Eva-Lisa Kännö rei’ittää kierrätysmateriaaleista tehtyä heijastinta ja nauraa. Tämä heijastin on sitkeä, mutta kohta se antaa periksi ja heijastimen tehnyt pieni askartelija jatkaa tyytyväisenä kiertelyä Kierrätyskeskuksessa.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus muutti Espoossa Matinkylästä Nihtisiltaan, ja meneillään on suuri avajaisjuhla. Parintuhannen avajaisvieraan myötä Nihtisillassa käy aikamoinen hulina, mutta onneksi auttamassa on myös monta vapaaehtoista.

Näprän Marja Peltola näyttäävapaana hetkenä vapaaehtoisille Eva-Lisa Kännölle ja Marketta Rahikaiselle uuden askartelumallin.

Näprän Marja Peltola näyttäävapaana hetkenä vapaaehtoisille Eva-Lisa Kännölle ja Marketta Rahikaiselle uuden askartelumallin.

Eva-Lisa on mukana ohjaamassa askartelua Kierrätyskeskuksen Kädentaitopalvelu Näprän pajassa, jossa tehtiin heijastimia kierrätysmateriaaleista etenkin lasten kanssa. Hänet on tuonut vapaaehtoiseksi se, että pääsee edistämään uudelleenkäyttöä.

”Olen henkeen ja vereen kierrätysihminen”, toteaa Eva-Lisa, joka tekee vapaaehtoistöitä myös Martoissa.

”Tuotteen elinikää täytyy yrittää aina pidentää. Minä ja mieheni olemme sellaisia, että korjaamme kaiken aina, jos osaamme. Ja teemme vanhasta uutta: villapusero saa uuden elämän, kun siitä voi tehdä säärystimet, pipon, kaulurin, tossuja, sukkia tai vaikka mitä.”

Kierrätyskeskuksessa Eva-Lisa on tehnyt juuri kädentaitoihin liittyviä vapaaehtoistehtäviä. Hän onkin taustaltaan kädentaidon opettaja, ja tahtoo jakaa osaamistaan myös vapaa-ajalla.

”Tämä on minun juttuni. Ja saan käyttää tätä taitoa vielä kun työura on loppunut, sitä voi hyödyntää vaikka kuinka pitkään. On tärkeä asia, että antaa hyvän kiertää. Kun antaa toisille, saa paljon itsekin”, toteaa Eva-Lisa.

Sydämen asialla

Toisella puolella kauppaa on käynnissä avajaiskahvitus, jossa on vauhti päällä. 900 kakkupalaa on jaettu jo puoleen päivään mennessä, ja vapaaehtoiset ovat kahvituksessa suureksi avuksi.

Myös Vilma Wallinmaa pysyy iltapäivällä kiireisenä kahvituksen puolella. Tänään Vilma on auttamassa siellä, missä eniten tarvitaan, mutta tavallisesti myös hän tekee vapaaehtoisena kädentaitotehtäviä.

Vapaaehtoisilla on Kädentaitopalvelu Näprässä, kuten koko Kierrätyskeskuksessa muutenkin, omat tehtävänsä, jotka on ennalta sovittu vain vapaaehtoisille kuuluviksi.

”Olen Näprässä tehnyt muun muassa erilaisia askartelumalleja ja valmistellut kierrätysaskartelupaketteja”, Vilma kertoo.

Hän löysi Kierrätyskeskuksen vapaaehtoistoiminnan, kun kävi Kädentaitopalvelun ilmaistukun asiakkaana.

”Tämä on sydämen asia siinä mielessä, että olen töissä kierrätysalalla ja minulla on yritys alaan liittyen. Iso osa elämää siis muutenkin liittyy tällaiseen. On tärkeää, että voi antaa oman panoksensa ”, Vilma toteaa.

Kieltä ja seuraa Kyläsaaressa

Japanilaistaustainen Masao Osada puolestaan toteaa, että vaikka pitääkin kierrätystä tärkeänä asiana, ei hänellä ei ole vankkaa ympäristöaatetta vapaaehtoisuutensa taustalla. Tärkein motivaatio Masaolle on sosiaalisuus ja tekeminen.

Vapaaehtoinen Masao Osada ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hanna Lilja Nihtisillan Kierrätyskeskuksen avajaisissa.

Vapaaehtoinen Masao Osada ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hanna Lilja Nihtisillan Kierrätyskeskuksen avajaisissa.

”On tämä erittäin mukavaa. Olen työtön eläkeläinen, enkä pysty olemaan kotona koko ajan. Sosiaalinen elämä kärsii. Sen ylläpitämiseksi käyn Kierrätyskeskuksessa”, kertoo Masao.

Tänään hän on paikalla kertoakseen Vilman kanssa vapaaehtoistoiminnasta avajaisten juontajan Nuppu Stenrosin haastattelussa.

Tavallisesti Masao käy vapaaehtoisena Kyläsaaren Kierrätyskeskuksessa. Siellä käydessään hän pitää huolta osastosta, jossa annetaan tavaroita ilmaiseksi eteenpäin.

”Ilmaisosastolla käy vakituisesti tiettyjä ihmisiä, heidän kanssaan juttelen paljon. Ja samassa paikassa on myös Uusix-verstas, ja siellä on myös aika paljon maahanmuuttajia. Heidän kanssaan on hyvä keskustella suomeksi tietenkin.”

”Suosittelen tätä muillekin ihmisille, tämä on kivaa!” hän lisää lopuksi.

Nihtisillan Kierrätyskeskuksen avajaisia vietettiin 9.11.2013.

Lisää Kierrätyskeskuksen vapaaehtoistoiminnasta: www.kierratyskeskus.fi/vapaaehtoiseksi

 

Kuvat ja teksti: Veera Vehkasalo