Ruisrock järjestetään joka vuosi heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Turun Ruissalossa. Festivaali vaatii järjestyäkseen hyvät taustajoukot, jotka pitävät huolta, että kaikki tapahtuu ajallaan ja hommat pysyvät kasassa.

Tänä vuonna festivaalin taustajoukot tekivät jotain aivan uutta. He ryhtyivät talkootöihin jättipalsamin kitkemiseksi Ruissalon kasvustosta.

Mikko Niemelä, Ruisrockin promoottori, kertoo, että he halusivat auttaa. ”Täällä on hienot luonnonsuojelualueet, joten kysyimme Turun kaupungin luonnonsuojelusta vastaavilta, että mitä voisimme tehdä. Jättipalsami on valtaamassa alaa, joten sitä pitäisi päästä kitkemään. Koska heillä ei aina ole resursseja, ajattelimme järjestää tällaiset talkoot, että saadaan ihmiset tekemään töitä joukolla.”

Niemelä kertoo, että yksi syy talkoisiin on myös itse Ruisrockin järjestäminen. ”Välillä ajatellaan, että tuhoamme täällä luontoa. Ajattelimme kääntää sen niin, että miten voisimme auttaa luontoa. Jos vietämme täällä yhden viikonlopun rokkifestivaalia, niin mitä voisimme tehdä sen ulkopuolella asioiden parantamiseksi.”

Koko Ruisrock-festivaali pyörii paljolti talkoolaisten ansiosta. Alueella on muun muassa paljon talkoolaisia siivoamassa ja pitämässä yllä järjestystä festivaaleja ennen, sen aikana ja sen jälkeen. ”Kyllä meillä on paljon talkoolaisia hommissa. Se on korvaamatonta työtä, se on loistavaa. Mahtavaa, että ihmiset ovat valmiita tulemaan vapaaehtoistöihin festareille.” Niemelä kertoo.

Vaikka tämä vuosi oli ensimmäinen kerta, kun Ruisrockin taustajoukot tekevät jotain luonnon hyväksi ennen festareita, Niemelä näkee, että jatkossakin se on mahdollista.

”Nämä olivat ensimmäiset ympäristötalkoot. Katsotaan mitä ensi vuonna keksitään. Jos saimme jättipalsamin kitkettyä pois, täytyy ensi vuodeksi keksiä jotain muuta. Jos homma menee hyvin, niin totta kai jatketaan talkootyötä.”

Talkootyöllä on tarkoitus

Piia Läävärille talkootyö on tuttua puuhaa. Hän on ollut monta kertaa talkootöissä muun muassa Maailma kylässä -festareilla Helsingissä. ”On kivaa olla tällaisella kelillä näitä hommia tekemässä. Tuntuu myös, että talkooporukkaan hakee ihmisiä, koska sillä on jokin tarkoitus, kuten tässä tapauksessa luonto. Festareilla taas on kivaa tehdä jotain festareiden hyväksi ja nähdä samalla niitä bändejäkin.”

Saara Autare oli vapaaehtoisena, järjestäjäporukan ulkopuolelta auttamaan tullut talkoolainen. Hän halusi auttaa jättipalsamiasiassa. Paikalla oli myös paljon hänen tuttaviaan, ja päivä oli hauska etenkin, koska sää suosi.

”Oli myös hauskaa tulla ensimmäistä kertaa tänne Ruissaloon niin, että ei ollut itse festareita käynnissä. Oli hauska nähdä festarialue. Oli kyllä hämmästynyt olo aamulla kun katseli ympärilleen, että onko alue, jossa Ruisrock pidetään oikeasti näin pieni.”

Autare on ennenkin tehnyt talkootyötä. ”Minut on kyllä aina aika helppoa houkutella näihin juttuihin mukaan.”

Teksti: Jenny Mäkinen Kuvat: Ville Rajamäki