Hoppa till innehåll

Gör stadsaktivismen till en resurs – delta i utvecklingen av databanken

Aktivismbanken på slutrakan – lanseringen sker under våren 2017.
Restaurangdagen och städdagen är redan bekanta för många stadsbor. De är exempel på den mångsidiga aktivismen som redan nu fungerar i städer. Alternativ planering, car pooling, matringar, REKO-närmatsringar, tidsbanker och många andra former av aktivism har undersökts i projektet Stadsaktivism – en resurs för metropolområdet.
Som en efterträdare till projektets nätsida för stadsaktivism utvecklas en ny användarbaserad nätdatabank. Tjänsten kommer att ge information om stadsaktivister och deras betydelse och möjligheter samt om hur medborgarna, förvaltningen och andra aktörer kan mötas. Utöver information erbjuds idéer och verktyg för utvecklingen av städerna.
− Vi värdesätter och behöver er hjälp. Tillsammans kan vi göra tjänsten verkligt nyttig! Alla kommentarer är välkomna när som helst, fast genast. Det kommer att föras diskussioner om olika delar av banken i den här gruppen under våren an efter som det dyker upp nytt som kan kommenteras, skriver Maija Faehnle i stadsaktivisternas Facebook-grupp. Faehnle är forskare vid Helsingfors universitet och Finlands miljöcentral och deltar i projektet Stadsaktivism – en resurs för metropolområdet.
− Nätdatabanken går under arbetsnamnet ”Aktivismbanken”, men förslag till ett bättre namn är välkomna!
Här ser du närmare vad det kommer att finnas i databanken och hur du kan delta i utvecklingen av banken.
Med stadsaktivism avses sådan verksamhet som medborgarna ordnar på eget initiativ och som i allmänhet sker utanför organisationsverksamhet, är konstruktiv och i första hand riktar sig till verksamheten och inte har som syfte att påverka via politisk opinionsbildning eller politiskt beslutsfattande.
Stadsaktivismen har en offentlig Facebook-grupp.
Kvartersfester
Kvartersfesterna är också en form av stadsaktivism. Kallio Block Party, som arrangeras av frivilliga i Berghäll i Helsingfors, har redan blivit en tradition.
Kallio Block Party erövrade en del av Flemingsgatan för musik, konst och stadsborna redan sommaren 2011. År 2016 firades Block Party inte bara i Berghäll utan också t.ex. i Hertonäs i Helsingfors.
Text: Maija Faehnle och Vesa Vattulainen. Översättning: Heidi Hiitola

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan