Tänäkin kesänä Paremman avioliiton perheleireille ja -kursseille osallistuu yli 500 paria hoitamaan suhdettaan. Joukossa on satoja vapaaehtoisia, jotka toimivat tapahtumissa ryhmänohjaajina, luennoitsijoina ja lastenohjaajina.
Parempi avioliitto ry:n toiminta perustuu vertaisten keskinäiseen tukeen. Ilman yli tuhatta vapaaehtoista vuosittain ympäri Suomea järjestettävät leirit ja kurssit eivät pyörisi. Koulutetut vapaaehtoiset työskentelevät leireillä luennoitsijoina, pienryhmänohjaajina ja lastenhoitajina. Pelkästään kesän tapahtumissa vapaaehtoisia on lähes 600.
Ennen ryhmänohjaajana toimimistaan parit ovat osallistuneet vähintään viikon mittaiselle leirille ja kahteen viikonlopun kestävään koulutusjaksoon. Tämän lisäksi ryhmänohjaajien koulutus jatkuu iltaisin kesän tapahtumissa.
Vapaaehtoiset ryhmänohjaajat ja luennoitsijat toimivat pariskuntina. Ryhmänohjaajiksi ryhtyvät ovat käyneet elämässään erilaisia haastavia vaiheita läpi ja selvinneet niistä. Ryhmät pyritään rakentamaan niin, että parit voivat saada vertaistukea oman suhteensa haasteisiin.
Ryhmänohjaajina toimivilla on mahdollisuus kehittää itseään jatkuvasti eteenpäin. Koulutusten sisältö pyritään palautteiden pohjalta muokkaamaan mahdollisimman hyvin tarpeita vastaavaksi. Moni tahtoo innokkaasti kouluttaa itseään, jotta he voisivat vuorostaan auttaa muita.
Tukiparilta apua kriisissä
Leirin aikana nousee esiin usein sellaisia asioita, joista arjessa ei ehditä tai uskalleta puhua. Leiriviikko on lyhyt aika käydä läpi suhteeseen liittyviä menneisyyden pettymyksiä.
Osa ryhmänohjaajista kouluttautuu tukipareiksi, jotka kulkevat kriisissä olevien parien rinnalla. Tukiparikyselyitä tulee eniten kesän leirien jälkeen. Arkeen on mukavampi palata, kun tietää, että parisuhteen solmujen kanssa ei jää yksin.
Tukiparitoiminta on ainutlaatuista Suomessa ja ehkä koko maailmassa. Toiminta on tuettaville ilmaista. Tukiparia tavataan useimmiten tukea tarjoavan parin kotona. Parempi avioliitto ry:n valtakunnalliseen tukipariverkostoon kuuluu tällä hetkellä noin 100 pariskuntaa ja lisää koulutetaan koko ajan. Tukiparipyyntöjä tulee vuosittain noin 100.
Kriisissä olevia palvelee myös Parempi yhteys -tukipuhelin, joka päivystää kolmena päivänä viikossa. Koulutetut avioliittotyöntekijät kuuntelevat ja rohkaisevat tukea tarvitsevia soittajia.
Uskollista puurtamista
Monet vapaaehtoisista ovat olleet yhdistyksen toiminnassa mukana jo vuosia. Vastuunkantajat ovat sitoutuneet vahvasti tekemäänsä työhön.
Liki kolme vuosikymmentä avioparityössä vapaaehtoisina mukana olleet Ulla-Maija Lammi-Ketoja ja Jukka Ketoja olivat ehdolla Kansalaisareenan Vuoden vapaaehtoinen -kilpailussa vuonna 2016. He ylsivät kymmenen eniten ääniä saaneen joukkoon.
Ketojat ovat toimineet ryhmänohjaajina, luennoineet, toimineet tukiparina ja pyörittäneet avioparipiirejä.
− Vapaaehtoistyö vaatii heittäytymistä ja oman persoonan likoon laittamista, Jukka Ketoja on huomannut.
− Avioliittotyö on meille elämäntapa. En edes osaisi kuvitella elämää ilman sitä, Ulla-Maija Lammi-Ketoja tiivistää parin vahvan auttamishalun.
Teksti: Elina Holappa, Parempi avioliitto ry
Kuvat: Olli Orkoneva