Hyppää sisältöön

Käytä ääntäsi!

Kirjoittaja: Kaisa Rikkonen, Kansalaisareenan Jep-nuorten näköinen vapaaehtoistoiminta -hankkeen projektipäällikkö

Nuori, käytä ääntäsi! 

Tänään 28.3.2023 on viimeinen päivä äänestää ennakkoon eduskuntavaaleissa. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2.4. klo 9–20, jolloin äänestämässä voi käydä äänioikeusilmoituksessa mainitussa äänestyspaikassa. Nyt on siis viimeiset hetket käyttää ääntään näissä vaaleissa.  

Miksi kannattaa äänestää?  

Mahdollisuus poliittiseen päätöksentekoon ei ole aina ollut itsestäänselvyys täällä Suomessa ja näin on edelleen monissa maissa. Mahdollisuus vaikuttaa kannattaa siis käyttää.  

Äänestäminen on mahtava tilaisuus ottaa kantaa juuri itselle merkityksellisiin yhteiskunnallisiin asioihin. Kiinnostaako sinua esimerkiksi ilmastokriisin puuttuminen tai vähemmistöjen aseman parantaminen? Jos kiinnostaa, käytä ääntäsi.  

Päätökset, joita eduskunnassa tehdään vaikuttavat nuorten elämään monin eri tavoin. Eduskunnassa voidaan päättää mm. siitä, minkä ikäiset saavat äänestää ja eduskunnan laatima budjetti osoittaa, kuinka paljon suunnataan varoja esimerkiksi nuorten mielenterveyspalveluihin. Kiinnostaako sinua vaikuttaa asioihin, jotka koskevat juuri sinun arkeasi ja tulevaisuuttasi?  Jos kiinnostaa, käytä ääntäsi. 

Nuoret ovat politiikassa aliedustettuja. Eduskunnassa on nuoria vain 3 %, vaikka kaikista suomalaisista 13 % on nuoria. Haluatko, että eduskunnassa on päätöksentekijöitä, jotka edustavat nuorten ajatuksia ja huomioivat nuoret päätöksissä? Jos haluat, käytä ääntäsi.  

Tulevaisuus, jossa elämme 5, 10, 20 ja 50 vuoden päästä tehdään nyt, tämän hetken valinnoilla. Uskalla ajatella, että tulevaisuus voi olla parempi, älä jää jumiin synkistelyyn. Äänestäminen on yksi tapa pyrkiä toteuttamaan parempaa tulevaisuutta, joten käytä ääntäsi

Me Kansalaisareenassa toivomme, että kansalais- ja demokratiataitoja kasvatetaan läpi oppijan koulutuspolun. Meidän mielestämme lasten ja nuorten tulee saada tutustua vapaaehtoistoiminnan kautta saatavaan osallisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Meitä kiinnostaa, että nuoria kuullaan! Käytetään siis yhdessä ääntämme. Meidän jokaisen äänellä on väliä! 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan