Etsimme juttu- ja ulkoilukaveria MEREOn Etsivän vanhustyön asiakkaalle 80-vuotiaalle rouvalle Maunulaan. Rouva toivoo iloista ja puheliasta nuorta naishenkilöä omaksi vapaaehtoisekseen. Rouvalla näkövamma, mutta hän pärjää arkisissa toiminnoissa itsenäisesti. (Vapaaehtoistyö.fi-sivuston ilmoitus.)
Ulkoilukaveritoiminnan suosio yllätti täysin! Monen ikäihmisen kotikynnys on kasvanut ennätyksellisen korkeaksi pitkittyneen pandemiatilanteen vuoksi, eivätkä ammattilaisten resurssit ole tähän pystyneet vastaamaan. Ennen pandemiaa vapaaehtoisia oli rekrytoitu vapaaehtoisystäviksi, joiden kanssa voi kahvitella, jutella ja puuhailla. Pandemian yllättäessä meidät kaikki keväällä 2020, tuli äkillinen tarve pohtia, miten vapaaehtoistoimintaa voidaan jatkaa kaikkien osapuolten terveysturvallisuus huomioiden. Suurin osa asiakkaistamme kuuluu joukkoon, joka ei käytä digilaitteita.
Näin sai alkunsa Ulkoilukaveritoiminta, joka sittemmin on saavuttanut suuren suosion niin ikäihmisten, kuin vapaaehtoistenkin keskuudessa ja joka on ammattilaisten keskuudessakin löydetty ja hyödynnetty.
Olen erittäin tyytyväinen vapaaehtoiseen ja meidän yhteisiin ulkoiluihimme. Juttelu ja ulkoilu piristävät paljon ja vaikutus kestää pari päivää.
– Etsivän vanhustyön asiakas
Sankoin joukoin toimintaan mukaan liittyneet vapaaehtoiset ovat kertoneet, että ovat lähteneet mukaan matalan kynnyksen vuoksi ja siksi, että saavat toisen henkilön auttamisen lisäksi itsekin mukavaa vaihtelua ulkoilun merkeissä. Toiminta on tuonut toivottua vaihtelua etätyöviikkoihin, ja ihmisen vapaa-aika vapaaehtoistoimintaan käytettäväksi on lisääntynyt. Kun kiire on loppunut, on ollut aikaa ajatella myös muita ja muiden auttamista. Moni on saanut toivomaansa pysähtymistä. Jälkikäteen ajateltuna sattuma oli puolellamme keväällä 2020, kun toiminta muotoutui vastaamaan vallitsevaa tilannetta ja sen luomaa tarvetta kotona asuvien ikäihmisten keskuudessa.
Hän [vapaaehtoinen] on ihana ihminen, aina soittaa minulle ja kysyy, tarvitsenko jotain kaupasta. Minä ihan tykkään hänestä! Minulla on päivät pitkiä yksin kotona. Ihanaa, että olen saanut ulkoilukaverin.
– Etsivän vanhustyön asiakas
Pieni teko itselle, suuri merkitys ikäihmiselle
Kerran viikossa ulkoilu ja jutteleminen toisen ihmisen kanssa on monelle ikäihmiselle viikon kohokohta. Ihmisten halu tehdä vapaaehtoistyötä ja antaa omaa aikaa ikäihmisille on yllättänyt niin meidät ammattilaiset kuin ikäihmiset. Eräskin asiakas mietti kiitollisena kyyneleet silmissä: “Kuinka joku haluaa tämmöisen vanhan mummelin kanssa ulkoilla?” Kuulluksi ja kohdatuksi tuleminen on hyvinvoinnin vahvistamisen kannalta erittäin tärkeää.
Vapaaehtoiset ovat kiitelleet toiminnan matalaa kynnystä, sillä riittää, että on ihminen ihmiselle ilman monimutkaisia tai aikaa vieviä alkukoulutuksia. Vapaaehtoiseksi on myös voinut ryhtyä omalla asuinalueella tai melko lähellä kotia, sillä ilmoitukset on pyritty kohdentamaan sinne, missä ikäihminen asuu ja elää. Ajatuksena tälle oli osallistumiskynnyksen madaltaminen, mutta myös parhaimmillaan yhteisöllisyyden mahdollistaminen omalla alueella.
On myös haluttu tehdä ikäihminen näkyväksi, nostaa massasta. Personoidut hakuilmoitukset ovat ilmaisseet yksilöllisen tarpeen, joka vaikuttaa olevan yksi onnistumisen osatekijöistä.
Minä olen vanha, hän [vapaaehtoinen] nuori, mutta iällä ei ole väliä. Minut huomioidaan ihmisenä ja kaikki menee luontevasti. Ikäero ei häiritse minua, päinvastoin, saan tuoreempaa juttua ja puheenaihetta. Minun ja vapaaehtoisen kanssa tulee kaveritunne: olemme lenkkikavereita, eikä vanha ja nuori ihminen.
– Etsivän vanhustyön asiakas
Haemme vapaaehtoista aina yksilölliseen tarpeeseen ja yksilöllisten toiveiden mukaisesti. Osa asiakkaista toivoo oman ikäistä, vertaistaan vapaaehtoista, kun taas osalla toiveena on nuori aikuinen, jolta saa iloa ja energisyyttä omaan elämään. Pyrimme myös löytämään asiakas-vapaaehtoisparin, jolla on mahdollisesti samoja mielenkiinnonkohteita tai harrastuksia tms. Tavoitteenamme on löytää pari, jonka välillä vuorovaikutus perustuisi molemminpuoliseen luottamukseen sekä olisi mahdollisimman sujuvaa ja pitkäaikaista.
Voimme nyt todeta, että vaikeat ajat voivat synnyttää myös hyviä asioita. Uskomme, että osa uudenlaisista tavoista toimia jäävät elämään, vaikka maailmantilanne rauhoittuukin. Ulkoilua yhdessä kaverin kanssa tarvitaan aina!
Teksti: Sanna Huhtamo ja Henna Grönberg
MEREOn Etsivän vanhustyön hanke