Hyppää sisältöön

Verkossa vapaaehtoinen voi auttaa vaikka omalta kotisohvalta

HOT-OSM Finlandin Facebook-ryhmän julkiselle sivulleen tekemä postaus sai toimittajan kiinnostumaan. Pian hän oli mukana kansainvälisessä vapaaehtoisporukassa luomassa karttoja Zimbabwen kartoittamattomille alueille. Tämä digivapaaehtoisuus on nopeasti kasvavaa vapaaehtoisuutta Suomessa ja maailmalla.

Näin Facebookissa seuraavan postauksen ja uteliaisuuteni heräsi. Mikä tämä HOT-OSM Finland -ryhmä on ja mitä sieltä kutsutaan tekemään? Päätin ottaa selvää.

“Luotu ryhmälle HOT-OSM Finland Suomen Punainen Risti
Tervetuloa Humanitarian OpenStreetMap Mapathon @ SPR -tapahtumaan keskiviikkona 21.9. klo 1720! Tilaisuus järjestetään Suomen Punaisen Ristin (SPR) tiloissa Helsingissä (Tehtaankatu 1a).

Editoimme porukalla OpenStreetMap-aineistoa valitulta projektialueelta (katso esimerkkejä täältä: https://tasks.hotosm.org/). Aikaisempaa kokemusta ei tarvita! Ota mukaasi kannettava tietokone ja hiiri (karttojen piirtäminen ilman hiirtä on melko haastavaa!).”

“Mukaan mahtuu 50 henkilöä, ilmoittautumislinkki: https://www.eventbrite.com/e/hot-spr-tickets-27309204566. Jos ilmoittautumiset tulevat täyteen, virallisesti ilmoittautuneet mahtuvat mukaan.”

“Mahdollisuus myös etäosallistumiseen omalta kotisohvalta. Linkki tulee myöhemmin.”

“Laitahan siis päivä kalenteriin. Lisätietoja seuraa lähempänä tapahtumaa!
Lisätietoja myös OSMin wikistä:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/FI/Humanitarian_OSM_Mapathon

Selasin ryhmän aikajanaa edelleen. Pian löytyikin lisätietoa:

Postaus:”Erno Mäkinen 21.08.
MIKÄ HOT, MIKÄ OSM? Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) koordinoi karttatiedon keruuta kriisi- ja kehitysavun tarpeisiin. Yhteistyötä tehdään useiden avustusjärjestöjen, kuten Punaisen Ristin kanssa. OSM (OpenStreetMap) on ilmainen kaikkien saatavilla ja muokattavissa oleva kartta-aineisto. Karttaa luodaan ja päivitetään jatkuvasti vapaaehtoisvoimin. Data julkaistaan avoimella lisenssillä.
HOT-OSM Finland on epävirallinen verkosto kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tässä ryhmässä voi vaihtaa ajatuksia ja ideoita HOT-kartoitukseen liittyen ja tiedotetaan tulevista tapahtumista. Tervetuloa mukaan :)!!
Lisätietoa vaikkapa ryhmän ylläpitäjiltä, sivulta https://hotosm.org/ tai
“HOTOSM-toiminta Suomessa”-esityksestä.

Liityin oitis ryhmän jäseneksi ja menin paikan päälle tutustumaan tapahtumaan.

Päätin mennä hyvissä ajoin paikalle. Halusin nähdä, minkälaista porukkaa tulisi mukaan. Vähitellen sali täyttyi nuorehkoista naisista ja miehistä. Monet näyttivät tuntevan toisensa jo entuudestaan. Salissa kuului iloinen puheensorina. Sali oli täynnä.

Osallistujat virittelivät läppärinsä valmiiksi. Myös minä aukaisin omani.

Meille kerrottiin, että avustuspyynnössä tulisimme kartoittamaan Zimbabwen aluetta.

Aluksi saimme perehdytyksen OSM-ohjelmaan ja karttojen tekemiseen. Sitten osallistujat alkoivat keskittyneesti itsenäisen työskentelyn. Hiirten klikkausääni kuului taukoamatta.

Tilaisuuden jälkeen sain tietää, että tässä HOT @ SPR mapathonissa 52 verkkovapaaehtoisen voimin laitettiin kartalle mm. yli 3500 rakennusta pelkästään tuona keskiviikkoiltana!

Suomen Punaisen Ristin ensimmäisen OSM-kartoitustapahtuman kohde oli aivokalvontulehduksen vastainen työ Togossa

Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on vuoden 2016 helmikuun loppuun mennessä tappanut yli sata ihmistä Togossa, enimmäkseen lapsia. Ghanasta joulun alla alkanut epidemia on levinnyt nopeasti naapurimaahan Togoon.

Käytännössä epidemiaa vastaan taisteleminen on hankalaa. Tehtävää vaikeuttaa se, että epidemian pahimmalta alueelta on olemassa huonosti karttoja. Kartat ovat epätarkkoja. Niihin ei ole merkitty edes kaikkia maanteitä saati asutusalueita.

Togolainen verkkoaktivisti Hermann Kassalouwa kirjautui maaliskuun alussa Humanitarian OpenStreetMap Teamin eli HOTin Facebook-sivuille ja pyysi apua.

Lauantaina aamupäivällä Punaisen Ristin keskustoimistolla Helsingissä joukko vapaaehtoisia tutkailee Kassalouwan HOTin kartoituspyyntöä #1588. Näin oli alkamassa ensimmäinen Suomen Punaisen Ristin järjestämä kartoitustapahtuma Mapathon@SPR.

Verkossa tehtävä vapaaehtoistyö on tekijöilleen harrastustoimintaa samoin kuin mikä tahansa vapaaehtoistyö.

− Kaikki ovat tervetulleita mukaan. Oikeastaan kaikki, mitä tarvitaan on tietokone, hiiri ja halu auttaa, sanoo Vuokko Heikinheimo Avun Maailma 2/2016 -lehden artikkelissa.

− Vaikka OSM-kartoitus on helppoa, kynnys aloittaa se yksin kotona voi olla korkea. Se oli sitä itsellenikin, vaikka tykkään askarrella karttojen parissa. Kartoitustapahtumien kautta on helpompi päästä alkuun, kun on kokeneempia opastamassa.

− Sitä paitsi tapaamisissa on aina tosi hauskaa, ja porukalla saadaan kerralla paljon enemmän aikaan.

Tällä kertaa parissa tunnissa saatiin kartalle noin 4000 rakennusta ja tietä avuksi Togon aivokalvontulehduksen vastaiseen työhön.

Video: Karttakeskuksen haastateltavana Vuokko Heikinheimo OpenStreetMapista ja humanitaarisesta kartoituksesta Paikkatietomarkkinoilla 2016.

Lisätietoa esim. ryhmän ylläpitäjiltä ja sivulta https://hotosm.org/.

https://fi.wikipedia.org/wiki/OpenStreetMap 

Facebook: https://www.facebook.com/groups/hotosmfi/

Teksti: Vesa Vattulainen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan