Hoppa till innehåll

Det bästa någonsin – tack vare fantasi och lek

I bloggserien ”Frivillighet är super” publiceras texter om frivillighet av dem som studerar ledarskap för frivilligverksamhet vid den öppna yrkeshögskolan i Humak (fritt övers. Humanistiska yrkeshögskolan). Det här är den första texten av en av de nya kursdeltagarna.

Hör fantasi och lek till vuxnas frivilligverksamhet? Absolut! Jag fick ett meddelande av en frivillig: ”Kvällen var en av de bästa bland de förstahjälpens gruppkvällar jag deltagit i sedan år 1977 ända tills nu. Den var aktiv, informativ, rolig, avslappnad, vänlig och uppmuntrade till inlärning samt höll sig stramt till tidtabellen.”  Meddelandet värmde mig. Jag hade förra kvällen hållit en två timmars övning för 15 frivilliga inom Röda Korsets förstahjälpsgrupp om temat att göra en första värdering i en hjälpsituation. Varför blev kvällen lyckad? 

Vem som helst har möjlighet att öva förstahjälp – att rädda en annan, vid Röda Korsets förstahjälpgrupper. För att färdigheterna förkovras, skall övningarna vara mångsidiga och utmanande. Men hur få nyligen medkomna och olika människor som redan varit med i år att lära sig och framgångsrikt öva tillsammans? Tillit, glädjen att göra och uppmuntrande respons är i fokus. Här spelar lek och bruket av fantasi en central roll. 

Jag började övningskvällen med att le och skaka hand hälsa på varje deltagare. En stor del av dem kände jag inte från tidigare. Vi bekantade oss med varandra under en kort uppvärmningslek då vi alla rörde oss och skrattade tillsammans. På det viset skakade vi av oss spänningen. Jag gick mycket kärnfullt igenom teorin med hjälp av minnesregeln. Vi övade genast alla delar av minnesregeln. Alla hade en chans att öva hur man funktionerar på en olycksplats genom att leka med småbilar. Bland de egentliga förstahjälpsträningarna gjorde jag en överraskande sinnesbana med hjälp av papplådor, glasburkar, bilder och hemliga lappar. Den positiva spänningen och roligheten hjälpte människor att lära sig nytt och gruppera sig. Till slut fick var och en kortfattat berätta vad hen lärt sig och såhär ge respons. Samtidigt fick vi ännu tillsammans gå igenom kvällens gång.

I praktiskt taget varje frivilligverksamhet behövs ett klart tema och ändamål, en entusiasmerande och kunnig ledare, att göra tillsammans, utmaningar, att lära sig nytt och skratta. De frivilliga vill via riktig verksamhet få upplevelser av att lyckas, glädje, inre styrka. Det lönar sig för ledaren att modigt göra saker på ett nytt sätt. Ta med lek och utnyttja fantasin. Man kan i förstahjälpgrupper lära sig att använda radiotelefoner genom att spela ubåtssänkning och öva förstahjälp av en medvetslös genom att träna i ljuset av pannlampor ute i snöväder. Genom glädje, lek, att lära sig färdigheter med vilka man på riktigt kan rädda människoliv.

Text: Niina Hirvonen

Skribenten studerar som bäst ledarskap för frivilligverksamhet vid den öppna yrkeshögskolan i Humak (fritt övers. Humanistiska yrkeshögskolan).

Översättning: Ann Jokinen

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan