Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry (Skes ry) aloitti Koillis-Helsingissä virtaavan Longinojan puron ennallistamisen vuonna 2001. Projektin vapaaehtoiseksi vetäjäksi lähti Juha Salonen. Juhan into tarttui nopeasti muihin samanhenkisiin ihmisiin ja näin syntyi Longinojan puroaktiivien joukko, johon liittyy vuosittain uusia henkilöitä.

Longinojan puro on Suomenlahden uhanalaisille taimenille tärkeä kutupaikka. Skes ry:n järjestämissä purotalkoissa ojaa kunnostetaan takaisin solisevaksi puroksi. Vuonna 2017 kutusoraikkoja kunnostettiin yli sadan talkoolaisen voimin. Suurten talkoiden lisäksi noin 20 aktiivin joukko tekee myös pienimuotoisia täsmäkunnostuksia taimenkannan tilan parantamiseksi. Talkoiden vetäjänä ja organisoijana toimii Juha Salonen. Juha on myös pitänyt esitelmiä eri yhdistyksien ja virastojen tilaisuuksissa sekä ollut puroisäntä Matin kanssa kertomassa purosta paikallisissa kylätapahtumissa.

Longinojan puroaktiivien tavoitteena on luoda puron ympärille hyvän mielen tuovia tapahtumia ja kertoa samalla, kuinka upea urbaaniluontohelmi Longinoja ja sitä reunustavat metsät, niityt ja pellot ovat. He ovat yhdessä Malmin seurakunnan kanssa järjestäneet purokävelyitä teemalla Älä ole yksin. He pitävät myös iltatulia, joille purolla liikkuvat voivat tulla ilmaisille kahveille, glögille tai muuten vaan lämmittelemään ja juttelemaan purosta. Tämän lisäksi Juha on suunnitellut puron varrella kulkevan luontopolun, jonka Helsingin kaupunki on toteuttanut upeista Seppo Leinosen kuvituksista. Puroaktiivit pitävät luontopolun kunnossa läpi vuoden.

– Toiminta puron eteen antaa meille iloisia hetkiä, kun ihmiset nauttivat esimerkiksi tarjoamistamme nokipannukahveista tai glögeistä. Henkilökohtaisesti nautin siitä, että purolle ovat löytäneet lapsiperheet, jotka tulevat nauttimaan luonnosta ja seuraamaan upeiden uhanalaisten taimenten kutupuuhia, toteaa Juha ja jatkaa:

– Me olemme purolla ihmisiä varten! Meidän kasvava joukkomme turvaa taimenten elinolot, kertoo ensimmäisenä mitä purolla tapahtuu ja on läsnä purolla. Meitä kaikkia yhdistää rakkaus Longinojaan ja luontoon – puro on saattanut meidät yhteen.

Longinoja on näyttänyt, kuinka yhdessä tekemällä voi saada jotain hienoa aikaiseksi. Longinojan ennallistaminen on alkanut yhden ihmisen tarinasta ja vaikuttaa nyt kannustavasti koko Suomen virtavesien kunnostukseen. Puron tarinaan voi tutustua Dan Öhmanin dokumentissa.