Hyppää sisältöön

Hyvän mielen vapaaehtoistyötä

Joskus elo voi tuntua merkityksettömältä. Ehkä turhaan haemme erikoisuutta arkeen liian vaikeasti. Laskuvarjohyppyjen, lämpöjoogan tai matkustelun korvikkeena voisi toimia myös elämänsisällön hakeminen auttamalla. Näinhän moni tekeekin harrastusten lisäksi. Naapuriapu kuuluu luontevana osana sopivan kokoiseen yhteisöön. Naapurin mummolle ja papalle on mukava viedä kauppakassi, jos itsellä on enemmän voimia. Kun ihminen tuntee olevansa tärkeä osa yhteisöä, päivät saavat uudenlaista sisältöä. On mukavaa, kun ei tarvitse ajatella, mitä minä hyödyn tästä tai miettiä hyötyyköhän joku toinen tästä.

Omaan naapurustoon tai lähipiiriin voi jäädä huomaamatta avun tarvitsija. Olemme käyneet yhä aremmiksi tarjoamaan apuamme tai kysymään apua. ”Mitähän tuo minusta ajattelee, jos sekaannun hänen asioihinsa?”, miettii moni. On hyvä muistaa, että ei ole tunkeilevaa kysyä toiselta, miten menee tai selviydytkö. On välinpitämättömyyttä olla kysymättä. Tämä luontainen kyky on päässyt nyky-yhteiskunnassa heikkenemään. On siis hyvä, että on olemassa järjestöjä, jotka mahdollistavat tarpeen ja avun yhdistämisen. Ota niihin yhteyttä, jos haluat tehdä vapaaehtoistyötä.

En pidä ajattelusta systeemi hoitakoot. Itsekkyys on ihmiskunnan suurimpia virheitä. Vapaaehtoistyö on merkki halusta osallistua ja vaikuttaa, ilman vapaaehtoistyötä ei olisi kansanliikkeitä eikä yhdistyksiä. Äitini opetti jo lapsuudessani minut arvostamaan kaikkia ihmisiä. Opin, että kun elää muillekin kuin itselleen, voi löytää onnen. Tässäkään työssä ilo ei tule vain suurista lainsäädännöllisistä muutoksista tai budjetin parannuksista. Hyvä mieli voi tulla arjen avusta lähimmäiselle.

Tätä sanomaa olen koettanut viedä eteenpäin myös eduskunnassa. Toimin eduskunnan vapaaehtoistyön tukiryhmän puheenjohtajana. Olemme myös omalla esimerkillämme halunneet näyttää, että aikaa vapaaehtoistyöhön löytyy, jos tahtoa on.

Vapaaehtoistyön tukiryhmä on perustettu 2009. Mukana on kaikkien eduskuntaryhmien edustajat. Tavoitteina ovat esteiden poistaminen, oikeutus ja arvostus, paraneva yhteistyö järjestöjen kanssa, vertaisuuden ja vertaistuen merkityksen korostaminen, vapaaehtoistyön huomioiminen isoissa muutoksissa (sote, koulutus, RAY eli nykyinen STEA yms.)

Yhteistyö oikeusministeriön demokratiaverkoston kanssa on tärkeä osa työtämme ja haluamme purkaa vapaaehtoistyön esteitä yhdessä Anne Bernerin vetämän norminpurkutyöryhmän kanssa. Aktiivista ja vaikuttavaa toimintaa, seminaareja, tempauksia, tiedon jakamista lainsäädäntötyölle. Viimeisin tempauksemme oli tuoda hyvää mieltä pienellä korttikiitoksella arjen toimijoille. Kampanja onnistui hienosti ja monet kansanedustajat lähettivät kymmeniä tervehdyksiä kentälle.

 

Anne Kalmari, kansanedustaja

Eduskunnan vapaaehtoistyön tukiryhmän pj.

 

Kansalaisareena käynnisti kuntavaalikevään tarjoamalla Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän Kiitos, olet tärkeä -haastekampanjaan osallistuneille mahdollisuuden kirjoittaa Kansalaisareenan viime vuoden lopulla uudistettuun VerkkoAreenaan/Nätarenaniin/Webarenaan vertaistuesta, vapaaehtoistoiminnasta tai yleensä kansalaistoiminnasta uudessa kunnassa. Artikkelinsa voi lähettää viimeistään 4.4.2017 osoitteeseen katja.reinikainen(at)kansalaisareena.fi.

 

 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan