Hoppa till innehåll

Det lönar sig att vara frivillig också på sommaren

Sommartiden betyder för mången frihet från jobb och studier. Vandabon Abdirizak, 26, däremot, saknade något att göra och sökte sig som frivillig till att jobba med åldringar.
– Jag hinner nog spela fotboll och simma på kvällar och veckoslut. Jag ville bara inte vara hemma hela sommaren, konstaterar han.
Abdirizak gillar att hjälpa människor och åldringar hade han träffat tidigare under språkövningar. Han vill bekanta sig bättre med åldringar och samtidigt få erfarenhet.
Under sin första frivillighetsdag på ett servicehem för åldringar skuffade han för första gången på en rullstol. Nu märker han på den rullstolsbundna ”Marttas” huvudställning, när hon har något ärende eller behöver något. Eller vet att man inte kan sätta spelbrickor inom räckhåll för ”Lauri”, för då sätter han dem i sin mun.
– Det känns som om jag varje dag lär mig något nytt, funderar Abdirizak.
Vid sidan om all annan inlärning har också kunskaperna i finska språket utvecklats i svindlande fart under sommaren. Åldringarna har varit verkligen intresserade av honom vilket har krävt användning av finskan även om hörförståelse alltid har varit lättare för Abdirizak själv.
– Det första ordet jag lärde mig på servicehemmet var rollator, skrattar den unge mannen.
Som frivillig har den mest centrala uppgiften för Abdirizak varit att hålla sällskap med åldringarna. För honom har det så klart varit lättast att umgås med de åldringar som inte har en minnessjukdom och som ännu kan tala.
– Min bästa kompis på servicehemmet är Martta. Med henne samtalar vi mycket och jag för henne varje vecka till butiker.
Abdirizak uppmärksammar även minnessjuka åldringar.
– Du kan inte vänta på att en åldring ber dig spela. Du måste själv vara aktiv.
Abdirizak lyfter fram just aktiviteten som en egenskap för en bra frivillig. Därtill nämner han glatt humör och tålmodighet. Enligt Abdirizak skall man förstå att åldringar är olika. När man själv är tålmodig, lär man sig känna dem och finner det rätta sättet att göra saker med dem.
Abdirizak blev så intresserad av att vara med åldringar att han för tillfället jobbar vid samma servicehem i arbetsprövning. Han planerar att i framtiden söka sig till närvårdsstudier. Ifall det inte hade lyckats med arbetsprövningen skulle Abdirizak ha fortsatt som frivillig.
Suvi Hiltunen / Trainee för åldringsarbete vid Valli rf.
Namnen på åldringarna i texten är ändrade.

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan