Petri Hakamäen vapaaehtoisuus alkoi vuonna 2006 hänen lastensa harrastuksiin osallistumisella. Janakkalassa asuva Petri lähti ensin mukaan esikoisensa salibandykoulun toimintaan. Hän kävi valmentajakoulutuksen ja otti ryhmän vastuulleen. Motivaationa oli alussa pojan harrastuksen tukeminen, mutta pian myös oma innostuminen kasvoi ja toisten motivoituneiden lasten ja vanhempien kohtaaminen auttoi Petriä tutustumaan moniin uusiin mielenkiintoisiin asioihin ja tehtäviin.

– Vaikka vapaaehtoistyö on ollut joskus raskasta ja paljon aikaa vievää, niin olen saanut siltä samalla hyvin paljon. Erityisesti sosiaaliset kohtaamiset lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa ovat suuri voimavara. Tämän lisäksi valmentaminen ja opastaminen ovat tuoneet paljon onnistumisia sekä itselleni että lapsille ja nuorille.

Petri on ehtinyt olla monessa mukana. Ruohonjuuritasolla hän on toiminut muun muassa valmentajana, ohjaajana, joukkueenjohtajana, rahastonhoitajana ja huoltajana. Hän on myös ollut jäsenenä yhdistysten hallituksessa. Liikuntayhdistysten lisäksi hän on ollut mukana nuorisoa tukevissa toimissa, kuten aikuisten ohjaamassa mopopajatoiminnassa Janakkalassa.  Lisäksi keväästä 2017 alkaen hän on ollut mukana Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen hallituksessa Janakkalan edustajana. Petri kuuluu myös tervakoskelaisen asukasyhdistyksen hallitukseen.

Vapaaehtoistyöllä on Petrille suuri merkitys

– Vapaaehtoistoiminta on ollut minulle vastapainoa työarkeeni. Koen vapaaehtoistyön myös olevan merkittävässä roolissa verkostoitumisessa. Olen tutustunut ihmisiin koko eteläisen Suomen alueella ja myös moniin Tallinnassa salibandyä lajina ja tapahtumina organisoiviin henkilöihin.

Petrillä on useita hienoja kokemuksia ja onnistumisia esimerkiksi varainkeruun parissa. Yhtenä mieleenpainuvimmista kokemuksistaan hän mainitsee auttaneensa Thaimaasta Suomeen saapuneen tytön maahanmuuttolupien kanssa. Tyttö sai lopulta jäädä äitinsä luo Suomeen.

Petri haluaa rohkaista kaikkia mukaan vapaaehtoistoimintaan.

– Vapaaehtoistoiminta on palkitsevaa, se tuo uusia tuttavuuksia ja kokemuksia. Vapaaehtoistoiminnan kautta on mahdollista oppia ja opetella uutta, ja mahdollisesti saada myös koulutusta erilaisiin asioihin. Jos olet kiinnostunut osallistumaan vapaaehtoistoimintaan, pyri ensin löytämään oma mielenkiintosi kohde vaikkapa harrastus- tai järjestötoiminnan puolelta tai poliittiselta sektorilta.  Ota tämän jälkeen yhteyttä paikallisesti kotipaikkakunnallasi toimiviin tahoihin/yhdistyksiin ja niiden yhteyshenkilöihin.