– Då jag hörde att det skall påbörjas en kompletterande examensutbildning för frivilligverksamhetskoordinatorer blev jag helt eld och lågor! berättar Elisabet Hallikainen från Sylva rf.
Hallikainens önskan blev uppfylld, då hon rymdes med i den första för frivilligverksamhetskoordinatorer inriktade examensutbildningen till närchefsarbete som började vid Esbonejdens skolningscenter Omnia hösten 2017. Hon hade redan tidigare gått helhetsutbildningen för frivilligverksamhetens ledarskap i den öppna yrkeshögskolan vid Humak (fritt övers. Humanistiska yrkeshögskolan) samt aktivt medverkat i urvalsnätverkets skolningsseminarier.
– Förutom att lära mig i arbetet finner jag utbildning viktigt och njuter av utvecklingsarbete. Skolning hjälper till att granska sitt eget jobb och sina arbetsmetoder, säger hon.
I sitt arbete vid Sylva rf. utvecklar Hallikainen den nationella frivilligverksamheten där man stöder cancersjuka barn och unga samt deras närmaste. Frivilligverksamhet som gäller kamratstöd och olika evenemang är föreningens nuvarande styrkeområden. Nu vill man utveckla även andra frivilliguppdrag: hur locka frivilliga som inte har personlig erfarenhet av cancer? När något företag tar kontakt och vill donera arbetstiden för en dag per varje anställd, vad för slags uppdrag skulle man erbjuda dem?
Hallikainen blev speciellt engagerad av att nyttja servicemöjligheterna vid koordinationen av frivilligverksamhet: hur viktigt är det inte att känna till målgruppens behov och önskemål, som man inte kan veta utan att fråga.
– Från utbildningen har jag fått mycket praktiskt som direkt har varit till nytta i mitt eget dagliga jobb, till exempel vad gället att paketera frivilliguppdragen. Själv har jag också haft nytta av att studera arbetet inom personalsektorn. Även handledning av frivilliga är ett ämne man borde fästa större uppmärksamhet vid, och också detta behandlades under utbildningen.
Utbildningen lämpar sig för frivilligverksamhetskoordinatorer på alla områden och sektorer
Elisabet Hallikainen berättar att hon under utbildningen fått värdefullt yrkesmässigt kamratstöd av de andra frivilligverksamhetskoordinatorerna – stöd och direkta tips om hur andra har löst någonting. Att bekanta sig och få nätverk möjliggör nya öppningar för samarbete även senare.
– Det var nyttigt att det i skolningsgruppen fanns människor från olika delar av Finland och från olika organisationer. Jag rekommenderar utbildningen till alla frivilligverksamhetskoordinatorer! I vår grupp råkade det finnas branschens veteraner, men utbildningen lämpar sig också för dem som är nybörjare.
Enligt Hallikainen känner hon sig privilegierad då hon fick vara med i den första skolningsgruppen. Via urvalsnätverket fick hon också vara med i utvecklingen av skolningens innehåll redan innan den började.
Baserat på responsen från den nuvarande gruppen utvecklar man utbildningen vidare. Ansökningen för nästa utbildning är igång ända till den 21.9.2018.
Länk till Omnias skolning
Sini Hirvonen
Föräldraledighetsvikarie för urvalsverksamhetsplaneringen, Medborgararenan rf