Hyppää sisältöön

Kuva: Roosa Rahkonen

Jokaisen on voitava määrittää itse oma toimijuutensa

Kirjoittaja Piki Rantanen on aktivisti ja kansalaisvaikuttaja

Moni marginalisoituun ihmisryhmään kuuluva ajautuu aktivismiin ikään kuin vahingossa. Kun yhteiskunta näkee yksilön olemassaolon kiistanalaisena, poliittisena kysymyksenä, typistetään oikeiden ihmisten jokapäiväinen arkielämä abstraktiksi eettiseksi pohdinnaksi näkemättä ollenkaan sitä konkreettista työtä, mitä monet yhteiskunnallisiin vähemmistöihin kuuluvat jatkuvasti tekevät omien oikeuksiensa saavuttamiseksi ja turvaamiseksi.

On totta, että esimerkiksi jokainen transnuori, joka elää elämäänsä anteeksipyytelemättömästi omana itsenään, on omassa elinpiirissään kansalaisvaikuttaja. Meidän tulee kuitenkin pyrkiä tilanteeseen, jossa kenenkään pelkkä olemassaolo omana itsenään ei ole kantaaottavaa ja vallankumouksellista, vaan ihminen itse tahtoessaan määrittelee oman toimijuutensa. Transnuoret eivät useinkaan voi valita elämää, jossa heitä ei nähtäisi aktivisteina vain heidän identiteettinsä vuoksi. Tämä kasaa nuorten niskaan vaatimuksia, odotuksia ja vastuuta, joka todellisuudessa kuuluu cissukupuolisten kannettavaksi.

Kansalaisaktivismi on aktiivista toimintaa, emmekä voi vaatia yhteiskunnallisesti alisteisessa asemassa olevia jatkuvasti taistelemaan, kouluttamaan ja olemaan kärsivällisiä samalla kun ne, joille avoin poliittinen vaikutustyö olisi turvallisempaa, eivät suostu asettumaan äänekkäästi transnuorten puolelle. Pidetään yhdessä huolta siitä, että kukaan ei joudu toimimaan vastentahtoisesti omien perusoikeuksiensa kansikuvakasvona.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan