Petra Turunen on vapaaehtoinen Mikkelin Hope ry:n Yhdessä & Yhteisesti -paikallistoiminnassa. Hän toimii tiiminvetäjänä organisoiden toimintaa paikallistasolla. Hope ry auttaa vähävaraisia ja kriisin kokeneita perheitä – Petran tehtäviin kuuluu asiakastyö konkreettisen tavara-avun jakamisen, elämystoiminnan järjestämisen sekä harrastustoiminnan parissa. Yksi Petran tärkeimmistä tehtävistä on muiden vapaaehtoisten kannustaminen ja rohkaiseminen aktiiviseksi toimijaksi. Hän on myös verkostoitunut ja etsii yhteistyökumppaneiden kanssa parhaita mahdollisia ratkaisuja vähävaraisten lapsiperheiden arkea helpottamaan.

Kipinä vapaaehtoistoimintaan syttyi Petralla jo kauan aikaa sitten:

     – Vapaaehtoistyössä minua on kiehtonut ajatus, että sen tekeminen on kaikille mahdollista ja jokaiselle varmasti löytyy se omin tapa toimia yhteisen hyvän     puolesta. Olen tutustunut monenlaisiin tapoihin tehdä vapaaehtoistyötä ja Hope ry:n toiminnasta ensi kertaa kuultuani ajattelin, että nyt olen tullut tällä matkalla määränpäähäni. Toiminnassa kiehtoi sen monipuolisuus ja mahdollisuus tehdä konkreettisia toimenpiteitä jonkun toisen arkea helpottaakseni.


Toiminnassaan Petra kokee haasteena vapaaehtoisten toimijoiden vähyyden Mikkelin paikallistoiminnassa. Myös vapaaehtoisten motivoiminen ja sitouttaminen arjen kiireiden keskellä on toisinaan tuottanut päänvaivaa. Haasteista on kuitenkin selvitty tiimin ratkaisukeskeisen ajattelun avulla. Tiimin vahvuudeksi Petra mainitsee eteenpäin vievän askeleen ja positiivisen katseen kohti tulevaisuutta.


Vapaaehtoistoiminta on antanut Petralle paljon. Hän tuntee myötätuntoa vähävaraisia tai kriisin kohdanneita perheitä kohtaan ja haluaa olla jakamassa heille toivoa ja uskoa siihen, että yhdessä selvitään vaikeidenkin hetkien yli.

     – Vapaaehtoistyö on minulle hyvin merkityksellistä. Koen, että antamalla aikaani, saan kohdata monenlaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja kulkea heidän rinnallaan hetken aikaa. Tunnen suurta iloa siitä, kun saan nähdä hymyn lapsen kasvoilla. Haluan olla jakamassa perheiden arkista taakkaa ja mahdollistaa heille jotain erityistä joskus hyvinkin näköalattomaan arkeen. Vapaaehtoistyö on rikastuttanut elämääni ja tuonut vapaa-aikaani kaipaamaani sisältöä sekä uusia ystäviä. Vapaaehtoistyö antaa elämänkokemusta ja oppia sekä kykyä katsoa elämää monenlaisista näkökulmista. Vapaaehtoistyö on antanut minulle myös kanavan olla osana tärkeää vaikuttamistyötä.


Muille vapaaehtoisille ja vapaaehtoisuutta harkitseville Petra lähettää terveisensä:

 

   – Sinä osaat, pystyt ja onnistut! Vapaaehtoistyö ei vaadi erityistaitoja eikä varsinkaan sellaisia taitoja, joita ei voisi oppia. Vapaaehtoistyö on upea mahdollisuus verkostoitua, saada ystäviä, unohtaa arjen kiireet ja rentoutua. Vapaaehtoistyö lisää niin fyysistä kuin psyykkistäkin hyvinvointia. Suosittelen lämpimästi liittymään mukaan vapaaehtoisten valtavaan perheeseen!