Hoppa till innehåll

Verksamhetsformen för frivillighet år 2019 är vald

Resurscentret för frivilligverksamhet, Vares, söker årligen en bra och exemplarisk verksamhetsform för frivillighet i Norra Österbotten. Den som blir vald kallas Loket (fi. Veturi), för att verksamheten liksom kör frivilligverksamhetens glädjefulla och mångsidiga tåg för resten av året. Äran gick i år till Rädda Barnen rf:s sportfadderverksamhet.

Sportfaddrarna är frivilliga som tillsammans med ett fadderbarn motionerar. Rädda Barnen rf utbildar faddrarna och förenar dem med barn som behöver stöd för att motionera.

Meningen är att ge barnen positiva upplevelser i vardagen. Så stöder man både barnets uppväxt och hela hens familj. Samtidigt får också den frivilliga njuta av nya grenar och av barnens sällskap.

Juryn berömde sportfadderverksamheten för dess öppenhet. Faddrarna behöver inte vara elitsportare och motionsstunden kan ordnas fast i en närliggande park. Dessutom tyckte man att det var uppfinningsrikt att förena motion och frivillighet.

Kampanjen blev en succé utan like

Allt som allt kom det till ”Veturi”-kampanjen 2019 över 40 rörande förslag från allmänheten och över 300 publikens favorit -röster till finalisterna. Juryn valde fem finalister bland kandidaterna och Vares-nätverket gjorde presentationsvideor på dem. Med hjälp av dessa presenteras de många verksamhetsformerna för frivillighet också i fortsättningen. Se videorna här. Förutom sportfadderverksamheten kom fyra fina verksamhetsformer till finalen: MLL:s Familjekaféer i Norra Österbotten, Uleåborgs Strandbastusällskap rf:s Sommarens bastu, Huset för gott humör rf:s erfarenhetsutbildare samt Pensionstagarna i Nivala rf:s ”Käskynkkärinki”. Den sistnämnda engagerade publiken i publikens favorit -röstning och fick också juryns hedersomnämnande. Sommarens bastu fick också ett hedersomnämnande.

Medborgararenans representant, Sini Hirvonen, hörde för första gången till juryn. De andra medlemmarna i juryn valdes från så många olika sektorer som möjligt. Jaakko Jokipii som flyttat till Nordea representerade företagsvärlden, Pirjo Sirviö gav ordföranderösten för Uleåborgs stads välfärdsnämnd. Dessutom satt förra årets ”Veturi”-vinnare 100 drömmars Ylivieska-grupp och gymnasisten Sara Akural från Uleåborgs finska lyceum i juryn.

Nästa vår söks Årets Lok igen!

Text: Sanna Perälä

Vuolle Setlementti ry

Översättning: Ann Jokinen


Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan