Hyppää sisältöön

edh

Järjestötaloa rakentamassa – yhteistyö luo vankat perustukset

Yhteisöllisyys, vertaistuki ja yhteen suuntaan katsominen ovat olleet tärkeitä elementtejä Koillismaan alueella viimeisten vuosien aikana ja yhteistyön merkitys on korostunut entisestään. 10 vuotta sitten Kuusamossa toimiva Kuutamotalo lopetti toimintansa. Tämä oli monen yhdistyksen toimipaikka, ja toiminnan päättymisen jälkeen heräsi toive ja tarve järjestötalosta. 10 vuotta, yhtä esiselvityshanketta ja kahta hanketta myöhemmin haave on käymässä toteen.

10 vuoden aikana on otettu eripituisia askeleita kohti määränpäätä, hitaasti, mutta varmasti. Matkaan on mahtunut lukemattomia kohtaamisia, erilaisia selvityksiä, useita henkilötyövuosia, yhdistysyhteistyön kehittämistä, vapaaehtoistoiminnan tunteja ja yhteinen visio tulevaisuudesta. Siirrytään siis tähän päivään, kun matka kohti uutta järjestötaloa jatkuu. Järjestötalon rakentamista ajava Koillisen kumppanit -hanke siirtyi jo neljännelle vuodelle jatkorahoituksen turvin ja tällä hetkellä toiminnassa on mukana 74 yhdistystä.

Olen saanut olla seuraamassa kolmen vuoden ajan uskomatonta loppurutistusta. Yhteistyö Kuusamon kaupungin kanssa on ollut antoisaa; jo heti aluksi istuimme saman pöydän ääreen miettimään, että miten saisimme tämän yhdessä toimimaan. Yhteistyö ei ole rajautunut pelkästään tiloihin, vaan yhdessä olemme kehittäneet digitukea, luoneet tapahtumia ja järjestäneet koulutuksia. Mutta miten siis järjestötalohanke on edistynyt?

Kuusamon kaupunki myönsi vuonna 2020 yli 1 500 000 € remonttibudjetin järjestötalon rakentamiseen. Rakentaminen alkoi viime syksynä ja jos kaikki menee hyvin, tilat valmistuvat tämän vuoden elokuussa. Hankkeessa mukana olevat yhdistystoimijat ovat päässeet vaikuttamaan tilojen suunnitteluun ja niitä rakennetaan parhaillaan aivan Kuusamon lukion ja ammattikoulun läheisyyteen. Järjestötalon seinän taakse rakennetaan parhaillaan myös uusia nuorisotiloja. Sijainti ja tarpeenmukaiset tilat aukaisevat lukemattomia mahdollisuuksia yhdistystoimijoille. Matka on ollut pitkä ja ajatus tilojen valmistumisesta tuntuukin monen mielestä vielä epätodelliselta.

Viimeinen vuosi on ollut pandemian vuoksi haastava ja olemme joutuneet sopeutumaan ja muuttamaan toimintaamme. Silti viime vuoden aikana 44 yhdistyksessä yhteiset tilat ja yhteinen toiminta edistivät verkostoitumista ja 36 yhdistyksessä toiminta lisäsi yhteisöllisyyden tunnetta muiden yhdistysten kanssa. Jos tulokset ovat tällaisia haasteellisina aikoina, mitä ne sitten ovatkaan, kun pääsemme jälleen aidosti kohtaamaan toisemme?

10 vuotta on ollut pitkä aika järjestötalon rakentamista ajatellen. Prosessi on edennyt hitaasti mutta varmasti ja siinä avainsana on ollut yhteistyö, jossa kaikki osapuolet ovat sitoutuneet samaan päämäärään, oivaltaneet yhteisen tavoitteen ja edenneet yhtenä rintamana sitä kohti. Yhdessä saamme enemmän aikaan ja odottavin mielin seuraan sitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Teksti: Virpi Kilpijärvi
Koillisen kumppanit -hanke

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan