Hyppää sisältöön

Kansalaisareenan Valikkoverkoston ja Jokilaaksojen valikkoryhmän toiminnan hyödyt arjessa

Kirjoittaja Anitta Anunti on Jokilaaksojen valikkoryhmän puheenjohtaja ja Vapaaehtoistoiminnan ALVA-verkoston vapaaehtoistoiminnan suunnittelija.

Jokilaaksojen valikkoryhmä perustettiin vuoden 2019 alussa Ylivieskassa ALVAn eli Alueellinen vapaaehtoistoiminta -hankkeen (STEA) aloitteesta osaksi Kansalaisareenan Valikkoverkostoa.  Puheenjohtajatahona toimii edelleen Raudaskylän Kristillinen Opisto Ry, joka hallinnoi nykyistä ALVA-verkostoa. Opiston arvoihin ja toimintakulttuuriin vapaaehtoistoiminta soveltuu erinomaisesti. Kokoontumispaikkana Opisto tarjoaa viihtyisät tilat ja mahdollisuuden ruoka- ja kahvitarjoiluihin.

Valikkoryhmän toiminta-alue on laaja: Kalajoki-, Pyhäjoki- ja Siikajokilaaksot, yhteensä 17 kuntaa. Jäseniä ryhmässämme oli vuoden 2023 alussa 24 eri yhteisöstä 36 henkilöä. Kokoonpano on muuttunut vuosien varrella ja uudet jäsenet otetaan sydämellisesti vastaan. Jäsenet ovat vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreita, joko palkattuja työntekijöitä tai vapaaehtoisia. Näin saamme enemmän näkökulmia käsiteltäviin asioihin ja verkostoituminen on antoisaa. Jäsenten taustayhteisöjä ovat järjestöt, paikalliset yhdistykset, kunnat ja seurakunnat.

Ryhmän tarkoituksena on keskinäinen verkostoituminen, hyvien käytänteiden ja tiedon jakaminen sekä vertaistuki. Ryhmällä on fb-sivu ja sähköpostiryhmä, joissa jaetaan tietoa mm. ajankohtaisista Kansalaisareenan koulutuksista. Toisinaan vierailemme eri kuntien kokoontumispaikoissa ja saamme tietoa ko. paikkakunnan vapaaehtoistoiminnasta ja sen koordinointitavoista. Erään jäsenen motto onkin, että ”aina oppii jotain uutta, kun on poissa kotoa”. ALVA-verkoston järjestämillä opintomatkoilla on oltu mukana oppimassa hienoista eri tahojen järjestämistä toimintamuodoista. Mieleen ovat jääneet erityisesti Rovaniemen Neuvokas ja Seinäjoella Toimintojentalo. Loistavia ideoita saimme kotiin vietäväksi roppakaupalla. Messuille olemme osallistuneet yhdessä ja tänä syksynä järjestämme Ylivieskassa Välitä ja vaikuta! vapaaehtoistoiminnan messut yhteistyössä ALVA-verkoston ja monien järjestöjen kanssa. Teemana on aina ajankohtainen ja tärkeä vapaaehtoisten hyvinvointi. Kansalaisareenan Satu Puolitaival on ystävällisesti lupautunut messuille alustajaksi ja toiminnan esittelijäksi.

Erityisesti korona-ajan alussa v. 2020 vertaistuki ja hyvien käytänteiden jakaminen olivat arvossaan. Kokoonnuimme valikkoryhmänä jonkin aikaa kerran viikossa keskustelemaan etänä kunkin kuulumisista ja jaoimme yhteisen huolen vapaaehtoistoiminnan jatkuvuudesta. Oli ilo huomata kekseliäisyys, jolla asiakkaisiin ja vapaaehtoisiin pidettiin yhteyttä poikkeusoloissa. Liikuttavia esimerkkejä olivat mm. vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin laulaminen puhelimessa yksinäisyyttä kokeneen ihmisen kanssa ja toisen itsetehtyjen pienten lahjojen vieminen vapaaehtoisten postilaatikoihin. Myös postikortit ja kirjeet jumppaohjeineen otettiin käyttöön. Ylipäänsä kontaktin säilyttäminen oli merkittävä asia.

Jokilaaksojen valikkoryhmän jäsenten mielestä tärkeintä on verkostoituminen toisten kanssa. Monesti on todettu, että yhteyttä on pidetty esim. sähköpostitse tai puhelimitse työn merkeissä eri henkilöiden kanssa, mutta ihmisten tapaaminen ja kasvojen saaminen nimille on hyödyllistä ja mukavaa. Ja taas on helpompi jatkaa yhteydenpitoa. Toistemme työstä tai vapaaehtoistoiminnasta kuuleminen avartaa näkemyksiä ja johtaa yhteistyön aloituksiin. Omaan työhönsä kuuluvan vapaaehtoistoiminnan koordinoinnin lisäksi monet tekevät asiakastyötä ja uudet kontaktit voivat hyödyttää välillisesti myös asiakkaita.

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelijan työssäni Kansalaisareenan ja Valikkoverkoston koulutukset, seminaarit, julkaisut ja puheenjohtajien kokoontumiset ovat olleet mitä parhaimpia tiedonlähteitä. Lisäksi olen saanut Kansalaisareenan työntekijöiltä hyviä vastauksia kiperiin kysymyksiin. Maantieteellisesti meitä lähimpiä valikkoryhmiä ovat Oulun valikkoryhmä ja Kokkolan Verkkarit. Erityisesti Oulun valikkoryhmän kanssa teemme yhteistyötä.

Kaiken kaikkiaan Valikkoverkoston jäsenyys on lisännyt tietoa, ja verkostoitumista alueemme vapaaehtoistoimijoiden kesken.

Jokilaaksojen valikkoryhmän perustamiskokouksen jälkeen asetuimme iloiseen yhteiskuvaan. Kansalaisareenan Sini Hirvonen (kuvassa alhaalla vasemmalla) vieraili silloin luonamme Ylivieskassa ja kannusti meitä eteenpäin. Kirjoittaja Anitta Anunti (kuvassa alhaalla oikealla) on Jokilaaksojen valikkoryhmän puheenjohtaja ja Vapaaehtoistoiminnan ALVA-verkoston vapaaehtoistoiminnan suunnittelija.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan