Hoppa till innehåll

Frivillighet betyder mycket

Tankar från en medlem av Riksdagens stödgrupp för frivilligverksamhet 

Jag var här om dagen på ViaDia rf:s fältköksevenemang vid Keltinmäki dagcenter i Jyväskylä. Det var en viktig, och lite annorlunda, mathjälp än Hurstis, vars mathjälpskassar jag som frivillig har delat ut i Helsingfors. Centerideologin identifierar omvårdnaden av våra svagare och omsorgen som en viktig del av samhällets överlevnad. Detta borde givetvis i huvudsak ske via det offentliga systemet, men också frivillighet är av stor betydelse. Räknat i pengar i själva verket över 6 miljarder. ViaDia gör, som många andra föreningar, ett viktigt arbete. Lokalföreningen medarbetar med Jyväskylä Frikyrka som fungerar som bakgrundssamfund. De har också rehabiliterande arbetsverksamhet inom olika arbetsuppgifter, såsom i kök och bilverkstäder.

Vi har alla ett behov av att känna oss som en del av ett samfund och få innehåll i livet. Frivilligarbetets historia går långt bakåt. Det har förändrats från grannhjälp och gemensamt skolbygge ända till internationella insamlingar och frivilligarbete i nätet. Ett finns kvar. Arbetet har gjorts med hjärta och inte enbart för pengar. Det frivilligarbete som under de senaste decennierna gjorts, tack vare underbara flitiga och hjälpsamma människor, har som stöd för utspriddhet fått ramar och praxis. Den så kallade institutionaliseringen av frivilligverksamhet, m.a.o. att tillvägagångssätt rotar sig, har till fältet fört med sig mera medvetenhet, funktionalitet och kontinuitet. Frivilligarbete är inte längre enbart fast vid dessa underbara flitiga människor, utan ett nätverk av allt bättre organiserad verksamhet där helheten är större än summan av sina delar och utan vilken vårt gemensamma Finland vore en betydligt kargare plats att leva på.  

Frivilligarbete är alltid i grund och botten att bry sig om sin nästa. Som centerpartist av landsbygdsbörd är frivilligarbete för mig en självklarhet och en hjärtesak. Samma värdegrund av social gemenskap och omsorg finns inom alla partier. Frivilligarbete görs till förmån för flera olika slags goda ändamål. Med hjälp av Riksdagens stödgrupp för frivilligverksamhet försäkrar vi ramar där goda idéer och gärningar får blomstra. Vi har hjälpt till med finansiering och med att lyfta fram frivilligarbete i centrum av beslutsfattandet. Det monetära värdet på frivilligarbetet är t.o.m. 6 miljarder och vi vill lyfta fram det värdet också i beslutsfattandet. Vi kan också själva fungera som exempel och göra konkreta goda ting genom att ibland tillbringa en dag i frivilligarbete. Vi organiserade även en tack-kampanj, då vi sände en svindlande mängd ”Tack, du är viktig!” -kort till frivilliga som uppmuntran för det jobb de gjort. Ett tack betyder uppskattning och det är ofta mycket viktigare än pengar.

Under den förra regeringsperioden har vi rivit ner en hel del av frivilligarbetets normer. Man kan göra frivilligarbete med magen mätt och få reseersättning utan skattepåföljder. En arbetslös har rätt att göra frivilligarbete utan att förlora sin arbetslöshetsersättning.

Till all lycka vinner bondförnuftet byråkratin!

Text: Anne Kalmari, riksdagsledamot och ordförande för Riksdagens stödgrupp för frivilligverksamhet


Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan