Jäätyään eläkkeelle vuonna 2011 Hyvinkäällä nykyään asuvat Ilkka ja Kaija Erkkilä päättivät tehdä jotain silloisen asuinympäristönsä eteen Tampereella. He aloittivat roskien ja tupakantumppien keräämisen aina ollessaan jalan liikkeellä. Pian pelkkä plogging ei enää riittänyt, vaan he aloittivat tavoitteellisen roskien keräämisen, josta he ovat alusta asti pitäneet tarkkaa kirjaa. Tampereella 2011–2014 he keräsivät yhteensä 256 200 tumppia ja 634 muovikassillista roskaa. Asuessaan Hämeenlinnassa vuosina 2014–2017, he keräsivät 245 200 tumppia ja 713 kassillista roskaa. Hyvinkäälle muutettuaan Ilkan ja Kaijan tahti on vain kasvanut – tällä hetkellä kerättyjä tumppeja on yhteensä 932 000 ja roskia he ovat poistaneet luonnosta 2560 muovikassillista. He ovat olleet roskatalkoissa myös ulkomailla, yhteensä 14:ssä eri maassa. Tämä kaikki on kirjattu lokikirjoihin, joissa on nyt meneillään 21. kirja.

”Sivutoimenaan” Ilkka ja Kaija puhdistavat opastetauluja, katukylttejä ja graffiteja. Lisäksi he vievät humanitääristä apua (ruokaa, rahaa, vaatteita ja varusteita) Narvan Mercy Centeriin. Tampereella asuessaan he olivat atiivisesti mukana Mummonkammari-toiminnassa, jossa Ilkka teki yli 200 avustuskeikkaa talonmiehenä. Hämeenlinnassa he toimivat myös Kumppanuustalolla maahanmuuttajien kielituuttoreina (englanti – venäjä – suomi).

Ilkan ja Kaijan suurin yksittäinen haaste vapaaehtoistoiminnassa oli puhdistaa kahdestaan laiton kaatopaikka Nurmijärven ja Vantaan rajalta toukokuussa 2018. Roskaa ja roinaa, muun muassa auton akkuja, renkaita, remonttitarvikkeita, maalipurkkeja ja patjoja, kertyi yhteensä 760 kg.

– Vapaaehtoistoiminta on meille henki ja elämä! Iloitsemme suuresti kättemme töistä ja siitä, että pitkäjänteinen ja järkähtämätön työmme ja esimerkkimme on vaikuttanut jo nyt niin paljon! On suuri etuoikeus ja ilo saada palvella asukkaita ja yhteisöä omilla vahvuuksilla. Motivaatiomme on yhä aivan ”tapissa”, kertovat Ilkka ja Kaija.

– Mottomme on: ”Viisaat eivät roskaa ja muilta se on kielletty!” Olemme opetelleet tämän yhdeksällä eri kielellä, he toteavat.

Vapaaehtoistoimintaa harkitseville Ilkka ja Kaija lähettävät terveisensä:

– Etsikää teille itsellenne sopiva toimintamuoto ja iloitkaa siitä! Elämä saattaa muuttua raskaammaksi, mutta samalla se muuttuu rikkaammaksi ja onnellisemmaksi!