Hyppää sisältöön

Vuoden vapaaehtoinen 2023 finalistit

Vuoden vapaaehtoinen kampanja keräsi yhteensä 4838 hyväksyttyä yleisöääntä. Kiitos kaikille äänestäjille! Finalisteja on 10. Tässä Vuoden vapaaehtoinen 2023 finalistit aakkosjärjestyksessä:

Emine Toydemir, Espoo
Emine on Suomeen Turkista 3 vuotta sitten muuttanut valoisa ja aktiivinen vapaaehtoinen. Emine on ryhtynyt vapaaehtoistyöhön heti Suomeen tultuaan auttaen etenkin toisia turkkilaistaustaisia sopeutumaan Suomeen ja löytämään itselleen arjen tukea. Emine aloitti Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:ssä vuoden 2022 alussa kieliharjoittelijana, jonka jälkeen hän on jatkanut aktiivisena vapaaehtoisena järjestäen tapahtumia, ollen mukana järjestämässä ryhmätoimintaa, leirejä, retkiä ja piknikejä. Lisäksi hänet on valittu yhdistyksen varapuheenjohtajaksi. Emine on hyödyntänyt yhdistyksen toiminnassa omaa osaamistaan lasten kanssa toimien vapaaehtoisena lastenhoitajana vanhempien ja lasten toiminnoissa. Eminellä on todella laajat sosiaaliset verkostot, jotka ovat hyödyttäneet niin Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:tä saamaan uusia osallistujia ja myös vapaaehtoisia kuin eri taustaisia ihmisiä löytämään itselleen mielekästä toimintaa ja sisältöä vapaa-aikaansa. Emine on todella hyvä ihmisten kanssa ja toiminnassa, johon Emine osallistuu ei kukaan varmastikaan jää häneltä huomaamatta.

Jarmo Lautamäki, Mikkeli
Jarmo toimii perustamassaan Eläimeni Eläimet Ry – Jampan eläinhoitola -yhdistyksessä enimmäkseen yksin pelastaen ja auttaen eläimiä, jotka ovat loukkaantuneita, emostaan eksyneitä poikasia tai muuten hoitoa tarvitsevia.
Hänen omakotitalonsa alakerta on kokonaan hoitolan tilana ja pihalla on useita tarhoja eläimiä varten. Nyt hänellä on käytössään pakettiauto, mutta aikaisemmin hän kuljetti eläimiä henkilöautolla ja jopa skootterilla. Ajoa kertyi viime vuonna 27500 km. Ympärivuorokautinen päivystys alkoi vuonna 2008 ja yhdistyksen hän perusti vuonna 2017.
Jo lapsena kotonaan Jarmo oppi, että kaikkia eläimiä pitää auttaa ja kunnioittaa. Hän on kiertänyt myös kouluissa, leireillä ja päiväkodeissa pitämässä lapsille luentoja eläinten kohtelusta. Hän haluaa vaikuttaa siihen, että eläimiä ei kohdeltaisi kaltoin.
Viime vuonna hoitolassa kävi 242 eläintä 36:sta eri lajista. Tänä vuonna eläimiä on käynyt jo 223 43:sta eri lajista. Eniten hoitolassa käy oravia, siilejä ja puluja. Jarmo tekee työtään suurella sydämellä, aikaa, vaivaa ja rahojaan säästämättä. Hän lähtee auttamaan aina. Oli kysymys mistä tahansa eläimestä, milloin tahansa, Jarmo auttaa ja hoitaa.

