Hoppa till innehåll

Mässbesök ledde till att bli frivillig på dramaverkstad

Nanna Känninen torkar pannan. Det är fart på och blir varmt i dramaverkstaden med förskolebarn. Nanna är en av de frivilliga från Våra Gemensamma Barn rf. Föreningen arrangerar Var modig och hygglig -verkstäder för barn och unga.

Inspirerade av Nanna Känninen och Anita Salo bekantar sig barnen i verkstaden med superhjältar och får skapa sin egen superhjältegestalt. Superhjältarna reser tillsammans till Maktberget (fri övers.) där det går vilda rykten om en ny invånare. I sitt äventyr förenar superhjältarna sina krafter och märker att ryktet om en ny invånare inte stämmer.
I verkstaden behandlar man med hjälp av drama fördomar, att bry sig om andra och vänskap samt stärker självmedvetandet och gruppandan.

Enligt föreningens nätsida så behandlar man i verkstäderna diversitet, rasism och dess motverkan, vänskap och gemenskap. Man närmar sig teman via konst och funktionella metoder samt med hjälp av ledd diskussion. Metoderna ger barn och unga en möjlighet att leva sig in i olika situationer och roller samt behandla dessa i en annan och trygg omgivning.
Skolor och daghem kan beställa dessa verkstäder som är gratis.

Hur blev Nanna frivillig?

Frivillighetsverksamhetens mässor har redan arrangerats flera år på Gamla Studenthuset i Helsingfors. Nanna berättade att hon besökt mässan utan att ha ett begrepp om vart det leder.

Nanna berättar vidare att Våra Gemensamma Barn rf där hade ett bord dit hon gick och pratade.

– Vi utbytte kontaktuppgifter och senare samma år fick jag ett meddelande av Anna-Kaisa, deras koordinator för frivilligverksamheten, ifall jag kunde komma på deras lillajul.

Därifrån började det, och snart var jag redan med i deras utbildning och lärde mig om de här verkstäderna.

Nytta för kommande arbete 

Nanna studerar till samhällspedagog (fi. yhteisöpedagogi) och berättar att man i det här frivilligarbetet får mycket med sig för kommande arbete.

– Man får naturligtvis en hel del ledarerfarenhet, vilket är viktigt så att man lär sig komma överens med olika människor och människogrupper. Man blir glad då man ser barnens glädje under dramaverkstäderna. Det lär mycket samarbetskunskap och kreativitet. Ibland får man dra grejer lite ur hatten.

Till vem skulle Nanna rekommendera det här frivilligjobbet?

– Det här frivilligarbetet passar människor som är sociala och redo att möta andra människor och som är ganska flexibla. En människa som har tid och hjärta för det här jobbet. Och frivilligarbete kan ju vem som helst göra, som brinner för det. Man skall vara redo att oegennyttigt göra med ett leende till lön.

Den här verkstaden hölls i Barnkulturcentret Lilla-Aurora. www.pikkuaurora.fi

Mässor för frivilligverksamheten anordnas i år i Esbo 2.9., Vanda 9.9., Lahtis 21.9., Jyväskylä 30.11. och  Helsingfors 2.12. https://kansalaisareena.fi/messut 

Frivillig till Våra Gemensamma Barn rf: http://www.yhteisetlapsemme.fi/ole-rohkea-ja-reilu/vapaaehtoiseksi/ 

Text: Vesa Vattulainen
Översättning: Ann Jokinen

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan