Helsinkiläinen Lea Grönlund on toiminut vapaaehtoisena vertaisopastajana ikäihmisten tietotekniikkayhdistyksessä, ENTER ry:ssä 20 vuotta ja Helsingin Mikaelin seurakunnassa 30 vuotta. Jäätyään sairaseläkkeelle ja kuntouduttuaan tarpeeksi, Lea halusi päiviinsä sisältöä auttamalla muita:

– Tietotekniikka-ala oli ollut työni, joten samalla saan pidettyä itseni ajan tasalla jakamalla osaamista toisille. Seurakunnan vapaaehtoistyö oli jo aiemmin tuttua ja se on ollut monipuolista ja hommiin saa aina hyvää opastusta, koulutusta ja tukea.

Lea opastaa senioreita älypuhelimien, tablettien ja tietokoneiden käytössä henkilökohtaisissa opastustilanteissa sekä luotsaa innostunutta, työhönsä sitoutunutta vapaaehtoisten opastajien ryhmää. Hän on myös vuosia pitänyt älykännykkäluentoja, joissa hän innostaa ja rohkaisee vasta-alkajatkin uuden oppimiseen. Luentopaikkoja ovat palvelukeskukset, kirjastot, seurakunnat ja yleensä tilat, joissa senioreiden yhdistykset ja kerhot toimivat. Haastavimpia ovat tilanteet, joissa opastettavalla ei ole motivaatiota uuden laitteen oppimiseen:

– Silloin saa käyttää mielikuvitusta, että löytää sen hänen kiinnostuksen kohteensa ja sen kautta sitten aloittaa opastuksen. Se kiinnostuksen kohde voi olla lemmikki, harrastus, musiikki, kasvimaa tai vaikka syntymäkunta, ja kun sen löytää ja aloittaa opastuksen sieltä, homma on voitettu!

Mikaelin seurakunnassa Lean ”ykkösjuttu” on yhteisvastuukeräys, johon liittyy lipaskeräyksiä, tapahtumia, konsertteja, kahvilanpitoa ja myyjäisiä. Myös kolehdin kerääminen ja tervetulotiimissä toimiminen ovat Lealle tuttuja. Kirkon kautta Lea on saanut lähimmäisystävän, jonka kanssa hän pitää yhteyttä säännöllisesti.

Vapaaehtoisuutta Lea suosittelee kaikille – se rikastuttaa elämää ja tekee onnelliseksi.

– Vapaaehtoistoiminnasta olen saanut paljon hyviä ystäviä, oppia, tietoa ja taitoa erilaisiin asioihin ja kohtaamisiin. Molemmat vapaaehtoispaikat pitävät huolta koulutuksesta, virkistäytymisestä, vapaaehtoisen jaksamisesta sekä tuesta, joten siellä on hyvä toimia ja hommiin menee ilolla. Tulee hyvä mieli, kun saa toisen oppimaan. Antaessaan saa!