Hoppa till innehåll

Frivilligarbete – ett språngbräde för karriären

Efter årsskiftet skall man senast rikta blickarna mot den kommande sommaren och börja sätta upp tidtabeller. För många studerande är sommar lika med arbete.

Början av ett nytt år betyder också för många påbörjandet av jakten på praktikant- och sommarjobb. Man söker dem på nätet, från skolornas egna annonser och via bekanta. Alla får ändå inte ett jobb trots flera ansökningar.

Det lönar sig inte ändå att bli helt overksam och försjunka i självmedlidande. För mången ung kan det vara en avgörande erfarenhet att delta i ett frivilligarbete enligt ett intressant skolningsprogram. Även om man inte får lön för frivilligarbete får man erfarenhet, ytterligare kunnighet och framför allt kontakter.

 Man brukar säga att frivilligarbete i kulturbranschen är ett livsvillkor. Flera tillställningar, eller annat förverkligande i samma skala, skulle inte lyckas utan volontärers arbetsinsats. För den unga kan deltagande i frivilligarbete vara ett språngbräde för arbetslivet. Många arrangörer ger mera ansvarsfulla uppdrag till frivilliga som flera gånger deltar i verksamheten. Tro mig – det uppmärksammas även av rekryterare. Vid följande sommarjobbsansökningar sticker din ansökning ut därför att du har skaffat dig behövlig erfarenhet genom att delta i frivilligarbete.

Johanna Kari

Skribenten studerar som bäst ledarskap i frivilligverksamhet vid den öppna yrkeshögskolan Humak (fritt övers. Humanistiska yrkeshögskolan).

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan