vapaaehtoisena Kotkan vastaanottokeskuksessa yhdessä Kotkan seurakunnan kanssa sekä myös yksityishenkilönä. Ei ole päivää, jolloin hän ei olisi viimeisen puolen vuoden aikana ollut yhteydessä ukrainalaisiin käytännön asioihin kuten terveydenhuoltoon, koulutuksiin sekä virallisiin asioihin liittyen, miltei kellon ympäri. Kotkansaaren sairaalalla tavaroiden vastaanotossa Nina on toiminut tärkeässä roolissa tavaroiden jaon suhteen. Useana päivänä viikossa Nina on ajanut ympäri Kotkaa toimittaen elintärkeitä asioita ukrainalaisille ja hoitaen tunnollisesti niiden toimituksen unohtamatta perheiden lapsia tai lemmikkejä. Kotkaan paenneet ukrainalaiset luottavat Ninaan, sillä he tietävät, että apua on ja sitä varmasti saadaan. Nykyään Nina käy myös opettamassa suomea ukrainalaisille. Hän on saanut paljon kiitosta ja päässyt esille lehtiartikkeleihin tehdyn vapaaehtoistoimintansa ansiosta.

Jorma Huttunen, Vantaa

Jorma on 72-vuotias ja toiminut Vantaan Sydän ry:n vapaaehtoisena vuodesta 2014 lähtien. Hänellä on erityislaatuinen lahja valita aina oikeat sanat sairastuneille tai muuten vain haastavissa olosuhteissa oleville henkilöille. Hän toimii sydänvertaistukihenkilönä ja digineuvojana. Hän on yhdistyksen toiminnan peruspilari ja toimii myös muualla toisia auttaen. Hän luo ympärilleen turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin sekä kannustaa ihmisiä eteenpäin. Lisäksi hänen ennakkoluulottomuutensa ja rohkeutensa digitaalistuvassa maailmassa vetää vertoja nuoremmille. Hän löytää haastavistakin olosuhteista sen kultareunuksen.

Mika Joensuu, Tuusula

Mikan vapaaehtoistoiminta ei liity mihinkään yhdistykseen, vaan hän on vuosien mittaan toiminut vapaaehtoisena järjestäjänä erilaisissa itsenäisissä hyväntekeväisyysprojekteissa. Mika toimii aktiivisena vapaaehtoisena mm. suomalaisen pelikulttuurin parissa, edistäen ja tukien esimerkiksi erilaisten pelikerhojen ja -ryhmien toimintaa eri puolilla maata. Hänellä on erityisen suuri rooli Suomen miniatyyripeliharrastus yhteisössä. Mika on mm. Suomen suurimman ja aktiivisimman miniatyyriharrastusyhteisö “Figuprojektien vertaisryhmän” perustaja ja ylläpitäjä. Viime vuosina Mika on yhdistänyt vapaaehtoistoimintaansa ja pelien tuntemustaan erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin. Vuonna 2020 hän järjesti Nenäcon-hyväntekeväisyysstriimin osana valtakunnallista Peliviikkoa ja Nenäpäivää, keräten Nenäpäivälle yli 1000 € lahjoituksia yhden illan aikana. Vuonna 2021 hän keräsi noin 11 000 € Mieli ry:n mielenterveystyöhön rakentamalla fantasiateemaisen pienoismalliurheilukatsomon, jonne hän myi mainospaikkoja erilaisille yrityksille, yhteisöille ja yhtyeille. Mukaan tähän projektiin osallistuivat mm. Apulanta, Lordi, Nightwish, Sonata Arctica ja Stam1na. Mikan ennakkoluuloton ja kekseliäs tapa luoda uusia asioita, jotka edistävät yhteistä hyvää, on erinomainen esimerkki myös tulevaisuuden vapaaehtoistoiminnalle. “Itsenäisenä toimijana” Mika rakentaa projektinsa aina kulloisenkin tarpeen mukaisesti, hyvillä tarkoitusperillä ja valtavan suurella sydämellä.

Anni Suni, Porvoo

Anni eli ”Anu” toimii Suomen Nivelyhdistyksen vertaisohjaajana Porvoon nivelpiirissä. Hänen ansiostaan nivelpiirin toiminta jatkui vuonna 2015, kun muut vapaaehtoiset lopettivat. Anu ohjaa itse nivelpiirin viikoittaiset vesi- ja tuolijumpat. Hän on innostaja ja aina aktiivinen toiminnan kehittäjä. Anu liikuttaa viikoittain noin sataa ihmistä. Anu on uskomaton tehopakkaus, joka tuntuu ehtivän joka paikkaan. Suomen Nivelyhdistyksen lisäksi hän toimii vapaaehtoisena myös Porvoon Eläkkeensaajat ry:ssä, Porvoon Invalideissa, Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksessä, Porvoon Seudun Hengitysyhdistyksessä ja Porvoon Reumayhdistyksessä. Lisäksi Anu toimii Omenamäen palvelutalossa vertaistukihenkilönä ohjaten siellä joka viikko eläkeläisten askartelukerhoa. Hän myös ohjeistaa ikäihmisiä kuntosaliharjoitteluun ja järjestää suosittuja kylpylämatkoja. Porvoossa moni tietää, että jos jokin asia askarruttaa, Anulta voi aina kysyä. Anu on kiinnostunut terveyden kokonaisvaltaisesta hoitamisesta, johon kuuluu niin liikunta kuin ravitsemuskin. Ravitsemukseen liittyen Anu kiinnittää huomiota erityisesti ikääntyneiden ja lääkkeitä syövien ihmisten riittävään proteiinin saantiin. Anu on itse yli 80-vuotias, mutta ei kuulemma tunne itseään ollenkaan niin vanhaksi.

Eva-Maria Strömsholm, Vaasa

Eva-Maria gick i högstadiet på samma årskurs som mig, och var redan då en flitig elev med stort förstånd för sin ålder. Sedan dess har hon fortsatt i samma riktning, blivit klasslärare, utvecklingspsykolog, sjukskötare och cancerskötare. Hon har själv varit svårt sjuk i cancer, i flera omgånger, och har en förståelse för hur det är att vara patient på en helt annan nivå än genomsnittet. Hon sitter med i cancerstyrelser, är stödperson för cancersjuka, är med i nya cancerföreningen, och mycket mer. Hon var en av grundarna av samlandet av mjukisdjur till sjuka barn på VCS, hon var med och slogs om PET-scannern till VCS. Och hon brinner även för barn och pedagogik, i och med sina år som klasslärare.

Eva-Maria on positiivinen ja aktiivinen vapaaehtoinen. Hän on nuorena kokenut vaikean syöpädiagnoosin ja sen jälkeen alkanut auttaa muita syöpäpotilaita. Viime vuonna hän sai uuden syöpädiagnoosin. Hän kertoo avoimesti omasta kokemuksesta ja siitä, minkälaisia haasteita syöpädiagnoosi tuo nuorille ja aikuisille. Eva-Maria on ollut mukana perustamassa Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:tä, missä hän toimii varapuheenjohtajana. Lisäksi hän toimii monissa hallituksissa, mm. Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen hallituksessa ja Suomen Syöpäyhdistyksen valtuuskunnassa. Eva-Maria haluaa myös olla aktiivinen vapaaehtoinen Euroopassa ja on mukana potilasedustajana monessa organisaatiossa ja työryhmissä kuten: potilasedustaja EURACAN harvinaiset gynekologiset syöpädomainissa, potilasedustaja IGCS (International Gynecologic Cancer Society) missä hän on mukana Advocacy Committeassa. Hän on myös ESMO:n (European Society of Medical Oncology) Advocacy työryhmässä. Hän on myös perustanut Pohjoismaiden oman verkoston NGPO missä Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanskan gynekologiset syöpäyhdistykset ovat mukana. Eva-Maria antaa aikaa vapaaehtoisuuteen ja auttaa muita syöpäpotilaita, on vertaistukihenkilö muille sekä myös ottaa aktiivisesti kantaa syöpäasioihin ei vaan Suomessa, vaan Euroopassa ja muualla. Eva-Marialle on tärkeää jokaisen syöpäpotilaan hyvinvointi, koskien sekä fyysistä että henkistä ja psyykkistä hyvinvointia ja elämänlaatua.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan