Maahanmuuttajat Réka Aarnos ja Cira Almenti

Helsingin aikuisopiston opettajilla Réka Aarnoksella ja Cira Almentilla on pitkä kokemus vapaaehtoistoiminnasta.

Réka Arnos

Réka Arnos (kuva: Réka itse)

Cira Almenti

Cira Almenti (kuva: Tuula Haavasoja)

Aarnos opettaa suomenkieltä ja Almenti italiaa qigong-menetelmän avulla, jolloin italian opiskelu tapahtuu liikkeen ja rentoutuksen kautta. Qìgong on kiinalainen oppi ruumiin qin eli energian ylläpidosta, vahvistamisesta ja elvyttämisestä liikunnan ja henkisten harjoitusten avulla.

Oma menetys sai auttamaan toisia

Unkarista kotoisin oleva Aarnos muutti Suomeen vuonna 1997. Hän oli opiskellut Budapestissa suomen- ja vironkieltä. Aarnos siirtyi vaihtoon Tarton yliopistoon, jossa hän tapasi suomalaisen miehensä, jonka kanssa muutti Suomeen.

Aarnos aloitti vapaaehtoistoiminnan KÄPY-Lapsikuolemaperheet ry:ssä noin neljä vuotta sitten henkilökohtaisen menetyksen kautta. KÄPY ry on vertaistukiyhdistys, joka tukee lapsensa menettäneitä perheitä lapsen kuolintavasta ja iästä riippumatta.

Aarnos perheineen menetti syntymättömän lapsensa, minkä jälkeen he hakeutuivat vertaistukiryhmään, jossa he kävivät vuoden.

”Tämä oli juuri se apu mitä tarvitsimme, joten tuntui tärkeältä ja loogiselta itse jatkaa auttamista samaan tilanteeseen joutuneiden ihmisten kanssa”, Aarnos kertoo.

Aarnoksella on tällä hetkellä henkilökohtaisia tuettavia, joita hän auttaa esimerkiksi puhelimitse tai Skypen välityksellä. Tuettavat valikoituvat siten, että tukijoiksi ryhtyvät usein henkilöt, joilla lapsen menetys on ollut samankaltainen. Pyrkimyksenä on, että tuettavia olisi kerrallaan vain yksi, sillä tuen tarve vaihtelee suuresti.

”Tietty henkilö voi soittaa jopa monta kertaa päivässä, ja jos teemasta poiketaan suuresti, tukeminen saattaa muuttua hyvin kuormittavaksi”, Aarnos lisää.

Tukihenkilöille järjestetään myös voimavaraviikonloppuja, joissa tarjotaan työnohjausta ja työkaluja, kuinka esimerkiksi vaikeissa tapauksissa voi lopettaa puhelun loukkaamatta tuettavaa.

Aarnos mainitsi, että lapsen menetys tuntui vielä 2000-luvun alussa olleen tabu, josta ei ollut soveliasta kirjoittaa julkisesti.

”Henkilökohtaisesti itselläni on ollut tästä täysin päinvastainen käsitys ja haluaisin tuoda asiaa mahdollisimman paljon esille.”

Tukijan on myös tarkoitus toimia esimerkkinä siitä, kuinka menetyksestä on mahdollista selvitä.

Opiskelun kautta mukaan vapaaehtoistoimintaan

Almenti muutti Italiasta Suomeen vuonna 1991 tavatessaan suomalaisen miehen. Todelliseksi rakkaudeksi muodostui kuitenkin Helsingin yliopisto, josta hän valmistui suomenkielen maisteriksi vuonna 2004.

Toinen ”rakkausaalto” syntyi Almentin aloittaessa sosiaalipsykologian opinnot.

”Olen pienestä pitäen ollut jonkinlainen sosiaalipsykologi”, Almenti naurahtaa.

Tänä aikana hän tutustui myös Nyyti Ry:n toimintaan. Nyyti ry on opiskelijoiden tukikeskus, joka edistää ja tukee opiskelijoiden hyvinvointia, terveyttä ja elämänhallintaa. Vapaaehtoistoiminta tapahtui paikan päällä, puhelimitse tai virtuaalisena olkapäänä.

Almenti oli mukana Nyytin toiminnassa vuodesta 1999 vuoteen 2003. Aikaisemmin hän oli toiminut opiskelijatutorina sekä kansantanssiohjaajana, joten hänellä oli jo Nyytin toimintaan tullessaan ohjaajadynamiikka vahvasti hallussa.

Almenti on henkilö, jolle monet haluavat jostain syystä tulla puhumaan. Italiassa toisten auttaminen kuuluu myös elämäntapaan. Nyytin toiminta oli siis hyvin luonteenomainen valinta tehdä vapaaehtoistyötä sekä samalla auttaa ihmisiä. Se soveltui myös hänen sosiaalipsykolgian opintoihinsa.

”Halusin oppia psykologiaa käytännön tekemisen kautta.”

Almentin mielestä vapaaehtoistoiminnassa hienointa on se, että pääsee keskustelemaan ihmisten kanssa aivan eri tasolla kuin normaalissa kanssakäymisessä.

” Suomessa niistä asioista ei keskustella ollenkaan ja Italiassa teeskennellään sitkeästi, että kaikki on hyvin”, Almenti täsmentää.

”Ihmisten tarinat ovat mielenkiintoisia ja jokaiselta voi oppia jotain uutta. Auttamisenhalu on ainakin minun kannaltani myös ihmisten tuntemisen ja ymmärtämisen halua.”

Réka Aarnos