Jouko Olavi Koskinen, Vantaa
Joka viides suomalainen on ikäihminen. Auttamisjärjestelmät tarvitsevat vapaaehtoisia. Suuri osa vanhuksien rinnalla toimivista on vanhuksia. Heistä esimerkillinen on rakennusmestari Jouko, 75. Hänen vapaaehtoistoimintansa kattaa koko Uudenmaan.
Jouko on tehnyt vapaaehtoistyötä eri järjestöissä vuodesta 1984 lähtien ja laittanut toimintaan myös omia rahoja. Jouko on toiminut Korson Eläkkeensaajien puheenjohtajana vuodesta 2011. Hän on yhdistyksen isä, asioita järjestävä, ihmisistä huolehtiva ja heitä edustava. Yhdistyksellä on toimintaa viikoittain joka päivä. Jouko koordinoi kerhotyön ja on henkilökohtaisesti monen niistä vetäjä.
Jouko on arvostettu koko Vantaan eläkkeensaajien keskuudessa sekä Eläkkeensaajien Uudenmaan Piirissä. Hän toimi vantaalaisen eläkkeensaajayhdistysten yhteistyöelimen puheenjohtajana yli 10 vuotta 2022 saakka. Hän on vastannut Piirin hallituksessa kulttuuri- ja eri tilaisuuksien järjestämisestä. Jouko on aina valmis välittämään kokemuksiaan toisille ikäihmisten yhdistyksille ja tuo jokaisessa tilanteessa esiin ikäihmisten elämän huolet, mutta myös ilot. Hän edustaa ikäihmisten asiaa myös raittius-, retkeily- ja urheilujärjestöissä.

Maribel Paevere, Helsinki
Maribel has been actively volunteering with IYC for the past two years, being a key part of the development of the NGO’s projects.
She has participated in the Food Distribution activity, taking food boxes to the homes of families in need in Helsinki and spending time with them, learning to give her time selflessly to the most vulnerable people. She is also environmentally conscious as she participates in ECO-volunteering, another of IYC’s activities that encourages volunteers to take care of the environment by cleaning up forests and seas.
Maribel is dedicated to the activities and initiatives of the NGO and always participates happily and encourages teamwork with the rest of the volunteers as well as her friendship with them. Furthermore, she always brings friends to volunteer work, encouraging other people to develop activities that help others and the environment.
Maribel has developed a social awareness, being committed to the improvement of her closest environment and working to enhance others’ lives. She has been an example and has inspired others to participate in volunteer activities.

Pernilla Arpia, Helsinki
Pernilla on tehnyt Pelastakaa Lasten vapaaehtoisena pitkäjänteisestä työtä lasten hyväksi. Hän on tuonut iloa, toivoa ja turvaa erityisesti Ukrainasta paenneiden lasten elämään toimimalla vapaaehtoisena lapsiystävällisissä tiloissa.
Pernilla toimii vapaaehtoisena lapsiystävällisessä tilassa Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa. Hän oli myös ensimmäisten joukossa vastassa Ukrainasta paenneita perheitä ja lapsia Helsingin Länsisatamassa vuonna 2022.  Länsisataman lapsiystävällisessä tilassa lapset pääsivät leikkimään ja pelaamaan vanhempien jonottaessa viranomaisten luokse.
Lapsiystävälliset tilat tarjoavat laajoissa kriisitilanteissa lapsille turvallisen ympäristön, jossa lapsi saa ensisijaisesti olla lapsi ja unohtaa maailman murheet ja pelot. Pelastakaa Lasten organisoimat lapsiystävälliset tilat eivät olisi mahdollisia ilman Pernillan kaltaisia vapaaehtoisia, jotka järjestävät leikkiä, askartelua ja mukavaa puuhaa poikkeusoloissa eläville lapsille.
Pernilla myös toimii Pelastakaa Lasten sporttikummina 5-vuotiaalle tytölle. Sporttikummit toimivat lapsille turvallisina aikuisina ja kannustavat heitä liikkumaan.

Pyry Young, Helsinki
Pyry lisää tietoa ja ymmärrystä miesten tahattomasta lapsettomuudesta. Tahaton lapsettomuus on kriisi, josta varsinkin moni mies vaikenee. Hän on mukana mahdollistamassa, että Suomessa on tarjolla vertaistukea lapsettomuutta kokeville miehille. Pyry on toiminut sen eteen sinnikkäästi.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n vapaaehtoinen Young on toiminut yhdistyksessä vertaisohjaajana, verkkovertaisena, kokemusasiantuntijana ja hallituksen jäsenenä. Hän on toiminut vertaisena miesten vertaistapaamissa sekä verkkovertaisena Miesten Simpukka -Facebook-ryhmässä.
Pyry on antanut nimensä ja kasvonsa miesten lapsettomuudelle haastateltavana Ylen MOT:ssa 2021. jossa käsiteltiin hedelmällisyyden laskua. Simpukka valitsi someseuraajiltaan ja jäseniltään saamiensa ehdotusten perusteella Pyryn Simpukan vuoden 2022 vapaaehtoiseksi. Youngin tekemä vapaaehtoistyö on vaikuttanut useiden tahattomasti lapsettomien koetun hyvinvoinnin ja tiedon lisääntymiseen.

Raija Rapo, Kuopio
Raija on innovatiivinen yhteistyön rakentaja ja Suomen Nivelyhdistyksen (SNY) etäliikunnan ”äitee”. Hänen ehdotuksestaan v. 2021 aloitettiin Nivelet notkeiksi etäjumppa 50 jumppaajan voimin. Raija sitoutti ja teki sopimuksen pidetyn ohjaajan, fysioterapeutti Pekka Alavillamon kanssa. Raija on toiminut etäryhmien teknisenä tukena ohjaajalle kolmen vuoden ajan, innostaen ja kannustaen jumppaajia positiivisella, iloisella otteella. Etäjumppaajien ja -jumppien määrä on moninkertaistunut kolmessa vuodessa.
Raija on ollut hallituksessa kahdeksan vuotta. Kuopion Nivelpiirin vastuuvapaaehtoisena hän kehitti paikallistoimintaa vuosia, erityisesti liikunnan, asiantuntijaluentojen ja -vierailujen avulla. Raija on myös verkostoitumisen mestari, ja hänen toimestaan Kuopiossa on jo vuosia sitten ymmärretty yhteistyön voima. Nivelpiiri on verkostoitunut mm. paikallisten tuki- ja liikuntaelin eli tulejärjestöjen sekä kansalaistoiminnan keskuksen kanssa. Omaa asiantuntijuuttaan Raija on jakanut ohjaten virtuaalisia vertaistukiryhmiä teemalla ”Kelan etuudet”.
Suomen Nivelyhdistys on MTLH:n kumppani nivelrikkoisten vertaislomissa. Raija on toiminut lomavastaavana v. 2016 alkaen, hän mm. rekrytoi ja valmentaa lomaluotsit.
Raija painottaa, että vapaaehtoistyöstä saa aina enemmän kuin sille antaa: vertaisuutta, ihania kohtaamisia ja ystäviä. Yhteiset tapahtumat ovat virkistäviä, toiminnassa ja ihmisten kanssa keskustellessa omat vaivat unohtuvat!

Tanja Fomina, Espoo
Tanja perusti Fenix Finland ry:n, vapaaehtoisvoimin toimivan mielenterveysyhdistyksen, joka auttaa ukrainalaisia pakolaisia Suomessa. Toiminta alkoi maaliskuussa 2022. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Tanja mobilisoi somen kautta mielenterveysalan ammattilaisia, jotka puhuvat ukrainaa ja venäjää, auttamaan kriisissä olevia.
Tanja on ollut toiminnan sydän, hän koordinoi, rekrytoi vapaaehtoisia ja etsii rahoitusta. Hänellä on maahanmuuttajatausta, mikä antaa hänelle ainutlaatuisen näkökulman tuen tarpeeseen omalla kielellä.
Vaikka suurimmalla osalla yhdistyksen jäsenistä ei ollut aiempaa kokemusta vapaaehtoistyöstä, Tanja on onnistunut innostamaan heitä toimintaan mukaan ja saamaan tämän vapaaehtoisaaltoliikkeen aikaiseksi, rakentamaan toimivan organisaation kriisin keskellä ja pitämään toiminta pystyssä kriisin pitkittymisestä huolimatta. Tämän ansiosta 1,5 vuoden sisällä olemme kohdanneet lähes 1000 ukrainalaista ympäri Suomen.
Tanja on osoittanut ainutlaatuisia johtamisominaisuuksia ja edustaa ihanteellista esimerkkiä muille vapaaehtoisille. Hän inspiroi meitä kaikkia jatkamaan työtä yhteisen hyvinvoinnin eteen.

Tuula Nikkilä, Mietoinen
Tuula on toiminut vuodesta 2021 alkaen Suomen Syöpäpotilaat ry:n aktiivisena ja osallistuvana vapaaehtoisena, vertaistukihenkilönä ja kokemustoimijana. Tuula on koulutettu vertaistukihenkilö ja tarjonnut henkilökohtaista vertaistukea usealle syöpään sairastuneelle ja läheiselle sekä ohjannut vertaistukiryhmiä kasvokkain ja verkossa. Tuula on antanut “kasvot” elämästä parantumattoman syöpäsairauden kanssa mm. blogikirjoituksissa, Suomen Syöpäpotilaat ry:n ja Syöpäjärjestöjen viestinnässä. Hän on toiminut webinaareissa puhujana ja auttanut tutkimusten käännöstöissä. Tuula itse on sairastunut elämän ruuhkavuosina harvinaiseen syöpäsairauteen, johon ei ole parantavaa hoitoa. Hän on osallistunut myös kansainvälisiin potilasosallisuutta ja edunvalvontaa vahvistaviin konferensseihin sekä tapahtumiin.
Tuulalla on harvinainen lämpö, rohkeus ja läsnäolon taito kohtaamisissaan. Hänen kohtaamisestaan myös elämän käännekohdissa jää lämmin tunnejälki. Tuulan kanssa on lupa puhua, lupa tuntea ja lupa luottaa. Hänen kanssaan myös vaikeista ja vaietuista aiheista voi puhua niiden oikeilla nimillään. Hän tarjoaa aitona, omana itsenään, myötäeläen ja rinnalla kulkien kokemuksen jaetusta inhimillisestä ihmisyydestä. Tuula ylläpitää yhteisössä ja potilasverkostoissa kunnioittavaa, arvostavaa ja yhteistä hyvää tavoittelevaa me-henkeä.

Vikki Vähä-aho, Helsinki
Ikäihmisten liikkuminen on erittäin lähellä Vikki Vähä-ahon, 73, sydäntä. Syksyllä 2022 hän osallistui Helsingin kaupungin järjestämään Liikuntaluotsi-vertaisohjaajakoulutukseen ja toimii nyt vapaaehtoisena ikäihmisten liikuntaryhmien parissa kannustaen ja innostaen ikäihmisiä liikkumaan.
Ohjaamissaan ryhmissä Vikki on havainnut, kuinka nopeasti liikkumisesta tulee tapa, ja pian yli yhdeksänkymppinenkin voi kävellä huomaamattaan kymmenen kilometrin lenkin hyvässä ja luotettavassa seurassa. Liikuntaluotsi-Vikin läsnäolo rohkaisee ja entuudestaan vieraaseen ryhmään on helpompi lähteä mukaan. Ryhmään voi kukin tulla sellaisena kuin on. Monet ikäihmiset jaksavatkin kävellä enemmän kuin uskovatkaan kunhan vain rohkenisivat liikkeelle.
Monet Vikkin vetämiin ryhmiin osallistuvat liikkuvat retken aikana useita kilometrejä, paljon enemmän kuin olisivat uskoneet jaksavansa. Tärkeintä onkin rohkaistua lähtemään ulos edes ihan pieneksi hetkeksi kerrallaan – pienelläkin ulkoilulla voi aloittaa.
Vikki tekee vapaaehtoistyötä sydämellään ja on kannustuksellaan saanut monia ikäihmisiä lähtemään ulkoilun ja liikunnan pariin.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan