Hyppää sisältöön

Työkaluja ennakointiin

Ladattavat materiaalit

Työkirjat

Tulevaisuuskatsaus – Kohti tulevaisuuskestävämpää vapaaehtoistoimintaa:
Mitä kannattaa huomioida rakentaakseen tulevaisuuskestävämpää järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa? Tulevaisuuskatsaus on työkirjamuotoinen tietopaketti merkityksellisistä muutosilmiöistä järjestö- ja vapaaehtoiskentän kehittäjille. Julkaisu on koostettu Kohti tulevaa -hankkeen tulevaisuusverkoston ensimmäisen toimintavuoden aikana syntyneen tiedon pohjalta. Työkirjan kysymyksiä hyödyntämällä lukija voi pohtia havaintojen vaikutuksia ja mahdollisuuksia suhteessa omaan toimintaan sekä löytää oivalluksia elinvoimaisen vapaaehtoistoiminnan rakentamiseen.

Nuoret tulevaisuuden vapaaehtoisina, vaikuttajina ja kansalaistoimijoina -työkirja:
Nuorten kansalaistoimijuutta tarkasteleva työkirja auttaa järjestöjä kehittämään tulevaisuuskestävämpää vapaaehtoistoimintaa. 2030-luvulle sijoittuvien tulevaisuuskuvien kautta vapaaehtoistoiminnan kehittäjät pääsevät tutkimaan erilaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia, kehittämään tulevaisuusajatteluaan ja systeemisen ajattelun kautta pohtimaan oman organisaationsa toimintaa tässä hetkessä. Lapin Ammattikorkeakoulun Ennakoinnin ja kehittämisen asiantuntija (YAMK) koulutusohjelmassa opiskeleva Ida Kemi tuotti opinnäytetyössään työkirjan vapaaehtoistoiminnan järjestäjille. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Kohti tulevaa -hanke.

Työpohjat

Vapaaehtoistoiminnan muutoksen empatiakartta -työpohja: Lisää työpohjan avulla ymmärrystä siitä, millaisia ajatuksia ja tunteita muutostilanne nostattaa ja ohjata pohtimaan sitä, miten erilaisten vapaaehtoisten muutosluottamusta voi lisätä. Työpohjat sisältävät viisi kuvitteellista vapaaehtoista, joiden näkökulmasta tarkkailette muutostilannetta.

Tulevaisuuskolmio-työpohja: Luo visio siitä, millaista kukoistava, hyvinvointia tukeva vapaaehtoistoiminta yhteisössäsi voisi olla sekä tunnista, millaisista asioista se koostuu ja mitä niiden toteuttaminen vaatii. Työpohja on mukailtu Sohail Inayatullahin kehittämästä tulevaisuuskolmiosta.

Kulttuurikartoitus-työpohja: Millaisia askelia järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan kenttä voi ottaa luodakseen parempaa tulevaisuutta nyt? Lataa työpohja tulevaisuusajattelun harjoittelemiseen ja parempien tulevaisuuksien edellytysten kartoitukseen.

Tulevaisuusvaaka-työpohja: Kartoita katsettasi tulevaisuuteen merkityksellisen haasteen tai muutosilmiön äärellä Kohti tulevaa -hankkeen tulevaisuusvaakaa hyödyntäen. Kallistutko mahdollisuuksien horisonttiin vai huolihorisonttiin?

Tilaa webinaarien tallenteita sähköpostiisi

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan