I Juho Iipponens liv är vetenskapen i fokus. Molnigheten intresserade Iipponen så mycket att han valde att göra sin avhandling vid Princetons universitet. Universitetet är i toppklass inom klimatforskning.
Tiotals frivilliga jobbar på vetenskapscentret Heureka, ger råd och hjälper besökare vid Heurekas utställningar tillsammans med personalen. För drygt fyra år sedan började den då ännu gymnasiestuderande Juha Iipponen som frivillig.
I augusti 2017, under Iipponens sista dag som frivillig, tittar vi tillbaka. Ett minne är hans första pass som frivillig varpå vi skrattar till. I Heureka använder man en enhetlig arbetsdräkt. Då Iipponen infann sig på utställningsområdet var hans jacka halt knäppt, i fel knapphål.
Under de gångna åren har Iipponen regelbundet verkat som frivillig. Eftersom han själv är intresserad av vetenskap, har han ett aktivt grepp vid rådgivning av besökare. Helt tydligt var det ett jobb som den unga börjande vetenskapsmannen gillade.
Iipponen fick till stånd annat också. På fyra år blev han magister från Helsingfors Universitet med fysik som huvudämne. Dessutom jobbade han vid sidan av sina studier vid Meteorologiska Institutet.
Juha Iipponen, 21, är tredje årets studerande och en deltidsforskare vid Meteorologiska Institutet. Vid sidan av sina studier i dynamisk meteorologi, spenderar han mycket tid på fascinerande studier inom dynamiken i den yttre atmosfären.
Då Iipponen var abiturient vid Tikkurila (Dickursby) gymnasium, byggde han en provtagande robot. Den undersökte förändringarna av vattenkvaliteten i Kervo å, då vattnet flyter genom åker- eller skogsområden.
År 2013 valdes Iipponen som en av Finlands tre gymnasister till de geografiska olympiaderna i Kioto, Japan, där han vann brons.
Toppuniversitetet inom klimatforskning tog priset
Iipponen hade valmöjligheter mellan olika universitet. Bland andra hade Massachusetts Institute of Technology (MIT) dörrarna öppna. Varför just Princetons universitet?
”Universitet som befinner sig ganska nära New York är helt toppen på klimatforskning och samarbetar med Förenta Staternas Meteorologiska institut (NOAA). Jag är ytterst intresserad av molnigheten som i hög grad påverkar väderlek och profetior. Att studera molnighet är väldigt utmanande.”
Framför honom finns nu en etapp på fem år i Förenta Staterna. Vad som händer sedan vet inte Iipponen ännu, men säger att där finns flera möjligheter till arbete i branschen än vi har i Finland.
Härnäst svarar Juho Iipponen på frågor från andra sidan Atlanten:
Varför och varifrån kom idén att komma till Heureka?
Första gången jag hörde om frivilligarbetet i Heureka var från frivilligarbetets koordinator vid gymnasiets internationella linje (IB). Som studerande vid normallinjen vid Tikkurila (Dickursby) gymnasium märkte jag, hur de som gick IB-linjen hade sina frivillighetssektioner på de mest intressanta platser.
Jag insåg att bästa sättet att utnyttja mitt intresse för naturvetenskaper var att lära andra. Så jag beslöt att under mitt abi-år börja tillsammans med IB-linjen på Heureka och försöka på det till en början för några månader. Då jag gillade Heureka beslöt jag ändå att fortsätta frivilligarbetet fortfarande då jag hade påbörjat mina fysikstudier vid Helsingfors Universitet.
Vad har frivilligarbetet gett och vad har det betytt för dig?
Arbetet har lärt mig att träffa människor modigt och fördomsfritt, men jag påstår, att det också har ökat min egen förståelse för många vetenskapliga fenomen, eftersom det bästa sättet att lära sig är att lära andra.
Jag upplever också att jag, liksom alla forskare, har en skyldighet att göra vetenskapen tillgänglig. Jag hör alltför ofta att folk upplever vetenskapen som något som bara görs i forskarnas elfenbenstorn. Jag hoppas att efter vart och ett av mina frivilligpass det skulle finnas färre som tänker så.
Den inressantaste utställningen eller objektet?
Som fysikstuderande naturligtvis Heurekas klassiker och speciellt brakistokronin som objekt. Det är en elegant demonstration över hur man kan använda matematiken till att förstå den fysikaliska världen.
Någon speciell/minnesvärd/skojig händelse med Heurekas besökare?
Den mest minnesvärda Heureka-stunden: jag började förklara verksamhetsprinciperna för Foucalt´s pendel för ett ungt par som verkade intresserat. De avbröt mig ändå snart och sade att de vet för att jag redan har förklarat detta för dem. Förbluffad frågade jag, att kom de inte just in; när kunde jag redan ha förklarat det här? De svarade, att för ett år sedan, då de senast var här.
Huvudinspiratören för vetenskapscentret Heureka, Pia Mäkelä berättar om frivilligverksamheten:
- Frivilligverksamheten vid Heureka har varit igång sedan år 1998 och årligen är ungefär 60 personer med i verksamheten
- De frivilliga rör sig i Heurekas utställningar bland besökarna, guidar och hjälper till vid utställningsobjekten.
- Av de frivilliga förutsätts social förmåga samt ett intresse för vetenskap.
- De blir insatta i uppgiften och gör frivilligpass en par gånger i månaden enligt eget val.
- Det är möjligt att ansöka till verksamheten längs med året.
Ytterligare information: http://www.heureka.fi eller huvudinspiratören Pia Mäkelä, tel. 040 901 5224
Text: Vesa Vattulainen
Skribenten har verkat som frivillig vid vetenskapscentret Heureka sedan år 2011.