Lapinlahden Lähteen sauna otettiin yleiseen käyttöön viime kesänä. Se on Helsingin vanhin yleisessä käytössä oleva sauna. Siellä ovat mahdollisesti saunoneet myös Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius ja hänen veljensä Christian Sibelius, joka toimi mielisairaalan ylilääkärinä 1900-luvun alussa. Jean asui veljensä luona Lapinlahden mielisairaalassa kansalaissodan aikoihin.
Saunassa on otettu jo monet löylyt myös erilaisten teemojen merkeissä.
− Erilaisten tapahtumien myötä meillä on aiheisiin liittyviä saunoja, esimerkiksi juhannus-, kuutamo-, itsenäisyyspäivä- ja joulusauna, saunavastaava Risto Ruuth kertoo.
Löylyistä mielenrauhaa
Mielenrauhan julistuksen päivänä 18. joulukuuta järjestettiin teemasauna. Sauna oli avoinna kello 12−18. Tilaisuuden avasi puolenpäivän aikaan mielenrauhan julistus, joka luetaan vuosittain entisen ylilääkärin asunnon ikkunasta. Lapinlahden Lähteellä järjestettiin myös muuta teemaan liittyvää ohjelmaa.
Lähteellä on järjestetty sekasaunoja juhannuksesta lähtien yleisön toiveesta. Saunoa saa niin pitkään kuin haluaa.
− Ihmiset ovat juoneet saunajuomat sivistyneesti ja tällaisen käytöksen me uskomme ja toivomme jatkuvan, Ruuth sanoo.
Laituri suunnitteilla
Sauna sijaitsee rannan tuntumassa ja halutessaan voi pulahtaa uimaan raikkaaseen meriveteen.
− Tutkimme mahdollisuutta rakentaa talviuintipaikka saunan välittömään läheisyyteen, Ruuth lisää.
Lapinlahden Lähteen sauna osallistuu vuosittain Helsinki Sauna Day -tapahtumaan. Jouluaattona kylvetään sekasaunassa, ja sauna on avoinna kello 9−15. Saunan hinta on 7 euroa/kerta. Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat puoleen hintaan. Alle kouluikäiset lapset saavat saunoa ilmaiseksi.
Sauna on avoinna joka päivä. Sekavuorot ovat keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.00−17.30. Lisätietoa Lapinlahden Lähteen sivuilla ja saunan omalla Facebook-sivulla.
Tuomas Kannas pitää vanhan koulukunnan saunoista
Tuomas Kannas kiertää kavereidensa kanssa pääkaupunkiseudun saunoja. Nyt hän saunoo ystäviensä kanssa Lapinlahden Lähteellä. Hän pitää erityisesti saunan menneen ajan antiikkisesta tunnelmasta.
− Tämä on tällainen vanhan koulukunnan ajan sauna, joka pitää hyvin löylyt. Tässä tekee aikamatkan 1800-luvulle, Kannas toteaa hymyillen ja jatkaa:
− Kävin kesällä saunan lähellä olevalla pienellä uimarannalla ja siinä oli hyvä uida. Saunominen on minulle rentoutumista ystävien kanssa.
Teksti ja kuvat: Ulla Silvast