Teksti: Jenni Vidgren-Jones

Iloista ja ekologista askartelua

 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa voi tehdä monenmoista vapaaehtoistyötä. Esimerkiksi kädentaitopalvelu Näprän verstaalla puuhastelu on mainio tapa olla avuksi tai vaikka tyhjentää omaa päätään. Jos värityskirjan sivut on jo kulutettu puhki tai niiden parissa nypertely ei edes kiinnosta, saattaisi Näprän satumainen nippelien ja nappelien sekamelska olla mieluisa kokemus!

Näprän askartelu- ja kädentaitomateriaaleja pursuava osasto löytyy Kierrätyskeskuksen jokaisesta myymälästä sekä verkkokaupasta. Materiaalit saadaan lahjoituksena ja niitä työstetään Näprän verstaalla Espoossa. Näprän vapaaehtoiset muun muassa keräilevät paljetteja talteen, leikkelevät tekokukkia, lajittelevat nappeja, helmiä ja lankarullia, valmistavat korttipohjia sekä työstävät esimerkiksi huopaa, tilkkuja, nahkaa ja mosaiikkipaloja. Näistä ja ties mistä muista materiaaleista kasataan valmiita paketteja yleiseen myyntiin tai sesonkituotteiksi.

Iloista ja ekologista askartelua 3

Ihanien ja mielikuvituksellisten pakettien valmistaminen on mukavaa puuhaa sellaisille, jotka nauttivat käsillä tekemisestä. Vapaaehtoisten lisäksi Näprän verstaalla touhuaa Kierrätyskeskuksen työntekijöitä sekä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia erityisryhmiä.

Yksi Näprän vapaaehtoisista on Tiina Härkönen. Hän päätyi näpräilemään kaivatessaan silloiseen työttömän arkeensa mielekästä tekemistä.

− Näprässä riittää loputtomiin materiaalin lajittelua, työstämistä, arviointia ja hinnoittelua. Materiaalien ja väriyhdistelmien kokoaminen Näprä-tuotteiksi on luovaa työtä ja käsityöihmiselle inspiraation lähde. Olen myös suunnitellut erilaisia askartelumalleja, vetänyt työpajoja ja ollut mukana messutoiminnassa, Tiina kertoo.

Tiinan mielestä vapaaehtoistyössä yhdistyy monta hyvää asiaa.

− Kierrätyskeskuksen tavoite lisätä ympäristötietoisuutta ja vähentää luonnonvarojen kulutusta on minulle se syy, miksi olen edelleen valmis antamaan Näprälle aikaani lähes viikoittain. Olen tavannut monenlaisia ihmisiä erilaisissa elämänvaiheissaan ja solminut ajan myötä hyviä tuttavuuksia. Tunnelma yhteisissä pajoissa vapaaehtoispäivinä on vapautunut ja rento.

Suuri kiitos Tiinalle ja muille vapaaehtoisille, he ja Näprä yhdessä tekevät askartelusta iloista ja ekologista!

Iloista ja ekologista askartelua 2