Henri Toukonen Paimiosta lähti vapaaehtoistoimintaan vuonna 2006. Hänen työkaverinsa oli mukana pelastuskoiratoiminnassa ja kun Henri oli hankkimassa omaa koiraa, houkutteli työkaveri hänet mukaan. Tästä alkoi Henrin vapaaehtoisura – nykyään vapaaehtoistyö kuuluu lähes jokaiseen hänen päiväänsä.

Henri on toiminut Turun Palveluskoiraharrastajat ry:n pelastuskoiraryhmässä vuodesta 2006 ja sitä kautta hän on kouluttautunut Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijäksi, valmiuskouluttajaksi sekä Vapepa-johtajaksi ja tällä hetkellä hän toimii kadonneen henkilön etsinnöissä etsinnän johdossa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Vuonna 2017 Henri liittyi Suomen Karva-Kaverit ry:n toimintaan. Karva-Kavereissa hän tekee kahden leonberginkoiransa kanssa vierailuja palvelutaloihin, vanhainkoteihin, kehitysvammayksiköihin, nuortentaloihin ja päiväkoteihin. Muita tehtäviä Karva-Kavereissa hänellä on Paimion alueen koordinointi, yhdistyksen hallituksen sihteerinä toimiminen, ohjausryhmässä toimiminen, uusien karvakoiden testaus sekä yleisesti toiminnan kehittäminen. Henri on myös kahden toimintavuotensa aikana laajentanut yhdistyksen toimintaa Turun lähialueille Paimioon ja Lietoon. Varsinais-Suomen leonbergit -ryhmässä hän järjestää viikottaisia tottelevaisuustreenejä, Peimarin Koirat ry:ssä hän toimii puheenjohtajana ja kouluttajana. Kaiken tämän lisäksi hän vastaa
Peimarin Latu ja Polku ry:n geokätköilytoiminnasta.

Vapaaehtoistoiminnasta Henri on saanut paljon hyvää mieltä.

– On hienoa nähdä, miten koiria pelkäävä aikuinen tai pieni lapsi voittaa pelkonsa ja halaa yli 70 kg painavaa koiraa ja saa siitä hyvän kokemuksen ja rohkeutta seuraavaan koiran kohtaamiseen. Tai kun hiljainen dementoitunut vanhus alkaa juttelemaan koiralle sitä rapsutellessaan ja hymyilee leveästi. Ja kun koiranomistaja onnistuu ohjeillani kouluttamaan koiralleen jotain, jota ei olisi koskaan uskonut koiran oppivan.

Suurimmaksi haasteeksi Henri mainitsee ajankäytön.

– Ajankäytön haasteen olen ratkaissut innostamalla muita ihmisiä lähtemään mukaan vapaaehtoisiksi jakamaan tehtäviä kanssani. Monta loistavaa vapaaehtoista on näin löytynyt! Ihan jokainen vapaaehtoinen on tärkeä – pienikin aika, jonka pystyy antamaan toiselle, saattaa tuoda tälle ihmiselle monen päivän ilon ja hyvän mielen.