Hoppa till innehåll

Urbanhitchhiking – Ta mig med för en liten stund – Du kan lära känna vem som helst spontant

Vill du möta människor spontant? Hur kan du komma närmare dem? Svaret är Urban liftande. Berättelsen är en personlig erfarenhet.

Två människor pratar med varandra några meter från mig. Sedan tittar den andra kvinnan på mig och på skylten i min hand. Jag ler lite mot henne. Den medelåldriga kvinnan med en röd basker på huvudet tar kontakt.
Jag berättar att jag deltar i Urbanhitchhikin-evenemanget och väntar på att få komma med för en stund. Kvinnan säger: ”Jag är på väg till en tillställning, vill du komma med?”

Hur har jag hamnat här?

Jag såg en annons på Facebook som hade gjorts från en Urbanhitchhiking-grupp. Annonsen uppmuntrade en att komma med, mötet skulle vara på lördagen 21.1.2017 kl. 12 i nutidskonstmuseet Kiasmas aula. Jag bestämde genast att delta och ber att få gå med i gruppen.

Jag anländer till Kiasma vid den annonserade tidpunkten. Det finns redan några unga människor på plats och de hälsar mig välkommen. Jag får en skylt av paff. På ena sidan står det ”May I walk with you for a while?” och på andra ”Ta mig med för en liten stund”.

Efter att vi har pratat för en liten stund och fått instruktioner går var och en av oss sin väg. Vi har bestämt om att mötas om tre timmar på samma ställe. Jag går och står framför metrostationen i Kampen, var mötet jag just beskrivit sker.

Vart kommer jag med kvinnan?

Tillställningen vi är på väg till är några kvarter från Kampen. Vi stiger på en buss. Min nya bekant är väldigt pratsam. Hon berättar att hon hittade en gammal ylletröja och ett brev hon fick från Barcelona för länge sedan hemifrån. Brevet berättade om en segelbåt, som var på väg till Kuba år 1908 och gjorde haveri. Kvinnans farfar hade varit passagerare på båten. Ungefär så gick historien hon berättade.

Vi hoppar av bussen och går in genom en port på Nylandsgatan. Vi går in på innegården och inomhus. Vi välkomnas på dörren. Vi stiger upp på trapporna och kommer in i en kyrksal fylld med människor. Jag märker att alla är kvinnor. En kvinna pratar på podiet.

På skärmen, bakom talaren, står det ”Hur mycket är tillräckligt”. Snart får jag veta att talaren är forskaren och professionella anordnaren Ilana Aalto. Hon talar om ”Varifrån kommer mängden av saker och hur sätter man stopp på det?”. Det är alltså ämnet för tillställningen, som ordnas i Frälsningsarméns lokaler, men är helt självständig.

Från tillställningens broschyr ser jag att föreläsningarna pågår ända till klockan sex. Jag stannar och lyssnar på föreläsningen som pågår.
Kvinnan som kom till tillställningen säger att hon kom dit för att hon organiserar och städar upp sitt hem på grund av en framtid rörrenovering. Detta är alltså orsaken till varför hon tänkte på ylletröjan och brevet.
Om några timmar går jag tillbaka till startpunkten i Kiasma, där vi delar på våra erfarenheter. Mera om dem och den här stadsaktivismen kan du läsa från Facebook-gruppen för Urbanhitchhiking.

Text: Vesa Vattulainen

Översättning: Tiia Tsurkka

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan