Anitta Raitanen

Anitta Raitanen

Onko jokainen päivä vapaaehtoisten päivä?

Viime vuonna Kansalaisareena käynnisti Vuoden vapaaehtoisen palkitsemisen perinteen. Tänä vuonna ruohonjuuritaso nosti esille lähes 100 innostavaa esimerkkiä eri puolilta Suomea. Vapaaehtoistoiminnan messuilla 3.12. julkistetaan uusi vapaaehtoistoiminnan lähettiläs – Vuoden vapaaehtoinen.

Suomalainen yhteiskunta nojaa kansalaisyhteiskunnan vahvaan perustaan ja luottamukseen. Ei ensimmäisenä tule mieleen, että ilman ruohonjuuritason yhteisöllistä kansalaistoimintaa ei meillä olisi maailmalle hamuavaa vientikauppaa eikä kehittyneitä yhteiskunnallisia rakenteita ja taloutta. Presidentti Sauli Niinistö arvostaa vapaaehtoisia ja hän on Vapaaehtoisten päivän 3.12. suojelija. Vapaaehtoisten päivän tervehdyksessään hän korostaa sitä, että hyvin hoidetussa vapaaehtoistyössä kaikki voittavat aidosti. – Pyyteetön auttamisen halu on varmasti tärkein vapaaehtoisen motivaatio, mutta vapaaehtoistyössä saadut kokemukset ja laajeneva sosiaalinen verkosto antavat sisältöä vapaaehtoisen elämään. Sanomalla, että ilman vapaaehtoistyötä ei hyvinvointisuomea olisi saatu rakennettua, eikä varsinkaan ylläpidettyä, presidentti Sauli Niinistö puolestaan perustelee sitä, miksi vapaaehtoiset ovat Linnan juhlien kutsulistalla tänä vuonna erityisasemassa.

Millaista vapaaehtoistyötä tavoittelemme vuodelle 2022? Vapaaehtoistoimintaa organisoivat yhteisöt kaipaavat yhteishankkeita ja uusia rahoitusmalleja, toiminnan vastuukysymysten määrittämistä ja kansallista vapaaehtoisen oikeuksia ja velvollisuuksia määrittävää lainsäädäntöä, selviää Kansalaisareenan ja Kanen syyskuussa toteuttamasta kyselystä. Lausunkin tässä yhteydessä lämpimän kiitokseni kaikille kyselyyn vastanneille!

– Tarvitaan kaikkia palveleva tieto- ja välityssivusto nettiin, paikallisia vapaaehtoistoiminnan keskuksia ja vapaaehtoistoiminnan kehittämistä kouluissa sekä koulutusohjelmia vapaaehtoistoiminnan organisointiin ja johtamiseen. Tärkeintä kuitenkin on, että huolehditaan siitä, että vapaaehtoinen ei ole se, johon ongelmatilanteiden riskit ja rangaistukset kohdistuvat, kuten säädöksemme tällä hetkellä määrittävät toimintaympäristöä. Kyselyyn vastasi 217 vapaaehtoistyötä koordinoivaa ja organisoivaa yhteisöä.

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä osallistuu Vapaaehtoisten päivän 3.12. kampanjaan haastamalla puolueiden johtohenkilöt, kansanedustajat ja kansanedustajaehdokkaat bloggaamaan vapaaehtoistyöstä. Vapaaehtoisten päivän kampanjassa on haastettu myös niin kentän asiantuntijat, tutkijat kuin päättäjätkin kirjoittamaan vapaaehtoistyön tulevaisuudesta.

Osallistu sinäkin: kirjoita blogi ja/tai jaa muiden kirjoittamia blogeja, osallistu Vain aito peukku auttaa kampanjaan, järjestä kiitostilaisuus aktiiveille – tai tee joku muu tempaus. Kiitos sinulle että välität – kaikkea hyvää!

Tutustu:Vapaaehtoisten päivän 3.12.2014 suojelija presidentti Sauli Niinistön tervehdys

Raportti vapaaehtoistoiminnan esteistä; Kane – Vapaehtoistoiminnan toimintaedellytykset työryhmä ja Kansalaisareena ry. Raportti kyselystä ajalla 1.9.2014 -15.9.2014.

Anitta Raitanen, Kansalaisareena ry,
toiminnanjohtaja