Hoppa till innehåll

Möjlighet till frivilligverksamhet för engelsktalande

Michael Hummel, ursprungligen från Österrike, flyttade till Finland år 2009 för att jobba vid Aalto Universitet. Michael brukade ofta besöka tillställningar arrangerade av “Pro Ethical Trade Finland/ “Eetti”. Han frågade där av sina vänner vilka möjligheter det kunde finnas för en engelsktalande immigrant att göra frivilligarbete. Frivilligarbete var i sig inte obekant för Michael för han hade jobbat på ett vårdhem i Österrike som frivillig. Hans vänner rekommenderade Finlands Röda Kors, och så ansökte Michael till en volontärgrupp och blev inviterad till en endagskurs ämnad för nya frivilliga. Han anslöt sig till de frivilliga inom Tölö avdelning för Helsingfors och Nylands Finlands Röda Kors.
Gruppen besöker en gång i veckan flyktingar i Metsälä mottagningscenter i Helsingfors. Mottagningscentret är ett slutet utrymme, där flyktingarna hålls av immigrantskäl underställda den Finska utlänningslagen. Enligt rapporter hålls i centret ”Utlänningar som inväntar eskorterad återvändning härbärgeras i väntan på flygets avfärd, samt å andra sidan, de utlänningar som påträffats på flygplatsen, vilkas identitet och/eller uppfyllning av kraven för immigration är oklara. Mottagningscentret används av både Finlands Gränsbevakning och polisen.” Röda Korsets frivilliga är ibland den enda kontakten flyktingarna har till den yttre världen.
Då man frågar varför Michael ville bli frivillig, säger han ”Frivillighet tar inte mycket tid och det kan verkligen ge dig en unik känsla av lycka och förnöjsamhet. Det är det rätta sättet att handla.” Då han beslöt sig för att bli frivillig inom Finland Röda Kors, var det inte frågan om att framföra olika för honom viktiga sociala aspekter, han var frivillig av helt osjälviska orsaker.
Koordinatorerna, som också själva är frivilliga, arrangerar dessa veckobesök och fungerar även som kontaktpersoner för personalen vid mottagningscentret, de frivilliga och personalen vid Röda Korsets avdelning. Livet är tungt för flyktingarna, fyllt av desperation och rädsla. Enligt Michael erbjuder de frivilliga vänligt sällskap till flyktingarna: de lyssnar, delar på bekymmer och frustration samt uppmuntrar dem. Att spela spel kan avbryta deras vardagliga rutiner; Michael har märkt att flyktingar som inte vanligtvis har kontakt med varandra, kan glömma det och delta i spel och diskussioner.
Michael tror att volontärernas besök fungerar som ett värdefullt stöd för flyktingarna genom att erbjuda mental närvaro under en extremt svår tid i deras liv. När man ber honom beskriva den frivilliga besökarens utmaningar och möjligheter, berättar han ”Som en erfarenhet är det utmanande eftersom vi inte just annat kan än trösta dem. Det kan vara ytterst frustrerande. Å andra sidan, är det fascinerande att träffa människor och personligheter från olika delar av världen; de några timmarna av mitt liv som jag delade med dem ger mig en känsla av att ha åstadkommit någonting, de timmarna känns aldrig ’förlorade’. Dessutom kan tiden spenderad med andra frivilliga vara en otrolig källa till energi, motivation och inspiration.”
Michael är en erfaren volontär, han har tillsammans med andra koordinatorer varit med om att rekrytera och skola nya frivilliga sedan år 2015. Enligt honom behövs det inga specialtalanger för att delta i en frivilliggrupp. Det enda som behövs är en viss erfarenhet eller information om flyktingar, asylsökande eller immigranter, eller kontakt med dem; dessutom iver, tålamod och vilja att påverka en annans liv, som i hög grad behöver det. Han uppmuntrar alla, som vill tillbringa några timmar av sitt liv på ett betydelsefullt sätt att rejält ansöka till gruppen.
https://rednet.punainenristi.fi/node/34149
Teksti: Yeteshawork Berhanu Käännös: Ann Jokinen
Next training to volunteers 2017
Volunteers must participate in a training session that will take place on Saturday March 18 starting at 9 am, finishing around 3 pm. The working language of the group is English and all training and materials will be provided in English. Read more https://rednet.punainenristi.fi/node/34149
If you are interested in signing up or have any further questions, please send an e-mail to  spr.dcvolunteers(at)gmail.com.

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan