Hyppää sisältöön

Blogi: Helposti Emmaukseen vapaaehtoistyöhön

Koska vapaaehtoistyö on minulle tuntematon maa, halusin aloittaa asioista, jotka ovat jotenkin tuttuja. Muutama vuosi sitten olin työpaikkani projektin vuoksi töissä UFF:llä. Niinpä oli helpoin tarttua kirpputoriasiaan. Vapaaehtoistyömessuilla annoin yhteystietoni Emmaukselle. Sieltä otettiin pian yhteyttä sähköpostilla. Postissa ehdotettiin tapaamista tutustumista varten. Meni muutama viikko ennen kuin sain asian käynnistettyä, sillä joulun aika kului perheen ja suvun parissa. Vasta uudenvuodenaattona ehdin pistäytyä katsomassa Mäkelänkadulla sijaitsevaa Emmauksen kirpputoria.

Lauantain tunnelmaa Vallilassa

Päivä oli lauantai. Kävin vesijuoksussa “Märskyssä” ja paluumatkalla ajattelin pistäytyä naapuruston Emmauksessa. Menin kirpputorin ovesta sisään ja esittäydyin myyntitiskin takana seisovalle Jatalle. Kerroin olevani kiinnostunut vapaaehtoistyöstä Emmauksessa. Hän ryhtyikin heti selvittämään, mistä Emmauksen toiminnassa on kyse. Ostin muutamalla eurolla kirjasen ”Työtä, tukea, toivoa”. Kirjanen oli julkaistu sen kunniaksi, että Helsingin Emmaus on toiminut jo 50 vuotta. Lisäksi sain esittelylehtisen. Jatta itsekin oli Emmauksen vapaaehtoistyöntekijä, joka piti yllä myyntiä lauantaisin.

Juttelun jälkeen kiertelin myymälässä. Havaitsin valikoiman runsaaksi: oli vaatteita, astioita, laitteita, kirjoja, koruja ja urheiluvälineitä. Tavalliset ihmiset lahjoittavat Emmaukselle joko tuomalla tavarat myymälään tai pyytämällä Emmaukselta autoa hakemaan niitä kotoa. Jokaista tuoteosastoa hoitaa siihen erikoistunut henkilö. Sain kuulla, että oman kiinnostuksensa mukaan voi valita, mitä asioita haluaa tehdä. Koska rakastan kirjoja, ostinkin heti pari kirjaa. Toki Emmaus on kulutuksen vastainen liike. Itse olen sillä kannalla, että vähemmän on enemmän. Pitää ostaa harkiten ja arvostaa omia tavaroitaan.

Myymälässä oli mukavasti asiakkaita. ihmiset etsivät vaatteita lapsilleen, katselivat kuvakirjoja ja penkoivat vaaterekkejä. Henkilökunta jutusteli mukavia asiakkaiden kanssa. Selvästi oli tultu tutuksi puolin ja toisin. Emmaus-kirpputori vaikutti kivalta pistäytymispaikalta ihan vain seurankin takia. Tällaista yhteisöllisyyttä juuri kaivataan naapurustoihin. Ostaminen ei saanut olla pääasia. Toki myynnistä tulevaa rahaa tarvitaan hyväntekeväisyyteen ja auttamiseen.

Teetä juomaan ja juttelemaan Emmauksen toiminnasta

Seuraava etappi oli muutaman viikon kuluttua tästä ensimmäisestä kohtaamisesta. Menin virallisesti tutustumaan Emmaukseen. Sain ohjaajakseni Ullan. Ulla on myös vapaaehtoistyöntekijä. Teen ääressä juttelimme Emmauksen periaatteista ja toimintatavoista. Olinkin jo lukenut ostamani ”Työtä, tukea, toivoa” -kirjasen ja yhtynyt sen näkemyksiin, joten löysimme heti yhteisen sävelen. Ulla kertoi, ettei Emmauksessa kysellä vapaaehtoistyöntekijöiden taustaa: saa kertoa, mitä haluaa kertoa. Valtaosa kirpputorin työntekijöistä olikin vapaaehtoisia. Siksi on mielestäni tarpeen, että mukaan pääsee matalan kynnyksen yli. Vain muutamalle toimijalle maksettiin palkkaa.

Teen jälkeen Ulla esitteli myymälän tilat. Oli varastoja, lajitteluhuone, säilytyshuone, keittiö, sosiaaliset tilat, ompelu- ja korjaustilat ja myymälä. Vallilassa korjataan vaatteita ja laitteita sekä tuunataan vanhoista vaatteista uusia. Keittiössä vapaaehtoinen saa ilmaisen kasvislounaan, jos on ollut kolme tuntia töissä kyseisenä päivänä. Lisäksi oli tarjolla kahvia, teetä ja pullaa.

Vapaaehtoisten ja henkilökunnan tärkeimmät roolit ovat myynti ja ruoanlaitto. Niihin on joka päivä saatava henkilö paikalle. Seinässä oli lista, johon piti kirjoittaa, milloin aikoo olla paikalla. Kuittasin siihen jo seuraavan viikon torstai-illan. Tavallisesti eniten työtä on tarjolla aikuisten vaatteiden puolella. Niistä koostuu suurin osa myymälän varainhankinnasta. Hankitut varat jaetaan monenlaiseen avustustoimintaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

Lajittelua, hinnoittelua ja ripustamista

Viikon kuluttua tästä menin ensimmäiseen vapaaehtoistyöiltaani. Torstaisin illalla sulkemisen jälkeen myymälää järjestetään ja laitetaan uutta myyntiin. Työaika oli kolmisen tuntia. Ulla toimi jälleen ohjaajanani. Koska vaatteiden myynti tuo paljon tuloja, aloitin niiden ripustamisesta ja hinnoittelusta. Saimme eteemme lahjoittajien kasseista purettuja miesten ja naisten päällysvaatteita. Ensin tarkastettiin vaatteiden kunto. Parhaat laitettiin myymälään esille. Hieman nuhruiset pantiin syrjään muille järjestöille. Kaikkein huonoimmassa kunnossa olevat laitettiin myymälän tuulikaappiin ilmaiseksi otettaviksi.

Lajittelussa katsottiin vaatteen kunto, merkki, kuluneisuus ja puhtaus. Jos vaate kelpasi, se ripustettiin tangolle. Hinnoittelua varten oli ohjeluettelo. Hinta päätettiin ja kiinnitettiin vaatteeseen sauman kohdalle, jotta kangas ei vahingoitu. Hinnoittelun jälkeen vaatteet vietiin oikeille paikoille myymälään. Samalla reissulla voitiin poistaa asiakkailta tyhjiksi jääneet vaateripustimet myymälästä takahuoneeseen uusia vaatteita odottamaan.

Emmauksessa vallitsee mielestäni positiivinen ja huumorintajuinen henki. Ehkä kyseessä on sellainen järjestö, johon hakeutuu samanhenkisiä ihmisiä. Mukana oli nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia. Torstaina oli työn ohella myös kokous, jossa tarjoiltiin tiedon lisäksi kahvia, teetä, runebergintorttuja ja leppoisaa jutustelua. Toiminnan tuloksia esiteltiin avoimesti, kerrottiin, keitä oli avustettu, suunniteltiin tulevaa toimintaa, kerrottiin menneistä töistä ja leireistä sekä ulkomaisten kumppanien kanssa toimimisesta. Kävi ilmi, että vapaaehtoiset voivat halutessaan jopa mennä työleirille esimerkiksi Ahvenanmaalle, jossa oli aiemminkin ollut leiri.

Erosimme mukavissa merkeissä. Joudun pitämään kuukauden tauon, koska työkiireet painavat päälle ja aion matkustaa lomallani ulkomaille. Mutta odotan innostuneena seuraavaa torstai-iltaa.

Mukaan pääsee helposti näin

  1. Ota yhteyttä Emmaukseen sähköpostilla tai puhelimella!
  2. Mene tutustumaan sopimuksen mukaan Emmauksen toimipisteeseen Mäkelänkadulle tai Lauttasaareen.
  3. Laita nimi ja osallistumisaikasi työlistaan.
  4. Tee lupaamasi vapaaehtoistyö hyvin mielin.
  5. Muista sitoutua ja olla säännöllinen.

Vallilan kirpputori (Mäkelänkatu 54) on avoinna tiistaisin klo 11 – 19, keskiviikkona, torstaina ja perjantaina klo 11 – 17 ja lauantaisin klo 11 – 15.

Teksti: Amanda Harinen

Amandan ensimmäiseen blogitekstiin pääset tästä.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan