Vuoden vaihduttua pitää viimeistään suunnata katseet tulevaan kesään ja alkaa raamittelemaan aikatauluja. Monelle opiskelijalle kesä on yhtä kuin työnteko.
Uuden vuoden alku tarkoittaakin monelle harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen metsästyksen alkamista. Niitä etsitään netistä, koulujen omista ilmoituksista ja tuttujen kautta. Kaikki eivät kuitenkaan saa paikkaa lukuisten hakemusten lähettelystä huolimatta.
Aivan toimettomaksi ei kannata ruveta ja itsesääliin vajota. Nuorelle voi olla silmiä avaava kokemus kiinnostavan koulutusohjelman mukaiseen vapaaehtoistyöhön osallistuminen. Vaikka vapaaehtoistyöstä ei saa palkkaa, jää käteen kokemusta, lisäosaamista ja ennen kaikkea kontakteja.
Vapaaehtoistyön sanotaan olevan kulttuurialalla elinehto. Monet tapahtumat tai ainakin niiden samassa mittakaavassa toteuttaminen ei onnistuisi ilman vapaaehtoisten työpanosta. Nuorelle vapaaehtoistyöhön osallistuminen voi olla ponnahduslautana työelämään. Monet järjestäjät antavat vastuullisempia tehtäviä vapaaehtoisille, jotka osallistuvat toimintaan useamman kerran. Usko pois – tämän huomioivat myös rekrytoijat. Seuraavissa kesätyöpaikkahauissa hakemuksesi huomioidaankin siksi, että olet hankkinut tarvitsemasi kokemuksen vapaaehtoistyöhön osallistumalla.
Johanna Kari
Kirjoittaja opiskelee parhaillaan vapaaehtoistoiminnan johtamista Humanistisen ammattikorkeakoulun Avoimessa ammattikorkeakoulussa.