Hyppää sisältöön

Blogi: Onnen avaimet vertaistalossa

Sanotaan, että oman onnensa avaimet tulee pitää omassa taskussa, eikä antaa toisten haltuun. Viisaasti ajateltu, mutta entä sitten kun hukkaa avaimensa, kuten minulle on joskus käynyt? Olen jäänyt ulos viimaan ja pakkaseen ilman kodin suojaa ja turvaa.

Sanotaan myös, että hädässä ystävä tunnetaan, eli kannattaa antaa läheiselle ja luotettavalle naapurille vara-avain. Vastavuoroisesti voi itse säilyttää turvallisesti ystävänsä vara-avainta.

Kukaan täyspäinen ei ryhdy huutelemaan Juha Sipilää apuun, tai ala syyttää hallitusta siitä, ettei löydä kotiavaimia.

Yhteiskunnan tulee pitää huolta kansalaisten hyvinvoinnin perusturvasta. Oman onnellisuutensa maksimointi sen sijaan kuuluu yksilön henkilökohtaisiin ponnistuksiin.

Vertaistalo.fi on osa Terveyskylä.fi-verkkopalvelua, jota rakennetaan Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä. Tavoitteena on mahdollisimman vaivaton pääsy vertaistukipalveluihin ja mahdollisuus vertaistuen välitykseen. Vertaistalon kehittämistä tukee sosiaali- ja terveysministeriö.

Yhteiskunnallisten päättäjien tulee jatkossakin turvata, sekä osaltaan järjestää rahoitus ja näin varmistaa Vertaistalo.fi:n kaltaisten hankkeiden olemassaolo.

Mitä omaan huoneeseesi talossa tulee, niin sen viihtyvyydestä, sisustuksesta ja siisteydestä, sekä ennen kaikkea hyvästä ilmapiiristä vastaat Sinä itse!

Vertaistalossa et ole yksin. Lähesty rohkeasti samassa elämäntilanteessa olevaa kanssaihmistä. Kenties teistä tulee niin läheiset ystävät, että voitte luottamuksella jakaa ilonne ja surunne ja jonain päivänä uskoa elämänne “vara-avaimen” toisillenne. Pahan päivän varalta. Kun ystävän apua tarvitaan.

Vertaistalon ja Kansalaisareena ry:n toiminnan piiriin kuuluu satoja tuhansia vertaisia. Jos olet yksi meistä, niin käy tarkistamassa Vertaistalo.fi-sivuilta, onko Sinun vertaisyhdistykselläsi “tilat” siellä.

Toinen asia minkä voit tehdä ennemmin kuin huudella ministereitä apuun, on muistaa äänestää “talosi” omaa asukasta päättämään Sinua koskettavista asioista. Perustuslakimme toisen pykälän mukaan valta Suomessa kuuluu kansalle, joka valitsee edustajansa Valtiopäiville. Useita muitakin elämääsi vaikuttavia vaaleja järjestetään lähivuosina.

Jokaisesta puolueesta löytyy varmasti sopivia ja päteviä vertaisia ehdokkaita. Henkilöitä, jotka omakohtaisesti tuntevat ongelmasi ja pyrkivät siltä pohjalta löytämään niihin ratkaisuja. Tunnetusti mm. erilaiset syövät, päihderiippuvuudet ja muut kuolemanvakavat sairaudet iskevät ihmiseen riippumatta siitä, minkä puolueen jäsenkirja hänellä on taskussaan.

Valittamisesta välittämiseen – huolestumisesta huolehtimiseen!

Nämä sanaparit kuulin taannoin piispa Irja Askolalta Kallio-Foorumissa. Ne ovat ihmisen kokoisia toimintaohjeita jokaiselle meille vertaiselle.

Teksti: “Kreisipappa” Arto Manninen

P.S. Unohdin mainita, mitä tämä koko lysti maksaa Sinulle. Huoneen vuokrahinnan on neuvotellut puolestasi edesmennyt suuruus Muhammad Ali toteamalla: “Toisten palvelu on hinta huoneesta maan päällä”.

* OLKA ylläpitää ja koordinoi Vertaistalo.fi-verkkopalvelun kehittämistä yhdessä potilasyhdistysten kanssa.

* Mikä on OLKA? OLKA yhdistää potilasjärjestöjen osaamispääomaa osaksi potilaan hoitokokonaisuutta ja julkisen sektorin palvelurakenteita. OLKA toteutetaan HUS:n ja EJY ry:n yhteistyönä.

* Lisätietoja OLKAsta HUS:n nettisivuilla ja Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry:n nettisivuilla.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan