Hyppää sisältöön

Vuoteni vapaaehtoisena

Kirjoitin Vapaaehtoisten päivänä Facebook-seinälleni yhteenvetoa omista, kuluneen vuoden vapaaehtoistehtävistä. Projektipäällikkö ja vapaaehtoistoiminnan kehittäjäkonkari Annmari Salmela kommentoi siihen, että ”elät niin kuin opetat” – se tuntui mukavalta.

Kansalaisareena ry tuli minulle tutuksi jo sen toiminnan alkuvuosina. Olen toiminut Kansalaisareenan hallituksessa kahteen otteeseen. Sain osallistua kokouksiin osana työtäni, mikä liittyi myös vapaaehtois- ja vertaistoiminnan kehittämiseen. Kansalaisareena ry oli silloin myös tärkeä yhteistyökumppani.

Oma työhistoriani on luonnollisesti vaikuttanut tapaani toimia vapaaehtoisena; tunnen oikeuteni. Tiedän myös, että vapaaehtoiselta odotetaan ennen kaikkea lupausten pitämistä. Minulle se tarkoittaa, että en tee paljon sitoutumista vaativia juttuja, koska nykyinen elämäntilanteeni ei sitä salli. Hallitustyöskentelyn ja entisen palkkatyöni ansiosta tiedän miten vapaaehtoistehtäviin voi hakeutua – sekään ei ole itsestäänselvyys. Saavutettavuudessa on edelleen parannettavaa.

Olen toiminut jo vuosia Keski-Suomen Ensi- ja turvakotiyhdistyksen ”Ero lapsiperheessä” -vertaisryhmän ohjaajana. Siinä tehtävässä voi valita itselleen sopivan ajankohdan hyvissä ajoin, koska tapahtuma toistuu kuukausittain, aina samana viikonpäivänä. Tässä yhdistyksessä toimintaa koordinoidaan laadukkaasti ja meistä vapaaehtoisista pidetään hyvää huolta.

Eniten aikaa vievä vapaaehtoistehtäväni on Jämsänlaakson Setlementti ry:n sihteerinä toimiminen. Yhdistys on vasta perustettu eikä siinä ole palkattua henkilökuntaa. Pidän kuitenkin yhdistyksen ideaa hyvänä ja tunnen setlementtiliikkeen historian aikaisemman työni takia. Taustayhteisön arvot vastaavat omiani ja toivon, että tämän yhdistyksen toiminnalla on vielä joskus vaikutuksia jämsäläisten hyvinvointiin.

Muut vapaaehtoistehtäväni ovat yksittäisiä ja kertaluonteisia. Olen kirjoittanut lehtijuttuja, käynyt puhumassa yhdistysten tilaisuuksissa tai ohjannut ryhmiä. Voi olla, että eläkkeellä haluan ohjata joitakin määräaikaisia vertaisryhmiä, koska ryhmädynamiikka on niin kiehtovaa.

Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti blogissaan 2.1.2020 vuoden tärkeimmästä kysymyksestä. Ajatukset sopivat erinomaisesti vapaaehtoistyöhön, vaikka hän ei sitä maininnutkaan. ”Merkityksellisyyden kokemus syntyy hetkissä, joissa voimme olla hyödyksi, tuntea yhteenkuuluvuutta ja olla osa suurempaa kokonaisuutta.” On hyvä löytää tasapaino itsekkyyden ja epäitsekkyyden välillä. Onnellisuus syntyy merkityksellisyyden kokemuksista, joita vapaaehtoistoiminta parhaimmillaan suo. Missä sinä voisit olla hyödyksi toisille?

Teksti: Anne Laimio

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan