Hyppää sisältöön

Kulttuurinautintoja Rakkautta & Anarkiaa -talkoolaisena

Kulttuuritapahtumasta saatava nautinto lisääntyy, kun on itse talkoolaisena mahdollistamassa tapahtumaa.

Olen talkoovuorossa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin oheistapahtumassa Dubrovnik Loungessa. Klubi on tiistai-iltana täynnä ihmisiä. Koomikko Saana Peltola esittelee stand up -ryhmä All Female Panelin:

– Kun All Female Panel perustettiin, kaikki kyselivät, onko ryhmällä jokin feministinen agenda. No vittu on.

Tämän jälkeen lavalle marssii toinen toistaan huikeampia koomikoita. Vitsit vievät elämän sysisynkille umpikujille ja tonkivat voimaannuttavaa ”me too” -matskua koomikkojen omasta elämästä. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin oheistapahtumana All Female Panelin keikka edustaa juuri sitä asennetta, mitä tältä festivaalilta voi odottaa.

Lähdin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin talkoolaiseksi, koska koin, että elämässäni on liian vähän kulttuurinautintoja. Halusin myös kokeilla uudentyyppistä vapaaehtoistoimintaa. Olen ollut aiemminkin monenlaisissa tapahtumissa vapaaehtoisena, mutta usein varsin vastuullisissa rooleissa. Nyt tuntui mukavan rentouttavalta heittäytyä yhdeksi pieneksi nappulaksi ison vapaaehtoisorganisaation hellään huomaan.

Festivaalilla työskentelee noin 200 vapaaehtoista, ja tehtäviä on tarjolla monipuolisesti: vapaaehtoisia on elokuvateatterin vahtimestareina, roudareina, autokuskeina, somistajina, valokuvaajina, somettajina, lehdenjakajina, promoajina ja yleisavustajina. Vapaaehtoistyön ansiosta voittoa tavoittelematon festivaali pystyy tarjoamaan monipuolisen ohjelmiston samalla, kun lippujen hinnat pysyvät huokeina.

Tein ensimmäiset talkoovuoroni promotiimissä. Sain festivaalitoimistolta t-paidan, henkilökunnan ”Staff”-passin, katalogin sekä nivaskan lehtiä jaettavaksi kadulla. Lehdet saivat kohtuullisen hyvän vastaanoton, ja monet ihmiset olivat todella ilahtuneita kuullessaan festivaalin olevan jälleen käynnissä. Neljän tunnin promovuoro tuntui jokseenkin pitkältä, joten otin festivaalin henkilökunnan neuvosta vaarin ja pidin runsaasti taukoja. Seuraavat talkoovuoroni tein festivaalin oheistapahtumissa, joihin All Female Panelin keikkakin kuului. Ulkovuorojen vaihtaminen klubilla työskentelyyn tuntui erityisen mukavalta hetkenä, jolloin syysmyrskyt pyyhkivät Helsingin yli.

Rakkautta & Anarkiaa -talkoolaisena toimiminen sopii monenlaisille ihmisille, eikä aloittaminen vaadi erityisiä taitoja. Halutessaan festivaalilla pääsee hyödyntämään myös omaa erikoisosaamistaan. Talkoolaisen täytyy olla valmis raivaamaan jonkin verran aikaa kalenteriin ennen festivaalia tai festivaalin aikana, sillä jokaisen talkoolaisen tulee sitoutua vähintään viiteen 4 – 6 tunnin vuoroon. Viisi vuoroa työskentelevä saa haltuunsa Staff-passin. Passilla pääsee katsomaan festivaalilla mitä tahansa elokuvaa, jossa on paikkoja jäljellä vielä viisi minuuttia ennen näytöksen alkua. Lisäksi Staff-passin haltijoille jaettiin festivaalin aikana lippuja tiettyihin näytöksiin.

Työssäkäyvänä ja perheellisenä ihmisenä ei ole aina niin helppoa järjestää aikaa kulttuurille. Fanitan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia todella paljon, mutta useimmiten havahdun festivaalin olemassaoloon liian myöhään tai en tiedä, mitä valtavasta valikoimasta valitsisin. Tällä kertaa festivaalin päivämäärät iskostuivat mieleeni tehokkaasti, ja katalogia tuli luettua tarkkaan: koska ystävät ja promovuoroilla kohdatut ihmiset kyselivät tärppejä, niin pitihän niitä olla.

Isovanhempien tuella onnistuin lopulta järjestämään elokuvien katseluun puolisoni kanssa yhden kokonaan vapaan lauantai-iltapäivän, joka yhdistyi mukavasti illan talkoovuoroon festivaalin oheistapahtumassa. Siis kokonainen päivä festivaalihulinaa niin kokijana kuin tekijänä! Juuri tämä on kulttuuritapahtumissa vapaaehtoisena toimimisen erityisen mahtava piirre. Tapahtumasta saatu nautinto lisääntyy, kun on itse ollut mukana mahdollistamassa tapahtumaa.

31. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali oli käynnissä 20.-30.9.2018. Talkoolaishaku vuoden 2019 festivaaleille alkaa kesäkuussa 2019.

Teksti: Marjo Salmela

 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan