Hyppää sisältöön

Blogi: Kuinka menee, Elli Aaltonen?

Ahdistus, pelko, ärsytys ovat päivittäiset seuralaiseni. Tätä on jatkunut jo neljä kuukautta. Minun pitäisi käyttää voimavarani itseni kuntouttamiseen ja eheyttämiseen. Tässä kuitenkin taas kerran mietin, että mistä ihmeestä on otettu summat Kelan toimeentulotukilaskelman korjauslaskelmaan? Millä rahalla syön tai matkustan terapiaan?

Otan puhelimen ja yritän soittaa, useita kertoja, tuloksetta, kunnes luovutan. Ja yritän taas uudelleen. Jos pääsen läpi, kuuntelen jonotusääntä vähintään puoli tuntia. Lopulta vastauskin on tuttu: ”En osaa auttaa. Laitan tämän asiantuntijalle”. Lupaillaan yhteydenottoa seuraavaksi päiväksi, joka sitten tulee kolmen päivän päästä.

”Niin sinulla on kauhea kasa näitä päätöksiä täällä. Helmikuulle laskettu tuo tuplatulokin. Näen, että tuolla on laskettu nämä summat vikaan. Minäpä korjaan nämä kaikki päätökset täällä. Laitetaan nyt kaikki asiat kerralla kuntoon”. Jään toiveikkaana odottamaan. Kunnes sitten taas kerran sama turhauttava tilanne: ”Miten tämä voi olla mahdollista, laskelmat ovat aivan pieleen!”

Kysynkin nyt Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen: kuinka vaikeaa on laskea yhteen työmarkkinatuki ja asumistuki? Juu ihan teidän omasta järjestelmästänne teidän pitäisi pystyä näkemään ne, kun avaatte tietoni. Olen siis hakemassa toimeentulotukea ja laskelmaan otetaan huomioon vuokra, vesimaksu, sähkölasku, terveydenhoitomenot, välttämättömät lääkkeet, terapiamaksut ja matkakustannukset sinne.

Sain menoni laskettua ihan laskimella. Ne ovat hiukan isommat kuin tuloni. Sitten otetaan laskelmaan mukaan toimeentulotuen perusosa 487,89 €. Kun ihmisen tulot eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin ja elämiseen, hän voi olla oikeutettu saamaan toimeentulotukea.

Tammikuussa tämä maksatus siirtyi Kelalle. Kuntia oli kielletty tekemästä pitkiä päätöksiä, jotta valtion osuudet tulisivat Kelan kassaan heti alkuvuonna. Kela sanoi tekevänsä 2000 sosiaalityöntekijän työn 300:lla henkilöllä ja pikakoulutetulla vuokratyöfirman väellä. No täytyy sanoa Elli Aaltonen, ettei näytä oikein sujuvan.

Kouluttamattomat työntekijät ovat päätöstäni pyöritelleet, korjailleet, lisänneet laskelmiinsa olemattomia tuloja, laittaneet sen jälkeen työmarkkinatukeni perintään ja lopulta tiputtaneet minut lopullisesti tyhjän päälle. Tämä se vasta onkin ollut hauska tapa laskea ihmisen viimesijainen tuki. Sosiaalimenoissa säästetään roimasti, kun ihmisen toimeentulotuki lisätään laskelmassa hänelle ensin tuloksi: siis ennen kuin hän on saanut sitä. Kun hän vasta hakee kyseistä tukea. Senttiäkään ei ole tilillä, mutta näyttäähän se hienolta päätöslaskelmassa.

Vuodenvaihteesta alkaen perustoimeentulotukea on haettu Kelalta, mutta täydentävää toimeentulotukea ja ehkäisevää toimeentulotukea kunnilta. ”Kaksi organisaatiota on asiakkaalle todella huono tilanne”, sanotte pääjohtaja Elli Aaltonen.

Ennen meillä oli kaksi luukkua, mutta päätöksen sai lakisääteisessä seitsemässä päivässä. Nyt yksi luukku, eikä päätöstä ole tullut neljässäkään kuukaudessa. Tai onhan niitä tuhottomasti, mutta yhtään lainmukaista ja oikein laskettua ei ole näkynyt.  Voin kertoa, että ilman kunnalta saatavaa täydentävää toimeentulotukea en olisi syönyt mitään, en olisi päässyt matkustamaan kuntouttavaan työtoimintaan enkä olisi päässyt kuntoutumista tukevaan terapiaani.

Olitte Elli Aaltonen ennustanut, että sosiaalimenot kasvavat, kun toimeentulotuki siirtyy kunnilta Kelaan. On pakko olla samaa mieltä: ennen kunnilla tarvittiin yksi ihminen hoitamaan yhden ihmisen päätökset, mutta nyt olen puhunut ja saanut päätöksiä neljän kuukauden aikana yli 30:lta ihmiseltä.

Sanotte, että ”inhimillisen hyvinvoinnin parantaminen” on tärkeää. Omalla kohdallani voisin sanoa, että on käytetty kaikki kuviteltavissa olevat keinot, jotta jo loppusuoralla oleva kuntoutumiseni olisi keskeytynyt ja olisin pudonnut takaisin kadulle. ”Te liitätte päätöksiinne rimpsun lakipykäliä, mutta oletteko koskaan pysähtynyt miettimään, että ne sitovat yhtä lailla teidän toimintaanne?”.

P.S. Eipä hätää, soittivat juuri Kelasta. En ole kuulemma ainoa, jolta on peritty työmarkkinatuki laittomasti. Vetoavat siihen, että sieltä saa toimeentulotukea.

Huhtikuussa 2017

Riikka-Lea Putkuri

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan