Queen-yhtyeen kitaristi Brian May toivoi toukokuussa 2019 kuuluisalle, vuonna 1985 järjestetylle Live Aid -konsertille toisintoa, tällä kertaa ilmastonmuutokseen vaikuttamisen teemalla. Ajatus ja idea, joka oli varmaan käynyt muidenkin mielessä, konkretisoituu ainakin meillä Suomessa. Vapaaehtoisvoimin toteutettava Climate Aid -konsertti järjestetään marraskuussa 2019 Helsingin Musiikkitalolla.
Kansalaisareena koordinoi lukuisaa joukkoa vapaaehtoisia Climate Aidin rakentamisessa. Konsertin alkuosa tulee olemaan klassisen ja orkesterimusiikin varaan rakennettu kokonaisuus.
Orkesterin kokoamisesta ja intendentin tehtävistä vastaa kunnianhimoisista kokonaisuuksista tunnettu Tero-Pekka Henell. Kapellimestarina, sovittajana ja kuoronjohtajana toimii Johanna Almark. Konsertin artistina esiintyy Hanna Pakarinen, Idols-kilpailun voittaja ja Suomen euroviisuedustaja, joka kokee ilmastoteeman hyvin tärkeäksi. Suomalainen rap-artisti Rauhatäti räppää lappilaisella murteella ja esiintyy yhdessä Biolapset-ryhmän kanssa. Mukaan on ilmoittautunut myös lukuisa joukko kuoroja, mm. Koiton laulu, Kumpulan kuoro, Murtosointu, JAM-kuoro ja Kenkävaahtokuoro. Tuotannosta vastaa ympäristöystävälliseen tapahtumatuotantoon erikoistunut ammattilainen Jussi Kallio.
Climate Aid antaa kasvot vapaaehtoistoiminnalle
Kansalaisareenan visiossa Suomi on maailman paras paikka vapaaehtoistoiminnalle. Toteuttaakseen visionsa Kansalaisareena kehittää ja edistää vapaata kansalaistoimintaa rakentamalla siltoja perinteisten järjestötoimijoiden ja uusien, itseohjautuvien kansalaistoimijoiden välille. Nyt työn alla oleva Climate Aid on hyvä esimerkki samanmielisten yhteensaattamisesta ja ketterästä ja ripeästä toimintaan tarttumisesta. Keskeistä on vapaaehtoisesti annettu, oman osaamisen mukainen työpanos. Lukuisista Climate Aidin vapaaehtoisista toimijoista hyvä esimerkki on Musiikkitalon tekninen tuottaja Anni Valkonen, joka innostui Climate Aidiin mukaan, koska kokee asian tärkeäksi.
Kolmannen sektorin toimijoista Kansalaisareenan ja Sitran yhteistyökumppanina Climate Aid -tapahtumassa on muun muassa Akava. Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö on merkittävä kansalaistoimintaa tukeva toimija Suomessa. Akavan Vesa Vuorenkoski korostaa omassa blogissaan yhteistyön ja yksittäisten ihmisten osallistumista ja osallistamista sekä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon että erilaisiin ilmastotekoihin. Vastakkainasettelujen sijaan tarvitaan yhteistyötä ja yhdessä tekemistä.
Vapaaehtoisella on aktivistin sielu
Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat kiinnittävät opinnoissaan huomiota käyttämäämme kieleen. Vapaaehtoisten ymmärretään sitoutuvan yhdistykseen tai toimijaan aktivistin sitoutuessa asiaan. Aktivisti ymmärretään vapaaehtoista itsenäisemmäksi toimijaksi, ja ehkä siksi heistä harvemmin puhutaan monikossa. Mutta kuten Vuorenkoski, myös opiskelijat korostavat yhteistyötä. ”Kampanjointiin kaivataan vapaaehtoisia, joilla on aktivistin sielu.”, opiskelija kirjoittaa. Vapaaehtoiset, joilla on aktivistin sielu, sitoutuvat tärkeään asiaan ja toimivat aktiivisesti sen puolesta. Opiskelijat näkevät paremman tulevaisuuden rakentuvan intohimolla ja vapaaehtoisen peräänantamattomuudella.
Yhteiskuntamme muuttuessa suurten yhteisten haasteiden ratkomisessa vapaaehtoistoiminnalla on varmasti merkittävä rooli. Tulevaisuuden tutkija Aleksi Neuvonen nosti Porin SuomiAreenalla esiin vapaaehtoistoiminnan merkityksen yhteiskunnallisten haasteiden ratkomisessa. Neuvosen mukaan monet yhteiskunnalliset avaukset ovat syntyneet juuri vapaaehtoistoiminnan piirissä ja vakiinnuttaneet myöhemmin asemansa yhteiskunnassa.
Onko Climate Aid -tapahtuma tulossa jäädäkseen?
Sen saamme nähdä marraskuun jälkeen.
Teksti: Virpi Paulanto
Ennen sitä kutsumme ja kannustamme osallistumaan tapahtuman tekemiseen.
Ota yhteyttä koordinaattoriin:
Outi Platan
tapahtumakoordinaattori
Kansalaisareena ry
outi.platan@kansalaisareena.fi
p. 044 547 3739