Hyppää sisältöön

Kohti tulevaa – Tietoa ja toiveita tulevaisuudesta

Kohti tulevaa on kaikkien järjestö- ja vapaaehtoistoimijoiden oma ennakointihanke.

Kansalaisareenan Kohti tulevaa -ennakointihankkeen kautta vahvistetaan kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisvaikuttamisen tulevaisuuskestävyyttä. Hankkeen aikana tarjoamme järjestöille, yhdistyksille ja yhteisöille apua ja koulutusta toimintaympäristön seurantaan sekä ennakointi- ja tulevaisuusmenetelmien käyttöön. Kasvatamme toimijoiden taitoja havainnoida ja ymmärtää erilaisia yhteiskunnallisia muutosilmiöitä ja niiden vaikutuksia ihmisiin ja yhteisöihin. Hanke on alkanut huhtikuussa 2022 ja päättyy vuoden 2024 lopussa.

Haluamme auttaa muotoilemaan uudenlaista osallisuutta ja vapaaehtoistoimintaa, joka vastaa erilaisten ihmisten tulevaisuusnäkymiin ja yhteiskunnallisiin muutoskulkuihin. Yksilön näkökulmasta päämääränä on, että erilaiset ihmiset, myös haavoittuvassa asemassa olevat, lisäävät toiveikkuutta tulevaisuutta koskien ja tunnistavat omia kyvykkyyksiään, voimavarojaan ja sitä kautta uudenlaisia osallistumisen paikkoja.

Kutsumme kaikki kansalaisyhteiskunnan ja vapaaehtoiskentän toimijat osallistumaan hankkeen toimintaan ja käynnistämään ennakointia omissa yhteisöissään. Haluamme tuoda hankkeen piiriin myös ryhmiä, joiden ääni tulevaisuuspuheessa ei vielä kuulu. Näin keskustelu tulevaan liittyvistä tarpeista, toiveista ja huolista avartuu. Voimme yhdessä muotoilla tulevaisuutta, joka on hyvä mahdollisimman monelle.

Seuraa hankkeen somekanavia @KohtiTulevaa Twitterissä ja @Kansalaisareena Facebookissa ja Instagramissa. Keskustele hankkeesta ja järjestökentän tulevaisuudesta verkossa tunnisteella #KohtiTulevaa.

Tule tekemään ennakoinnista kansalaistaito.

Hanke tarjoaa osallistujilleen tukea järjestö- ja vapaaehtoiskentän osaamisen ja toiminnan kehittämiseen hyödyntämällä tulevaisuusymmärrystä ja ennakointitietoa.

Hankkeen kautta osallistujat oppivat:

  • ymmärtämään niitä inhimillisiä tarpeita, joihin tulevaisuudessa apua ja tukea erityisesti tarvitaan
  • tunnistamaan monimuotoisten kohderyhmien kansalaisvaikuttamisen tarpeita ja osallisuuden muotoja
  • monipuolistamaan mahdollisuuksia kansalaisvaikuttamiseen
  • kasvattamaan järjestö -ja vapaaehtoistoimijoiden muutoskyvykkyyttä
  • tuottamaan tulevaisuusymmärrystä sekä hyödyntämään menetelmiä ja ennakointitiedon analyysejä yhteisöjensä toiminnassa

Osallistu hankkeen toimintaan

Seuraa hanketta ja osallistu liittymällä Kansalaisareenan tulevaisuusverkostoon. Saat tietoa hankkeen etenemisestä. Osallistuminen ei vaadi kokemusta liittyen ennakointiin tai tulevaisuusajatteluun.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä lomake tai ota yhteyttä sähköpostitse.

Jos et ole varma, mitä ennakointi tarkoittaa tai kuinka se istuu omaan yhteisöösi, ota yhteyttä ja varaa puolen tunnin tulevaisuussparraus.


Työkaluja ennakointiin

Klikkaa itsesi työkaluja koostavalle verkkosivullemme.

Tulevaisuuskatsaus 2023 – Kohti tulevaisuuskestävämpää vapaaehtoistoimintaa:
Mitä kannattaa huomioida rakentaakseen tulevaisuuskestävämpää järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa? Tulevaisuuskatsaus on työkirjamuotoinen tietopaketti merkityksellisistä muutosilmiöistä järjestö- ja vapaaehtoiskentän kehittäjille. Julkaisu on koostettu Kohti tulevaa -hankkeen tulevaisuusverkoston ensimmäisen toimintavuoden aikana syntyneen tiedon pohjalta.

Tilaa webinaarien tallenteita sähköpostiisi


Yhteystiedot

Hazel Salminen, tulevaisuusasiantuntija, projektipäällikkö, hazel.salminen(at)kansalaisareena.fi, 050 357 8923

Anyara G. Wise, asiantuntija, anyara.g.wise(a)kansalaisareena.fi, 050 331 6999

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan