Kirjoittaja: Kaisa Rikkonen, Kansalaisareenan Jep-nuorten näköinen vapaaehtoistoiminta -hankkeen projektipäällikkö
Kansalaisareenan kehittämishanke, Jep-Nuorten näköinen vapaaehtoistoiminta, on reilun puolentoista vuoden ajan ollut kehittämässä vapaaehtoistoiminnasta nuoria innostavaa ja aidosti osallistavaa yhdessä nuorten ja muiden vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Tasaisin väliajoin keskusteluihin on noussut, minkä ikäiselle vapaaehtoistoiminta sopii ja minkä ikäinen voi toimia vapaaehtoisena.
Monen asian kohdalla todetaan, että lapsikin sen osaa ja tämä on aivan totta myös vapaaehtoistoiminnan saralla. Meidän on vain osattava nähdä lapset aktiivisina toimijoina, jotka haluavat osallistua ja auttaa. On myös osattava nähdä, missä kaikessa lapset voivat olla mukana. Lapset eivät voi aina osallistua siihen niin sanottuun aikuisten melko tiukastikin määrittelemään perinteiseen vapaaehtoistoimintaan, mutta lapset voivat tuoda ehdottomasti oman kädenjälkensä siihen. Kun lapsille tarjotaan mahdollisuuksia kokea osallisuutta pienestä pitäen, kasvatetaan tulevaisuuden aktiivisia nuoria ja aikuisia.
Jep-hanke on ottanut lapset mukaan vapaaehtoistoimintaan heille suunnattujen työpajojen kautta. Työpajoissa lapsille tulee vapaaehtoistoiminnan kaari tutuksi perehdytyksestä toiminnan kautta kiitokseen. Lapselle tarjotaan mahdollisuus suorittaa ikätasoon sopivaa vapaaehtoistoimintaa, josta hän saa kantaa myös vastuuta. Onnistumisesta seuraa hyvä olo, jonka voi saavuttaa auttamalla muita, kantamalla vastuuta ja saamalla kiitosta. Vaikka sanana vapaaehtoistoiminta on varmasti monelle lapselle vielä vieras, jää itse toiminnasta positiivinen muistijälki, joka voi kannustaa toimimaan uudemman kerran.
Lapsen kokemusmaailma voi rikastua entisestään osallistumalla vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoistoiminnan kautta opitut uudet taidot ja tutustuminen uusiin ihmisiin antaa mahdollisuuden harjoitella, millä tavoin lapsen kannattaa käyttäytyä ja olla suhteessa toisiin ihmisiin. Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen voi tukea itsetunnon kehitystä uusien taitojen oppimisen myötä. Kun lapsi saa tilaisuuden toimia erilaisissa tilanteissa erilaisten ihmisten kanssa, kehittyy hänelle joustavia taitoja ja lapsen on mahdollista kasvaa entistä aktiivisemmin ympäristöön vaikuttavaksi yksilöksi.
Tässä muutama käytännön vinkki lapsille sopivista vapaaehtoistehtävistä:
- Lapset voivat ilahduttaa muita jo pelkällä läsnäolollaan. Lasten kokema aito ilo ja riemu on tarttuvaa ja piristää päivää.
- Lapset pitävät käsillä tekemisestä. Monesti taidetta tehdään yli omien tarpeiden, jolloin lapsen luomuksilla voi ilahduttaa esimerkiksi palvelutalojen asukkaita.
- Moniin vapaaehtoistehtäviin voi osallistua lapsen kanssa, jonka mahdollistaminen madaltaa myös perheellisten kynnystä osallistua vapaaehtoistoimintaan.
- Lapset voivat toteuttaa aikuisten tukemana omista kiinnostuksen kohteista nousevaa vapaaehtoistoimintaa esimerkiksi kepparikerhoja tai askartelupajoja muille asiasta innostuneille.
Jos lapsia ei oteta mukaan vapaaehtoistoimintaan, eikä heille puhuta siitä, miten voimme olettaa heidän tulevaisuudessa tarttuvan erilaisiin tehtäviin? Nähdään siis lapset aktiivisina toimijoina ja tarjotaan heille mahdollisuus kokea osallisuutta ja iloa vapaaehtoistoiminnan kautta.